De zesdaagse van Hasselt in het teken van de OS.

Donderdag start in de Ethias Arena de derde zesdaagse van Hasselt. Het evenement heeft dit jaar een olympisch tintje. Verwacht wordt immers dat de duo’s Iljo KeisseKenny De Ketele en Bruno RisiFranco Marvulli zullen strijden voor de eindzege. Dat is respectievelijk de Belgische en de Zwitserse ploeg die in augustus naar Beijing trekken. “In deze fase van het seizoen zitten de Spelen bij iedereen in het achterhoofd. Het is logisch dat je daarop inspeelt”, zegt organisator Rob Discart, samen met Patrick Sercu verantwoordelijk voor de Hasseltse zesdaagse. “Wij bieden Keisse en De Ketele als een van de eersten de mogelijkheid om zich als duo te meten met de wereldtop. Het duel met Risi en Marvulli is een belangrijke test met het oog op de Spelen. Onderschat ook de duo’s Leif LampaterAndreas Beikirch en Danny StamMarco Villa niet.”

Hasselt sluit het zesdaagseseizoen af. Is het deelnemersveld niet te moe?

Rob Discart: “De renners zijn moe, ja, het was een zwaar seizoen. We spelen daarop in door het programma minder intensief te maken dan bijvoorbeeld op de Gentse zesdaagse. Gelukkig staat Patrick Sercu dicht bij de renners. Hij weet wat er bij hen leeft.”

Het is pas de derde zesdaagse van Hasselt. Slaat de formule aan?

“We waren tevreden over de voorbije edities, maar een doorslaand succes bleken ze ook niet. Dit wordt voor deze organisatie het jaar van de waarheid. Als de toeschouwersaantallen niet gunstig evolueren, kan het de laatste keer geweest zijn. Hasselt is Gent niet. Hier speelt bijvoorbeeld geen Keisse-effect. En in Limburg rijdt niemand rond die die rol kan overnemen.”

Met Leon van Bon en Allan Davis staan er wegcoureurs met naam aan de start.

Van Bon zoekt in de nadagen van zijn carrière bewust de piste op, daar liggen immers zijn roots. Allan Davis is een Australiër en dus van nature een pistier. We hebben geluk dat Hasselt goed past in zijn voorbereiding op de Olympische Spelen. Wilfried Cretskens hebben we gepolst, maar die zei: ‘Sorry, ik kan me daar niet degelijk op voorbereiden en ik heb geen zin om me belachelijk te gaan maken.’ Voorbereiding is ook nodig. In Gent zagen we dat bij het duo Bradley WigginsMark Cavendish. Dat zijn toppers op de weg én de piste, maar ze kwamen zonder aanloop naar Gent en werden de eerste dag op dertien ronden gereden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier