Vital Heynen gelooft dat zijn aparte coachingaanpak ook in het voetbal succesvol kan zijn.

In samenwerking met de Vlaamse Trainersschool organiseerde de Voetbalfederatie Vlaanderen, de Vlaamse vleugel van de KBVB, vorige week woensdag haar vijfde internationaal colloquium met als thema ‘succesvol coachen’. Een opmerkelijke spreker naast bondscoach Georges Leekens en voormalig Nederlands international Hans van Breukelen was Vital Heynen, coach van volleyballandskampioen Noliko Maaseik.

Recent kwam een aantal voetbaltrainers langs bij de Limburgse volleybalclub om na te gaan hoe het komt dat ze daar met, ten opzichte van de Europese concurrentie, eerder beperkte middelen toch successen behalen. “Onder meer Guido Brepoels is gaan rondbazuinen dat er in Maaseik interessant gewerkt wordt. Op die manier kwam de Voetbalfederatie Vlaanderen bij mij terecht”, verklaart Heynen zijn aanwezigheid op het colloquium.

Heynen gaf er uitgebreid zijn aparte visie op coaching aan topsporters. “Er is een aantal vaste uitspraken in de sportwereld die ik onzin vind”, zegt hij. ” Never change a winning team, bijvoorbeeld. Als je dat toepast, wil dat zeggen dat je al verloren hebt. Ik wil niet verliezen, ik wil winnen. Dus moet je durven te wisselen alvórens je verloren hebt. Een andere ‘wijsheid’ stelt dat je moet uitgaan van het team, waarna het individu wel zal volgen. Ik ben ervan overtuigd dat je omgekeerd moet werken, dat je het individu moet begeleiden waardoor het team beter zal functioneren. Dat is voor mij een basisregel.”

Een opvallend voorbeeld dat de individuele aanpak van Heynen illustreert, is dat elke speler zelf zijn trainingsprogramma voor volgende maand mocht opstellen. “Ik heb die jongens al vijf maanden ideeën gegeven over hoe ze kunnen trainen. Nu ga ik van hen feedback krijgen over wat zij graag doen en wat zij nuttig vinden. Het is maar één van de minstens twintig elementen waarmee ik het individu naar boven wil halen, opvolgen en doorgronden. Autonomie is immers een kernfactor om mensen gemotiveerd te houden. Een ander element is de Kelmananalyse. Elke speler vult wekelijks een persoonlijke vragenlijst in die ons zicht geeft op hoe hij zich voelt.”

Bewust trainen, waarbij hij zich baseert op het boek The Talent Code van Daniel Coyle, is een andere pijler van Heynens coachingfilosofie. “Stop met honderd ballen te slaan, sla er tien en besef dat elke bal de belangrijkste van de dag is”, doceert hij. “Élke actie moet in dat geval goed zijn. Dan ga je niet zomaar trainen, maar bewust trainen en op die manier de meeste progressie maken.”

De voetbalcoaches luisterden woensdag aandachtig naar hun volleybalcollega, die meent dat zijn benadering ook kan werken in het voetbal. “Het gaat over teamvorming en over groepen mensen laten functioneren. Die methode is daarom toepasbaar in alle teamsporten.”

DOOR ROEL VAN DEN BROECK

“Je moet het individu begeleiden waardoor het team beter zal functioneren en niet omgekeerd.”

Vital Heynen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content