De spitsen van PSV hebben een goede band.

Ola Toivonen, Danny Koevermans en Danko Lazovic zijn dan wel elkaars concurrenten voor de aanvalspositie, toch wordt hun relatie gekenmerkt door vriendschap. Zo bleef Koevermans op het einde van het jaar, toen het competitieduel tegen Roda JC werd uitgesteld omwille van de hevige sneeuwval, logeren bij zijn Zweedse spitsbroeder. “Dat mag een ander raar vinden, maar ik vind het vooral prettig dat het zo kan. We bekeken samen eerst een serie internationale topwedstrijden en amuseerden ons te pletter”, verklaarde hij onlangs in de Volkskrant.

De hierboven geschetste situatie wordt in Eindhoven graag aangegrepen om te onderstrepen waarom PSV als enige Nederlandse profclub een volledige sei-zoenshelft ongeslagen bleef, zowel in de competitie als in de Europa League. De sfeer waarin bij de Eindhovense club wordt gewerkt, is heel vriendschappelijk. Invallers, waaronder de jarenlange aanvoerder Timmy Simons en Stijn Wuytens, schikken zich zonder morren in hun rol. Want, zo zeggen velen, coach Fred Rutten is een meester in het toelichten van zijn keuzes. En die zijn vooralsnog zeer draaglijk voor de complete spelerskern.

Toch vinden sommigen de logeerpartij van Koevermans bij Toivonen verbazingwekkend. “Ik denk wel dat vrienschap kan bestaan naast concurrentie”, weet oud-international John Bosman. “Maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit bij Marco van Basten, Luc Nilis of Marc Degryse bleef slapen, hoe graag ik ze ook mocht.” Ook Ruud Gullit vindt het wat vreemd. “Het moet niet te gek worden. Maar het zegt misschien wel wat over hun mentaliteit. De spitsen die ik ken, waren echt niet zo gemakkelijk. Dat waren egoïsten.”

Toivonen (23) ziet het anders. “Ik ben een Scandinaviër. Wij gaan vrij gemakkelijk om met wie dan ook. Er is momenteel zo’n goede band, dat we elkaar ook buiten het veld om zien. Bij een kleine club is dat misschien de normaalste zaak ter wereld. Dat het bij PSV ook kan, zegt veel over onze karakters.”

Tweedeklasser HFC Haarlem, dat een samenwerkingsakkoord had met Ajax, vroeg het faillissement aan. De club werd in 1889 opgericht, de Roodbroeken behaalden het grootste succes in de geschiedenis met de titel in 1946. Mede door de schuldenlast van bijna twee miljoen euro verdwijnt Haarlem als profclub. Zes spelers keerden terug naar Jong Ajax, de coaches Hennie Spijkerman en Rob Witschge deden hetzelfde.

In de kwartfinales van de KNVB-beker verloor PSV met 0-3 van Feyenoord. Ajax had verlengingen nodig tegen NEC (3-2), FC Twente won overtuigend bij Sparta (0-4), tweedeklasser Go Ahead Eagles verraste NAC in Breda met een 1-2-zege. Scheidsrechter Kevin Blom bepaalde voor de halve finales dat Feyenoord op 24 maart tegen FC Twente speelt en Go Ahead Eagles een dag later in eigen huis Ajax moet zien te verslaan om de finale in De Kuip te bereiken.

Civard Sprockel speelde afgelopen weekend als de nieuwe aanvoerder van Vitesse, want Paul Verhaegh besliste de band niet meer te dragen na een gesprek met trainer Theo Bos. De geblesseerde Rogier Molhoek fungeert normaal als kapitein.

Rechterverdediger Milando Koenders (23) wordt door AZ uitgeleend aan Sparta. De Braziliaanse aanvaller Ari (24) vertrok naar Spartak Moskou.

Willem II kan de komende zes maanden gebruikmaken van middenvelder Mitchell Donald (21), die door Ajax tijdelijk wordt afgestaan.

RKC-middenvelder Anton Jongsma (27), die door blessureleed weinig aan spelen toekwam, ontbond zijn contract.

Het eerste onderhoud over een contractverlenging voor bondscoach Bert van Marwijk verliep volgens KNVB-directeur Henk Kesler in een goede sfeer. Er wordt nu al gesproken over een dienstverband na het WK in Zuid-Afrika.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier