Lasse Schöne is een zegen voor NEC.

De meest opvallende speler van de laatste weken in de Nederlandse eredivisie vertoont zijn kunsten in Nijmegen. Op het middenveld van NEC staat dit seizoen een voetballer die kan toveren met zijn voeten. Zijn naam verklapt zijn schoonheid. Lasse Schöne is een geboren nummer tien: intelligent en creatief, balverliefd en heel intuïtief voetballend. De Deen is in staat doorsteekpasses tot een kunstvorm te verheffen. Tijdens wedstrijden is hij vaak versmolten met de bal, waarmee hij zich achteloos een weg langs tegenstanders baant.

De 22-jarige Schöne is méér dan de koning van de kleine wedstrijden. Zijn mooiste optredens gaf hij onlangs weg tegen PSV, en bij het UEFA Cupduel met Tottenham was hij een van de weinigen die overeind bleef. Meest opvallend is dat de aanvallende middenvelder zijn bijzondere talent combineert met een voorbeeldige instelling. Schöne is niet alleen een lustobject voor de voetballiefhebber, maar ook een zegen voor iedere trainer én zijn club. De Scandinaviër speelt immers met het plichtsbesef en de gedrevenheid van een volwassen prof. Vedetteneigingen zijn hem vreemd, Schöne is heel bescheiden. Té nuchter, zo dacht coach Mario Been even. Maar de afgelopen weken kroop hij uit zijn schulp en bewijst hij en passant dat óók Heerenveen wel eens inschattingsfouten maakt. In Friesland werd Schöne namelijk al vroeg afgeschreven. De kritiek gold destijds voor zijn voetbalkwaliteiten en uitstraling. Hij waagde het witte sokken over zijn sportkousen te dragen en zijn huid te laten versieren in een tattooshop. Niet om te provoceren, maar puur omdat hij zich er prettig bij voelde. Dat gold ook voor zijn lange haar, iets waarvan ze niet hielden bij Heerenveen. Schöne mocht vertrekken.

De Graafschap bood een uitweg, de Deen beleefde er zijn doorbraak. Twee seizoenen lang was de middenvelder het begaafde rustpunt in een elftal vol Sturm und Drang-voetballers. Afgelopen zomer volgde dan de beloning met een transfer voor drie jaar naar NEC, als opvolger voor de Australiër Brett Holman (AZ). De gewezen stilist is nu het genie van De Goffert. Het is duidelijk: NEC heeft goud in handen.

Willem II slaagde erin om clubtopschutter Frank Demouge (26) voor langere tijd aan zich te binden. De spits kreeg een sterk verbeterd contract tot 2012.

Zelfs een plaats in de UEFA Cup is dit seizoen niet weggelegd voor PSV, dat na een duidelijke 1-3-nederlaag tegen een verzwakt Liverpool geruisloos van het Europese podium verdween.

AZ brak het contract van de Argentijnse doelman Sergio Romero (21) open tot 2013.

Jonathan De Guzman (Feyenoord) blijft in het sukkelstraatje. De middenvelder liep een scheurtje op in zijn meniscus. Dit seizoen speelde de Canadese Nederlander nog maar twee duels, na liesproblemen en een bovenbeenblessure.

Aanvaller Ryan Babel (22) verzocht de clubleiding van Liverpool vergeefs om te worden verhuurd aan oud-club Ajax, waar hij graag Klaas-Jan Huntelaar had opgevolgd.

Roda JC kan voorlopig geen beroep doen op Harrie Gommans (ex-Westerlo). De aanvaller deelde bij de invallers een elleboogstoot uit en kreeg rood, wat hem een schorsing van vier speeldagen opleverde.

Nourdin Boukhari (28) onderhoudt momenteel zijn conditie bij NAC. De Marokkaanse aanvaller zit sinds vorige maand zonder club, nadat zijn overeenkomst bij Al-Ittihad werd ontbonden. De clubleiding van de ploeg uit Breda benadrukte dat zijn aanwezigheid tijdelijk is, tot de winterstop.

De kans is heel groot dat onze landgenoot Vadis Odjidja Ofoe (20, ex-Anderlecht) tijdens de winterstop Hamburger SV verlaat. AZ is blijkbaar een optie voor de middenvelder, die ook als centrale verdediger kan worden uitgespeeld.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier