Wie hoopte voor ouderwets voetbalplezier op zondagmiddag aan het juiste adres te zijn in Sclessin, kwam bedrogen uit. Alleen Anderlecht won.

Laten we beginnen met het positieve: de eerste twee Anderlechtdoelpunten waren van uitstekende makelij. Voorbereiding en afronding: klasse. Opvallende vaststelling daarbij: bij geen van beide acties was Mbark Boussoufa betrokken. Anderlecht blijkt hoe langer hoe minder afhankelijk te zijn van zijn bijna-Gouden Schoen. Zondagmiddag zat hij niet in de match. Na de pauze wisselde Ariël Jacobs hem van positie met de al na een halfuur centraal ingevallen Kanu. Ook daar kon hij zijn stempel niet drukken.

Anderlecht was niettemin een grote maat te sterk voor Standard. Dat raakte binnen de eerste tien minuten aan twee doelpogingen (van DieumerciMbokani), maar had daarvoor telkens balverlies van Guillaume Gillet nodig. Tussendoor stond het al 0-1 achter. Laszlo Bölöni meende een goede eerste veertig minuten te hebben gezien, maar daarmee tilde hij zowel de wedstrijd als de prestatie van zijn eigen team ver boven hun ware niveau. De Standardcoach heeft al lang veel van zijn geloofwaardigheid verloren en ook zijn gedrag kan nauwelijks nog door de beugel. Zondag misdroeg hij zich opnieuw. Toen scheidsrechter Johan VerbistAxel Witsel uitsloot, stapte hij zelfingenomen het veld op en raakte bijna slaags met Olivier Deschacht. Op de persconferentie achteraf gooide hij zijn laatste restje fatsoen overboord door de integriteit van de Anderlechtaanvoerder in twijfel te trekken. Ook Roland Juhász kreeg de schuld voor de fout ván Witsel.

Beide clubs hadden er vooraf alles aan gedaan om de wedstrijd in een goede sfeer te laten verlopen. Het vijandige onthaal van Silvio Proto tijdens de opwarming op het bijveldje en de talrijke anti-Anderlechtslogans illustreerden dat nog altijd niet iedereen een boodschap heeft aan fair play. Ook Igor De Camargo had het anders begrepen. Hij ging al na enkele minuten bijna door het lint toen hij, de aanvoerder nota bene, bij scheidsrechter Johan Verbist een Anderlechtspeler geel probeerde aan te naaien. Benjamin Nicaise had de grootste moeite om zijn dolle aanvoerder er weg te krijgen. Nadat Romelu Lukaku Anderlecht op 0-2 had gezet, kwamen nog meer frustraties boven bij de thuisploeg. Marcos en Mbokani verdienden rood, maar Verbist vond het welletjes geweest.

De scheidsrechter deelde in de malaise zondag. Zijn rood voor Witsel stond in fel contrast met zijn geschipper daarbuiten. Een duwfout van Deschacht op Mbokani bestrafte hij met een strafschop, maar toen Sinan BolatJonathan Legear onder de graszoden mepte in een actie die deed denken aan zijn aanslag op Boussoufa vorig seizoen, hadden de scheidsrechter en zijn assistent een vlieg in hun oog. Voordien al bestrafte Verbist Boussoufa voor handspel, terwijl die door een thuisspeler in de rug werd gelopen, maar legde nadien de bal niet op de rand van de Luikse zestien meter toen Mangala Legear van de sokken liep.

Standard had niet te klagen van de arbitrage. Toch voelde het zich vanaf de gerechtvaardigde uitsluiting van Witsel (gestrekt been, noppen vooruit) tekort- gedaan. Toen Verbist geel trok voor Olivier Dacourt na een opzichtige fout op Lucas Biglia, de beste man van het veld, kreeg hij luid applaus van de Luikse aanhang. Dat ging zo de hele tweede helft door. Vrolijk werd de voetballiefhebber niet van zo veel cynisme in een ook al voetbaltechnisch tegenvallende topper. Te talrijk waren de momenten dat opeenvolgend balverlies aan beide kanten pijn deed aan de ogen. Twee Luikse eigendoelpunten zetten die onmacht op het eind nog in de verf.

Kwamen het voetbal, Standard en de arbitrage weerom niet als overwinnaar uit de strijd, Anderlecht deed dat wel. Ariël Jacobs heeft een elftal neergezet waaraan hij, ook al door de weinige blessures, zelden hoeft te sleutelen. Na afloop zwaaide hij met lof naar zijn verdediging, maar zondag bleek vooral opnieuw hoe belangrijk de kracht en de snelheid van Romelu Lukaku (en stilaan ook van Jonathan Legear) nog altijd zijn voor dit niet met uitzonderlijke klasse begiftigde, maar vooral solide team. Ook nu was Lukaku bepalend bij de eerste twee doelpunten.

door jan hauspie

Standard had niet te klagen van de arbitrage.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier