Greg Van Avermaet trekt met ambities naar de Tour.

Door ROEL VAN DEN BROECK

Ondanks de overwinning van ploegmaat Jurgen Roelandts slaagde Greg Van Avermaet er vorig seizoen na het Belgisch kampioenschap in Knokke-Heist niet in zijn ontgoocheling te verbergen. Of de nu 24-jarige Waaslander opnieuw zwaar teleurgesteld zal zijn als Philippe Gilbert, ook Silence-Lotto, zondag in Aywaille zijn favorietenrol waarmaakt? “Dat zal wel meevallen,” kan hij er ondertussen om lachen, “maar ik wil in de aanloop naar de Tour wel een goed BK rijden.”

Van Avermaet maakt over tien dagen zijn debuut in de Ronde van Frankrijk en kijkt er merkbaar naar uit. Zijn eerste grote ronde was vorig jaar een voltreffer. In de Vuelta pakte Van Avermaet niet alleen een ritzege, hij won er ook de puntentrui. “Ik besef dat de Tour nog iets anders is. Waar een groot deel van het peloton de Vuelta rijdt met als hoofddoel zich voor te bereiden op het WK, staat in de Tour elke rit gelijk met een klassieker waarin elke renner supergemotiveerd is.”

Het neemt niet weg dat Van Aver-maet een goed gevoel overhoudt aan zijn eerste grote rittenwedstrijd over drie weken. “Ik heb toch bewezen dat ik de afstand en de duur aankan en dat sterkt mijn geloof om opnieuw niet onopgemerkt te blijven. In de Vuelta startte ik vrijuit zonder me druk te maken over verwachtingen en dat wil ik nu ook doen. In de Tour meestrijden voor de puntentrui is dit jaar echter absoluut nog niet aan de orde.”

Wat zijn dan wel zijn persoonlijke ambities? “De eerste dagen ga ik me, voor zover dat mogelijk is in de Ronde van Frankrijk, wat sparen voor de ploegentijdrit, waar we een goed resultaat willen neerzetten. Sowieso mag je de eerste week vooral massasprinten verwachten en daarin kom ik momenteel zeker nog te kort om te kunnen meespelen voor de overwinning. Afhankelijk van hoe de rit verloopt, zou het kunnen dat ik me wel eens probeer te mengen in de groepsspurt om te zien waar ik uitkom. Verder hoop ik zonder kleerscheuren en met nog voldoende kracht in de benen de eerste tien dagen door te komen. Daarna ga ik trachten mee te springen in ontsnappingen om mee te doen voor etappewinst.”

Met Cadel Evans streeft Silence-Lotto hogere doelen na dan etappewinst, weet ook Van Avermaet. “We beschikken niet over de ploeg die elke dag de koers kan controleren. Dat werk lijkt mij eerder iets voor Astana en Saxo Bank. Nu, iedereen zal ook bij ons een beetje moeten helpen – we hebben uiteindelijk een kandidaat voor het podium in onze rangen – maar ik denk toch dat ik in bepaalde ritten mijn eigen kans mag gaan.”

Over zijn conditie heeft hij alvast geen klagen, zegt Van Avermaet. “Ik ben tevreden over mijn vormpeil, ook al zijn er nog altijd coureurs die iets rapper rijden dan de rest.” Wil hij met die opmerkelijke uitspraak iets insinueren? “Niet speciaal, nee. Het is gewoon niet gemakkelijk om resultaten te rijden op dit moment.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier