Waar komen de Tourfavorieten elkaar tegen?

Nadat het wielerseizoen 2009 in gang getrapt werd in het hete Australië, krijgen de voorbereidingsprogramma’s van de Tourfavorieten langzamerhand vorm. Het wordt duidelijk waar de eerste oefenduels zich zullen afspelen. In de Ronde van Californië (15-22/2) ontmoeten Tourwinnaar Carlos Sastre, beste jongere Andy Schleck en Lance Armstrong elkaar voor het eerst. Rond dezelfde tijd meten Alberto Contador en Cadel Evans zich voor het eerst in de Ronde van de Algarve (18-22/2). Contador gaf eerder deze week toe dat hij met een lichte conditieachterstand kampt. Evans kreeg afgelopen winter de tegenslag te verwerken dat Bernard Kohl, betrapt op cera, zijn team niet komt versterken. Het programma van Evans zal pas eind januari vastgelegd worden.

Parijs-Nice (8-15/3) is de volgende afspraak, met aan de start Contador, Andy Schleck en waarschijnlijk Evans. Een beetje atypisch rijdt de jongste Schleck op 21 maart Milaan-Sanremo. Ook Armstrong zou van plan zijn om deel te nemen, net zoals hij de Ronde van Vlaanderen (5/4) wil rijden. Zowel Andy Schleck als Contador rijden de Ronde van het Baskenland (6-11/4).

In april plannen Valverde en Andy Schleck een eerste piek in de Ardense klassiekers. Vooral Luik-Bastenaken-Luik (26/4), vorig jaar gewonnen door Valverde voor Davide Rebellin, Fränk Schleck en Andy Schleck, is voor beiden een hoofddoel. Ook Cadel Evans, vorig jaar tweede in de Waalse Pijl (2/4), start waarschijnlijk, net als Carlos Sastre. Valverde en Schleck starten eveneens in de Amstel Gold Race (19/4). Armstrong rijdt volgens Johan Bruyneel de Ardense klassiekers zeker níét en ook Contador zal geen Ardens werk doen. Beiden gaan dan de Tourbergritten verkennen.

Waar vroeger alle toppers in mei druk in de weer waren met trainingen en bergstages, kiest een aantal nu voor de Girojubileumeditie (9-31/5). Dennis Menchov en Armstrong starten zeker. Sastre lijkt nu toch weer te twijfelen. Evans had volgens de ploegleiding toegezegd, maar ontkende later in alle toonaarden. Contador, Valverde en Andy Schleck kiezen voor de klassieke voorbereiding via de Dauphiné Libéré (7-14/6, Contador en Valverde) of de Ronde van Zwitserland (13-21/5 voor Schleck).

Stijn Devolder, die na zijn slechte beurt van vorig jaar meer dan ooit gebrand is op een goed klassement, blijft ervan overtuigd dat een goed voorjaar te combineren valt met een goede Tour. Hij rijdt het volledige Vlaamse voorjaar tot en met Parijs-Roubaix. Daarna bouwt hij op naar de Tour, waarbij het programma minder zwaar zal zijn dan vorig jaar, toen hij achtereenvolgens een zware bergstage, de Ronde van België en de Ronde van Zwitserland afwerkte. S

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier