Monaco blijft op de sukkel.

In 2004 speelde Monaco nog de CL-finale. Heel wat voetbalkenners waren er toen van overtuigd dat de ploeg in staat was een plaats te verwerven op het toneel van de Europese toppers, maar daarna stuikte alles als een kaartenhuisje in elkaar. Ook dit seizoen is er nog geen sprake van een wederopstanding, want na een volledig mislukte competitiestart slaagt Monaco er zelden of nooit in om drie opeenvolgende duels te winnen.

De echte fans vinden dat voorzitter MichelPastor een grote verantwoordelijkheid draagt voor het afglijden. Volgens hen heeft hij niet genoeg financiële inspanningen geleverd om nog meer spelers met een goed niveau te halen zoals JanKoller,FrédéricPiquionne en JérémyMenez of om de kern van jong talent met Gaël Givet, JulienRodriguez en PatriceEvra, die vertrokken naar Marseille en Manchester United, te behouden. Het is niet verwonderlijk dat die spelers weg wilden, want ze zagen heel wat volgevreten vedetten zoals ChristianVieri en MarcoDiVaio neerstrijken, die respectievelijk 400.000 euro per maand en 2,4 miljoen euro per jaar binnenrijfden, maar in feite niets anders deden dan genieten van hun pensioen.

Ook bij de trainers is er van een duidelijke lijn geen sprake. Na DidierDeschamps kregen achtereenvolgens FrancescoGuidolin, LaszloBölöni, LaurentBanide en Ricardo de teugels in handen. Die Braziliaan moet op niet te veel steun van het publiek rekenen, want dat verwijt hem dezelfde fouten als eerder bij Bordeaux: carte blanche geven aan individualisten zoals Menez en Nené en alles op een sterke organisatie zetten, zodat de spelvreugde wordt beknot. Vreemd, want Monaco beschikt in het offensieve compartiment over een heel talentvolle lichting (Piquionne, SergeGakpé, DjamelBakar) en de club heeft een traditie die gebaseerd is op combinatievoetbal.

Iedereen raakt daardoor gefrustreerd. Na de 4-1-nederlaag bij Caen maakte een aantal spelers op de luchthaven het bekende armgebaar naar de fans, als teken dat ze moesten oprotten. Ondertussen neemt Piquionne geen blad voor de mond om zijn slechte seizoen te verklaren: “We hebben geen systeem en geen automatismen. Nooit spelen dezelfde jongens. Ik krijg kritiek omdat ik niet scoor, maar ik ben maar de laatste schakel van de ketting. Bij andere teams speelt men om de spitsen in stelling te brengen. Hier is het precies omgekeerd.”

PSG klopte in de finale van de Ligabeker Lens met 2-1, waardoor de ploeg van Paul Le Guen zeker is van een UEFA Cupticket. Pauleta en Bernard Mendy (in blessuretijd via een fel gecontesteerde penalty) maakten de treffer van Eric Carrière ongedaan. Waarover echter het meest gesproken werd, was een spandoek waarop te lezen stond: “Pedofielen, werklozen en bloedverwanten, welkom bij de zwarten.” Opnieuw een racistisch schandaal in het land van Thierry Henry en Lilian Thuram, de grote voorvechters in de strijd tegen het racisme.

Mario Yepes (PSG) liep een verrekking op in de rechterkuit. De Colombiaanse centrale verdediger zal vandaag, woensdag, ook in het competitietreffen tegen Straatsburg niet van de partij zijn.

Karim Benzema (Lyon) viel uit met een verrekking van de binnenste kruisbanden van de linkerknie. De spits is twee tot drie weken buiten strijd.

Jérôme Rothen werd op 4 februari met zijn Porsche 997 geflitst toen hij 232 kilometer per uur reed. De PSG-middenvelder kreeg vijf maanden rijverbod en moet een boete betalen van 1560 euro.

Marama Vahirua scheurde zijn achillespees. Het seizoen van de Lorientspits is afgelopen, want hij moet zes tot acht maanden revalideren.

Jérémie Janot, de Franse doelman van Saint-Etienne, die als gevolg van een schouderblessure sinds 19 januari niet meer in actie was gekomen, vatte opnieuw post tussen de palen voor de vriendschappelijke partij tegen de Democratische Republiek Congo.

FC Metz verloor wegens racisme één punt en heeft daardoor momenteel 17 in plaats van 18 punten.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier