We kunnen beginnen met de stilaan traditionele opener : het tv-contract, jullie zijn er nog steeds niet uit.

Dirk Deferme : Neen. Ik heb die hoop al eens uitgesproken : ik ga ervan uit dat we nu in de periode van de stille diplomatie zitten waarin mensen nadenken, gesprekken voeren en waarin het eindelijk over the heart of the matter gaat, en niet meer over : die zegt dit en die zegt dat in de pers. Ik ga ervan uit dat we vooruitgang boeken en opnieuw met de drie televisiepartijen één front of één partij kunnen vormen. We hopen dat we Canal+ weer aan tafel krijgen. Normaal had er vorige week een vergadering moeten zijn, maar die was, denk ik, iets te snel gepland. Er was iets te weinig werk geleverd om al weer aan tafel te gaan zetten. Tussen ons en de RTBf hebben we een nieuwe herverdeling gemaakt, maar er kan ook over andere dingen gepraat worden dan over geld. Inhoudelijk kunnen bepaalde zaken beter op elkaar afgesteld worden, want het is een vrij ingewikkeld contract. De vorige onderhandelingen gingen bijna louter over geld.

De twaalf Vlaamse clubs ontnamen in de Profliga de voorzitter zijn stemrecht uit vrees dat Anderlecht, dat nu met Jean-Marie Philips de voorzitter levert, te veel macht zou krijgen.

Ik heb Philips afgelopen jaar leren kennen als een vrij scherpzinnig man met goeie ideeën, die ook durft zeggen wat hij van de dingen vindt. In zo’n heterogeen gezelschap wordt er dan al eens op lange tenen getrapt. De Profliga is, denk ik, een lichaam met veel te veel hoofden. Ik denk dat daar echt alleen maar effectief mee gewerkt kan worden als ze een sterk dagelijks bestuur krijgen dat het mandaat van iedereen heeft. Dan kan er in heel veel dossiers veel en sneller vooruitgang geboekt worden in vergelijking met hoe het nu allemaal blijft aanslepen.

Over de Profliga gesproken : de clubs klagen nogal eens over het niveau van de arbitrage, maar weigeren de scheidsrechters wel de loonsverhoging die ze vroegen. Ze wilden ? 620 en ? 745 in plaats van de ? 500 en ? 620 die ze nu krijgen voor respectievelijk een weekend- en een weekwedstrijd.

Misschien is dat wel een bewijs over hoe weinig geld er in ons voetbal circuleert. Een hogere verloning voor scheidsrechters zal natuurlijk niet per se het niveau van de arbitrage omhoog trekken. Want dat zou betekenen dat je ervan uitgaat dat ze alleen hun best doen als er wat meer geld tegenover staat.

In vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland is wat ze verdienen een peulschil.

Dat geldt ook voor het televisiecontract : dat brengt in België ook veel minder op dan in Duitsland ( lacht). Je kan geen appels met peren vergelijken. Maar de televisiemarkt, de reclamemarkt, de rechtenmarkt : het stort allemaal in mekaar. Het wordt allemaal een grote puinhoop en het zal nog enkele jaren puin ruimen zijn. Dat is allemaal een gevolg van de spiraal in het opbod rond de televisierechten.

Je kan er ook de transfermarkt aan toevoegen.

Het een heeft het ander in de hand gewerkt. Je hebt Bosman gehad, de televisierechten in een spiraal omhoog en dan het opbod tussen de clubs voor de betere spelers of de spelers waarmee ze goed in het nieuws komen.

Is het een zegen voor het Belgisch voetbal dat het stil is op de transfermarkt ? De kans dat Genk zijn succesteam kan samenhouden om verder te groeien, wordt bijvoorbeeld groter.

Ons voetbal is een beetje tegen wil en dank met de voeten op de grond moeten blijven. Dat Genk moeilijk de sommen kan krijgen die het wil krijgen, of dat er zelfs geen belangstelling is voor hun betere spelers. Daarnaast moeten ze, hoor ik, natuurlijk ook Champions League halen om die mannen bij de club te kunnen houden. Het zijn wel allemaal factoren die in elkaar kunnen grijpen en waardoor het zou kunnen dat die ploeg samenblijft. Maar het zou mij niet verbazen als eerder Dagano dan Sonck vertrekt.

Terwijl Dagano nochtans degene is die van zichzelf zegt dat hij beter nog een seizoen kan blijven om te rijpen.

Ik begrijp dat helemaal, maar het is ook een buitenlander, hé. Ik denk dat die eerder en makkelijker verkast dan een Belg, ook al omdat hij nog zo jong is. De factor die daar gaat spelen is waar hij naartoe kan. Dagano moet niet naar Italië vliegen of naar Spanje, maar als hij in Frankrijk bij Lens, een club die al een paar keer genoemd is, terechtkan, zou dat een goede club zijn voor hem. Ook klein, ook provinciaal, de taal vormt geen probleem. Dus het zal van hemzelf afhangen en van wat er voor hem geboden wordt.

Eén Belg wordt wel met een toptransfer in verband gebracht : Daniël Van Buyten zou naar Juventus kunnen.

Ik kan Van Buyten in de eerste plaats als een beloftevolle jonge, centrale verdediger bij Standard, tot hij ineens verdween naar Marseille. Daarna hebben we die maar één keer teruggezien en toen was ik daar, moet ik zeggen, niet echt van onder de indruk. En dan nu een sprong kunnen maken naar de Italiaanse competitie : bikkelhard, snel, supersterke verdedigers… Daar zie ik hem eerlijk gezegd niet zo tussen staan.

Manchester United werd ook genoemd.

( Lacht.) Ik vind het allemaal gek klinken. Van Buyten is geen Jaap Stam of geen Nesta, hé. Ik begrijp het allemaal niet zo goed. Van het ogenblik dat een speler naar Marseille verdwijnt, kan er blijkbaar van alles met zo’n gast gebeuren. Eerder op de transfermarkt dan op en voetbalveld. Hoe die machinaties in mekaar zitten, daar hangt een vrij onfris geurtje aan. Maar ik geef Van Buyten het voordeel van de twijfel. Je moet zeker zijn rekening niet maken, want hij is, denk ik, eerder lijdend voorwerp dan onderwerp.

De titelstrijd blijft spannend.

De rijpheid van Genk neemt met de week toe. Als je op een supergemotiveerd Standard loopt, zoals Genk twee weekends geleden, daar kan iedere ploeg van verliezen. Maar tegen RWDM kreeg ik geen enkele keer het gevoel – ook al werden ze wat het aantal doelpogingen en doelkansen betreft op een gegeven moment ruim overtroffen door RWDM – dat die ploeg er het hoofd niet bij kon houden. Ze zijn rustig overeind gebleven en zijn met twee heerlijke vrije trappen van Bernd Thijs weer drie punten opgeschoven.

Tegenstanders, zag je aan Standard en RWDM, beginnen het door te krijgen hoe je het Genk moeilijk kan maken : door hoog te spelen en de verdediging onder druk te zetten.

Skoko en Thijs krijgen dan nog nauwelijks tijd, maar ze hebben dan toch nog altijd iets meer. Voor hen is weinig eigenlijk al voldoende om te scoren. Tegen RWDM kregen ze eigenlijkk niks en mikt Thijs er twee vrije trappen in, terwijl Club Brugge tegen Charleroi een stuk of acht kansen kreeg en maar één keer scoorde. Dan nog door een flater van de doelman. De efficiëntie ligt op dit moment iets hoger in Genk. Al vind ik dat Brugge vrijdag misschien wel zijn beste wedstrijd speelde van de laatste vijf, zes weken.

Anderlecht zijn we nu wel kwijtgeraakt in de titelrace, zeker ?

Het wordt met de week minder; dat geldt voor elke ploeg die met de punten morst. Anthuenis zegt na Sint-Truiden dan wel dat zo’n dingen kunnen gebeuren, maar op dit moment van de competitie zijn die wel veel pijnlijker en kan dat mentaal gevolgen hebben. De ploeg laat dan toch even los en gelooft er even niet meer in. Al kan het mathematisch nog. Maar zonder twaalf op twaalf maken ze geen enkele kans meer. Ik vind het alleen spijtig dat de wedstrijden van Club Brugge, Anderlecht en Genk volgend weekend niet op hetzelfde moment gespeeld worden. Voor de spankracht zou het geweldig zijn. Je merkte het zaterdag in Genk ook als de berichten binnen kwamen over de doelpunten van Sint-Truiden tegen Anderlecht : die ontlading was alsof Genk zelf scoorde. Dat moet het eerste Genks applaus voor Sint-Truiden geweest zijn in jaren ( lacht).

door Raoul De Groote,

“Het zou mij niet verbazen als eerder Dagano dan Sonck vertrekt.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content