Francesco Totti is de populairste voetballer van Italië.

In een studie over het product calcio, die door de Liga werd besteld, was ook een hoofdstuk gewijd aan de bekendheid van de spelers. De onbetwiste topper is FrancescoTotti, het boegbeeld van AS Roma. Maar liefst 93 procent van de Italianen herken hem en de overgrote meerderheid vindt dat hij een positief imago uitstraalt. Op het eerste gezicht is dat misschien verrassend, omdat Totti niet bij een van de echte topploegen speelt en omdat zijn palmares minder gestoffeerd is. Dat hij min of meer in mineur afstand nam van de nationale ploeg en in de media beweerde dat de clubs uit het noorden – lees Milaan en Turijn – bevoordeeld worden, schaadde zijn populariteit kennelijk niet. In Italië bestaat er trouwens een tijdschrift met de naam N°10, dat helemaal aan hem is gewijd.

De fans van AS Roma blijven Totti alleszins beschouwen als een god. Sinds 1994 schonk hij hen al ontelbare momenten van grote vreugde. Telkens als hij een record brak, gebeurde dat in het olympisch stadion. Zo werd Totti vorige woensdag de speler van de giallorossi met het grootste aantal Europese wedstrijden op zijn actief (65) en rondde hij in het stadion zowel de kaap van de 100 als van de 200 goals. Op die manier mag hij die arena stilaan als zijn tweede thuis beschouwen. Totti toonde zich altijd enorm fier en verloochende nooit de club van zijn hart. Een echte volksjongen bleef hij, zoals ook blijkt uit de spontane manier waarop hij de media benadert. Hij wordt zelfs regelmatig opgevoerd om het imago te ontkrachten dat de Romeinen arrogant en onbeleefd zouden zijn.

Totti neemt zichzelf bovendien niet al te zeer au sérieux. Het is bekend dat hij verschillende boeken op de markt bracht, waarin hij een beetje de spot drijft met het feit dat hij nogal traag van begrip kan zijn. De opbrengsten gingen naar goede doelen. Vier jaar geleden ging hij ook meteen in op het voorstel van de Corriere dello Sport om een column bij te houden van zijn gemoedstoestand. Daarin kwam ook zijn wat moeilijke relatie met FabioCapello aan bod, op voorwaarde dat het geld dat hij daarvoor kreeg werd doorgestort naar een liefdadigheidsinstelling.

Zijn immense populariteit is hem soms ook een doorn in het oog, want al herhaaldelijk verklaarde Totti dat het zijn grote droom is om eens ongestoord een wandeling te maken in Rome.

Lazio kan ook de volgende vijf seizoenen rekenen op topschutter Tommaso Rocchi (30). De stevige spits tekende een nieuw contract dat hem tot 2013 in het Stadio Olimpico houdt. Vorig seizoen scoorde Rocchi zestien keer voor Lazio, de club van Gaby Mudingayi. Dit jaar vond hij al acht keer de weg naar het doel.

Mauro Camoranesi is door een Argentijnse rechter veroordeeld tot een boete van 45.000 euro. De middenvelder van Juventus blesseerde in 1994, toen hij nog in Argentinië voor Aldovisi speelde, een tegenspeler ( Javier Pizzo) zo zwaar dat die nooit meer volledig herstelde. De Italiaanse international tekende al beroep aan tegen de uitspraak.

Empoli zal in de degradatiestrijd geen beroep meer kunnen doen op Nicola Pozzi (21). De talentvolle, jonge aanvaller scheurde zijn kruisbanden en komt dit seizoen niet meer in actie. Pozzi, die voor de helft eigendom is van AC Milan, liet zich intussen al opereren door dokter Martens in Antwerpen. Zijn deelname aan de OS in Beijing komt daardoor in gevaar. Pozzi mag je gerust een pechvogel noemen, want een jaar geleden scheurde hij een pees in zijn rechterhand. Om toch deel te kunnen nemen aan het EK voor beloften in Nederland liet hij een operatie niet uitvoeren, waardoor hij de ringvinger van zijn geblesseerde hand niet meer kan gebruiken.

Het gaat van kwaad naar erger met Hellas Verona. De kampioen van 1985 degradeerde vorig seizoen uit de Serie B en is nu hekkensluiter in de Serie C. De fans eisen een nieuw bestuur om de club alsnog te redden.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier