Inter zal dit seizoen alweer de CL niet winnen.

Van 1965 is het intussen al geleden dat Inter nog eens de EC1 won. De drievoudige winst in de jaren negentig in de UEFA Cup ten spijt (1991,’94 en ’98) blijft de CL de natte droom van voorzitter Massimo Moratti. Landstitels heeft hij al (drie), Italiaanse bekers en de UEFA Cup ook: met de CL zou hij ook de hoogste trofee winnen die zijn vader ooit als voorzitter van Inter binnenhaalde. Net als vorig jaar sneuvelde Inter vorige week in de achtste finales.

Het legt zich nu helemaal toe op een vierde opeenvolgende kampioenschap. Een titel die, aldus trainer José Mourinho, van historisch belang zou zijn voor Inter, dat met zeventien titels even goed zou doen als stadsrivaal AC Milan. Juventus is Italiaans recordhouder, met liefst 27 titels. Overigens gaf Mourinho op zijn persbabbel na de uitschakeling tegen Manchester United nog een sneer mee naar Carlo Ancelotti (AC Milan) door aan te halen dat Inter nog voor een prijs gaat, terwijl het seizoen voor Milan in maart al afgelopen is.

Een week eerder gaf de Portugees al een intussen historisch geworden monoloog weg, waarin hij onder meer uithaalde naar AS Romacoach LucianoSpalletti (“die elke week op tv komt omdat hij met iedereen bevriend is en met iedereen goed wil staan”). Hij gaf nog eens een sneer naar Claudio Ranieri (Juventus) die hem had proberen te bellen om een en ander uit te klaren.

Mourinho, die dezelfde week zelf aangaf graag bij Inter te willen blijven en dat voornemen bevestigd zag door voorzitter Moratti, ging uit de bol toen er discussie was over een penalty op MarioBalotelli. Hij vond dat het manipuleren van de publieke opinie. “Aan die intellectuele prostitutie doe ik niet mee.”

Voor volgend jaar worden ingrijpende wijzigingen in het team verwacht, vooral op het middenveld. Daar wil Inter Diego van Werder Bremen en Thiago Motta (de Braziliaan van revelatie Genoa) of Marek Hamsik (de Slowaak van Napoli).

Lecce was vorige week maandag de zesde eersteklasser die zijn trainer wisselde. Mario Beretta (49) was aan zijn eerste seizoen bezig met de neo-eersteklasser. Zijn opvolger, Luigi De Canio (51), was voorheen aan de slag bij het Engelse Queens Park Rangers. Voor hem is Lecce de dertiende club in twintig jaar trainerschap. In de Serie A coachte hij Udinese, Reggina en Siena.

Lazio betreurt het overlijden van ex-voorzitter Ugo Longo (68) na een slepende ziekte. Hij was van januari 2003 tot juli 2004 de dertigste voorzitter in de clubgeschiedenis en de voorganger van de huidige president, Claudio Lotito.

Als Udinese zich straks niet plaatst voor de volgende ronde in de UEFA Cup, zal – na de uitschakeling van Inter, AS Roma en Juventus in de CL – net als in 2002 geen enkele Italiaanse ploeg aanwezig zijn in de Europese kwartfinales.

Juventus moet de Braziliaanse spits Amauri – geblesseerd uitgevallen aan de dij – een maand missen. Vorige week bekwam zijn vrouw de Italiaanse nationaliteit, zodat hij daar nu automatisch ook recht op heeft indien hij zijn aanvraag indient. David Trezeguet (31) werd na kritiek op coach Claudio Ranieri uit de selectie gezet.

Filippo Inzaghi (35, AC Milan) bracht zijn doelpuntentotaal als prof op driehonderd.

AS Bari, met onze landgenoot Jean-François Gillet (ex-Standard) in doel, staat in de Serie B al vier punten voor.

Napoli verving vorige week dinsdagavond zijn trainer Edy Reja door Roberto Donadoni (45), die weer aan de slag gaat nadat hij als Italiaans bondscoach sneuvelde in de kwartfinales van het EK in 2008. Donadoni kreeg een contract tot 2011. Edy Reja (63) werkte vijf jaar bij Napoli. Hij bracht de ploeg van de derde naar de eerste klasse. Napoli is daarmee de zevende eersteklasser die van trainer wisselde. Voor voorzitter Aurelio Di Laurentiis (59) is Donadoni de derde coach sinds hij in september 2004 de club overnam.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier