Antwerp Giants moeten Belgische eer redden.

Morgen ontmoet de ploeg van coach Eddy Casteels het Pesaro van international Sam Van Rossom (23, ex-Oostende) tijdens de return voor de kwartfinale van de Eurochallenge. De heenwedstrijd werd gisterenavond gespeeld in Italië. Als beide ploegen één keer winnen, zal er volgende week woensdag een derde en beslissende match gespeeld worden, opnieuw in Italië.

Antwerp Giants is de laatste Belgische club die nog actief is in Europa. Een hele prestatie, zeker wanneer je kijkt naar de vele blessures waarmee de ploeg geconfronteerd wordt. Aan de lange lijst afwezigen ( Bryan Hopkins, Randy Oveneke en Thomas Gardner) moet men nu ook Timothy Black toevoegen. De Amerikaanse guard viel tegen Pepinster uit met een bloeduitstorting en moest rekening houden met een onbeschikbaarheid van twee weken. Daar komt nog bovenop dat Alexander Lichodzijewski geschorst is.

“Dit seizoen was de ziekenboeg bijna nooit leeg”, zucht Black. “Wanneer een speler terugkomt, raakt een andere geblesseerd. De andere spelers moeten dus alles geven. Het collectief moet voorrang krijgen.”

Black, die uit Duitsland overkwam in 2008, is bezig aan zijn tweede seizoen bij de Giants. “De rol van kapitein geeft me verantwoordelijkheden. Ik ben een beetje de coach op het veld, men verwacht dat ik een leider ben.”

Als Antwerp een goed Europees parcours aflegt, zal het moeilijker worden in competitieverband. Toch kan Black zich geen play-off zonder de Giants voorstellen. “Ondenkbaar”, weet hij. “We zullen ons wel kwalificeren. Op twee fronten strijden met een ploeg die niet volledig blijkt, het is niet evident. De Europese verplaatsingen zijn vermoeiend en de wedstrijden volgen elkaar in snel tempo op. Je moet daarmee kunnen omgaan. Maar die tegenslagen maakten ons ook mentaal sterker.”

Komt Black in aanmerking voor de titel van MVP? “Dat is niet mijn doel”, stelt de Amerikaan. “Natuurlijk zal ik heel blij zijn als ze me bekronen met de prijs. Maar ik ben in de eerste plaats hier om de ploeg te helpen winnen.”

Sommigen beschouwen Black als de beste offensieve point guard in België, terwijl Eddie Gill van Oostende de beste defensieve point guard zou zijn. “Dat is een mooi compliment”, weet hij. “De verdediging is de basis van het basketbal, maar ik probeer meer te brengen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier