Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Maandag 15/05

‘De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad’, lezen wij in het dagblad, ‘heeft onder druk van de hoogste religieuze autoriteit, ayatollah Ali Khamenei, bakzeil moeten halen met zijn gedurfd plan om vrouwen op voetbalwedstrijden toe te laten. Sjiitische geestelijken hadden woedend gereageerd op het dolle idee van de president. ‘

Wij vragen ons af wat Ali Khamenei zou denken van de hervomingsplannen van de commissie-Vanden Stock. Of van de commissie-Preud’homme. Overigens liet Khamenei zich naar verluidt inspireren door de besluiten die destijds al werden getrokken door de commissie-Driessens : vrouwen moeten thuisblijven en soep koken.

Woensdag 17/05

De mensen spreken graag kwaad over de Koninklijke Belgische Voetbalbond, maar wat dan te denken over de mannen van de Internationale Atletiekfederatie ? Vijf dagen nadat Justin Gatlin een nieuw wereldrecord over de 100 meter loopt in 9.76, beslist een commissie van experts dat hij 9.77 heeft gelopen, en neemt hem dat wereldrecord weer af. Meester Verstringhe zou het eens moeten doen, of erger : Jan Peeters, de kranten waren te klein. En Sport/Voetbalmagazine bestelde een extra katern.

De IAAF buigt zich deze week ook over de 8.27.2 die Ludmila Bragina in 1976 liet optekenen op de 3000 meter. Er was zelfs een commissielid dat meende twijfel te mogen uitspreken over het wereldrecord van Roger Moens uit 1955. Maar die moest snel inbinden. Eén brief met kogel van de bridgeclub van Dilbeek en over de juistheid van de 1.45.7 van Roger heeft men het niet meer gehad.

Donderdag 18/05

ZE IS DE KNIEZWENGEL VERGETEN ! Hoe is dat nu in ’s hemelsnaam mogelijk ? Aan één ding moet ze denken : de kniezwengel, Sharon Stone revisited. Vergeten ! Moeke en tante Vera zaten in de zaal, en ze was zo afgeleid dat ze niet meer aan de zwengel heeft gedacht.

Een mens zou zich toch van plaatsvervangende schaamte een kogel door de kop jagen ? Wat is dat toch, dat bezit neemt van de Vlaming zodra hij een voet over de dorpsgrens heeft gezet ? Het wedervaren van Kate Ryan doet onvermijdelijk denken aan Belgische ploegen in de Champions League. Nul-nul, en dan in de negentigste minuut een slechte terugspeelbal. Of de beloften tegen Oekraïne, die dachten wat te vroeg aan de kniezwengel. Een hoera- tje ook voor Andréke Vermeulen en Bart Peeters, de VRT-commentatoren in Athene. Duidelijk niet op de hoogte van het adagium van uw scout : voorspel niets, want uw woorden zijn nog niet uitgesproken of ze zijn al door de feiten weerlegd.

‘Zeker niet Litouwen. ‘ (Andréke). De presentatrice : ‘Litouwen !’

‘Als Armenië erbij is, vreet ik mijn broek op. ‘ (Peeters). De presentator : ‘Armenië !’

‘Cyprus, IJsland of België, wie wordt het ?’ (Andréke). De presentatrice : ‘Bosnië- Herzegovina. ‘

‘Nog maar één over : dat kan niet anders dan IJsland zijn. Of toch nog België ?’ (Peeters). De presentator : ‘Turkije !’

Vrijdag 19/05

Het is goed in de krant ook buiten de sportbladzijden te kijken, om contact te houden met wat in de rest van de samenleving gebeurt. Vandaag in de betere kranten : ‘Paaldanseres pluimt pastoor.’ Wij lezen. De 36-jarige paaldanseres Zobida A. is voor de Gentse strafrechter verschenen. Ze wordt verdacht van diefstal van de wagen en de bankkaart van een oude pastoor uit Knesselare. Bovendien, en nu wordt het tricky, zou ze aan de haal zijn gegaan met zijn gebedenboek en met heilige olie. Waarvoor ze die laatste nodig had, staat in het artikel niet vermeld, wij vrezen het ergste.

Volgens de raadsman van de paaldanseres, de bekende televisie-advocaat meester Filip Van Hende, zou de pastoor veelvuldig haar gezelschap hebben opgezocht en duizenden euro’s hebben uitgegeven in de zaak waar zijn cliënte haar beroep uitoefent. In niet-juridische termen bedoelt meester Van Hende : het was zijn eigen schuld, de ouwe viezerik.

De openbare aanklaagster van haar kant vorderde niet minder dan dertig maanden cel. Naar haar oordeel probeerde de paaldanseres het proces naar haar hand te zetten door de aangestelde psychiater te verleiden. Maar mensen toch, in wat voor een wereld leven wij ? Snel terug naar de sportbladzijden. Juventus Turijn !

koen meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier