Hoe erg hij het vond dat de spelers vrijdag nog niet de lonen van augustus ontvangen hadden ? “Dat de betalingen met een paar dagen vertraging gebeuren, is normaal”, meende Liersekapitein Yves Van der Straeten. “Dat gebeurde vorige maand ook al, wij werden daar vooraf van op de hoogte gebracht. Het sleept geen maanden meer aan zoals vorig jaar, toen waren ze veel te laat en woog het wél op de sfeer. Nu niet. Trouwens : in welke club zijn ze tegenwoordig niet een paar dagen te laat ?” De doelman maakt zich geen zorgen dat hij niets meer hoorde rond de overname van het stadion door de stad : “Een goeie transfer wordt doorgaans maar afgesloten als er vooraf weinig over bekendraakte. Wat mij betreft, moeten ze die deal maar aankondigen als hij rond is.”

Zaterdagmiddag maakte voorzitter Gaston Vets zich sterk dat de spelers nu onderhand hun loon van augustus ontvangen moeten hebben. Zaterdag maakte hij die over aan de bank. En wat die deal met de stad betreft, “een principeovereenkomst is er nog niet. Die is wél in de maak, maar het is nog niet rond. Op 10 oktober wordt het voorstel besproken en afgerond, op de gemeenteraad van 18 of 25 oktober wordt er vervolgens ge-stemd.” Ook als de gemeenteraad het voorstel aanvaardt, ligt het geld er nog niet onmiddellijk, beseft Vets. “Dan is er nog de wettelijke termijn van 50 dagen waarin bezwaar mag worden aangetekend. In het gunstigste geval zal het geld van een mogelijke overname er tegen het eind van het jaar zijn.”

Tot dan overleeft de club, zegt hij. “We hebben die termijn voorzien, het is niet zo dat het hier volgende maand in elkaar stort als er geen extra geld van de stad komt. Onze financiële toestand is niet goed, maar in vergelijking met zes maanden geleden is hij al veel minder slecht.” De laatste weken haalde Lierse nog drie nieuwe sponsors binnen. “Die compenseren het wegvallen van het bedrag van Football Fanatics dat we voor dit seizoen nog gebudgetteerd hadden en de inbreng van een paar sponsors die failliet gingen. Dat gaat toch om 3 tot 4 miljoen oude Belgische frank.”

Volstaat dat om door te werken als er straks geen akkoord komt met de stad ? “Dan blijft de situatie dezelfde als de voorbije twee jaar.” Hoeveel de stad zou kunnen betalen voor het stadion, daar wil Vets zich niet over uitspreken. De eerder genoemde bedragen (5,1 miljoen euro als gewenste som door de club, 4,1 miljoen euro als voorstel van de stad) omschrijft hij als “schattingen zonder meer. Daarbij moet ook gepraat worden over wie het onderhoud gaat betalen als het stadion door de stad overgenomen zou worden. Nu betalen wij dat. Wat gaat Lyra eventueel inbrengen ? Wie gaat de verbouwingen betalen, de veiligheid ? Ik denk maar aan tribune III, die we nog mogen gebruiken maar die over een paar jaar met het oog op de veiligheid toch op zijn minst verbouwd moet worden.” Vets gaat ervan uit dat de houding van Lyra niet het struikelblok vormt : “Voor mij is Lyra morgen welkom. Ik ben er na 20 jaar toch in geslaagd de banden weer aan te halen, een samenwerking en een jaarlijkse wedstrijd te organiseren. Als ze het stadion te groot vinden, kan men nog altijd een aantal tribunes afsluiten.” (GF)

GF

‘Voor het einde van het jaar moeten we niet op geld van de stad rekenen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier