SV Roeselare en SV Zulte Waregem stappen mee op de trein van de moderne ontwikkelingen in het voetbal. In het voetspoor van Anderlecht en RC Genk stelde SV Roeselare met Diego Dupont zelfs een heuse mental coach aan. De West-Vlaming oefent deze functie al uit bij het Oekraïense Metalurh Donetsk. Na een observatieperiode zal hij de komende maanden werken aan de mentale vaardigheden van de spelersgroep, zo verduidelijkt trainer Dirk Geeraerd. Teambuilding en motivatietechnieken vormen daarbij de leidraad. In het Macedonische Skopje, voor het eerste UEFA Cuptreffen, werd er een stadsspel georganiseerd om de collectieve blokvorming te versterken en de stress weg te houden. “Wij proberen in alle geledingen een stap voorwaarts te zetten”, weet Geeraerd. “Het idee rijpte bij manager Luc Devroe en mezelf op oefenkamp. Er ontbraken nog twee dringende zaken : een beter uitgebouwd scoutingsapparaat en mentale begeleiding van de spelers. Zeker omdat we met een jonge groep zitten. Het kan niet zijn dat iemand de ene week titularis is in een nationale jeugdploeg en daarna nummer 24 in de A-kern. Ook de communicatie kan beter, terwijl spelers meer leiderschapskwaliteiten moeten kweken. We hadden een specialist nodig om dat aan te brengen. Voor sommigen gaat het vaak te vlug, terwijl anderen te weinig in zichzelf geloven.”

Het is niet de bedoeling dat Dupont bij alle trainingen aanwezig is. “Nee”, stelt Geeraerd. “Hij moet na een wedstrijd of training individueel bijsturen. Als iemand stress heeft, kan je ademhalingsoefeningen gebruiken. Of je kan overgaan tot concentratietechnieken als iemand veel last heeft van aandachtsverlies op bijvoorbeeld stilstaande fasen. Ik ben ervan overtuigd dat Diego voor een meerwaarde kan zorgen en ons punten kan opleveren.”

Bij bekerwinnaar SV Zulte Waregem mogen de spelers binnenkort op gesprek bij de psycholoog. “Na de halve finale tegen Standard voor de beker een paar maanden geleden bespeurde ik een verschil in ambitie met mijn spelers”, weet Francky Dury. “Ik wilde een externe partner zoeken met integratiemogelijkheden om de spelers beter in te schatten. Professionaliseren staat bij ons voorop. Vandaar ook de keuze voor groepspsychologie. Maar op onze manier. Dit betekent drie stappen : individueel contact zoeken via een gesprek, collectief werken en zorgen voor goede resultaten door de combinatie van die eerste twee aspecten.” Tijdens de maand augustus zal de ingeschakelde bedrijfspsycholoog, die regelmatig met topmanagers werkt, de spelers ontmoeten. “De zaken wat aftasten”, zo omschrijft Dury het. “We moeten open staan voor die innovaties. Het intrigeert mij waarom jonge topsporters niet altijd doorbreken. Op 28 september volg ik daarover een forum aan het UZ van Gent. In de Nederlandse opleiding wordt er meer verantwoordelijkheidszin gegeven aan spelers. Ze moeten zelf initiatief en leiderschap opnemen, zorgen voor een zeker zelfrelativeringsvermogen. Jammer genoeg is bij sommigen de teamgeest niet altijd aanwezig. Dat is een aspect waar ik dagelijks mee bezig ben en constant aan werk. De psycholoog kan me daarbij perfect helpen.”

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content