Hoffenheimduo ontkomt aan dopingstraf.

De Oostenrijkse verdediger Andreas Ibertsberger (26) en de Duitse verdediger Christoph Janker (24) haalden afgelopen week opgelucht adem. Beide voetballers van TSG Hoffenheim 1899 ontkomen voorlopig immers aan een straf voor het overtreden van het do-pingreglement.

Het duo was na het competitieduel met Borussia Mönchengladbach op 7 februari tien minuten te laat gekomen bij de dopingcontrole. De speciale commissie van de Duitse voetbalbond oordeelde echter dat die overtreding hen niet verweten kan worden. Tegen de club en Peter Geigle, die verantwoordelijk is voor de controles, werd er wel een aanklacht ingediend. Mogelijk wacht er wel nog puntenaftrek als sanctie daarvoor, samen met een mogelijke geldboete van 150.000 euro.

De tuchtcommissie behoudt zich het recht voor alsnog tot schorsing over te gaan, wanneer bij de mondelinge behandeling van de zaak tegen Hoffenheim en Geigle nieuwe feiten aan het licht komen. De betrokken dopingartsen werden geschorst tot alles bekend raakt over het voorval. De Duitse voetbalbond kondigde alvast algemene maatregelen aan, om in de toekomst dergelijke incidenten te vermijden. “Zulke fouten mogen nooit meer voorkomen”, verklaarde Rainer Koch, de voorzitter van de antidopingcommissie. De Duitse profclubs moeten de dopingreglementen en -richtlijnen uitvoerig bestuderen. Bovendien wordt er een chaperonnesysteem ingevoerd, een fenomeen dat wordt overgenomen uit het wielrennen. Dit betekent concreet dat een neutrale begeleider de door loting aangewezen spelers direct na het laatste fluitsignaal zal voorgaan en in het oog moet houden.

“Een pak van mijn hart”, zei eigenaar Dietmar Hopp na de uitspraak. En gelijk heeft hij. In een vergelijkbare zaak in Italië gaf het internationale sporttribunaal TAS Daniele Mannini en Davide Possanzini immers een schorsing voor een jaar. Maar ondertussen werd de zaak heropend. De straf is hangende, het onderzoek opgeschort. Wordt vervolgd.

FRéDéRIC VANHEULE

In de kwartfinales van de DFB-Pokal stuntte tweedeklasser FSV Mainz 05. Schalke 04 werd verslagen met 1-0. Zonder de geblesseerde Peter Van der Heyden zorgde de Burkinees Aristide Bancé (24, ex-Lokeren en Germinal Beerschot), afgelopen zomer voor 800.000 euro met trainer JörnAndersen mee overgekomen van Offenbach, voor de winnende treffer. De andere duels: VfL Wolfsburg – Werder Bremen 2-5, Hamburger SV – SV Wehen (II) 2-1, Bayer Leverkusen – Bayern München 4-2. Loting halve finale (op 21 en 22 april): HSV – Werder Bremen, Leverkusen – FSV Mainz 05. Finale op 30 mei in Berlijn.

Sejad Salihovic (24), de Bosnische middenvelder van Hoffenheim, blesseerde zich aan de linkerknie en is minstens vijf weken buiten strijd. Zijn landgenoot Vedad Ibisevic (24), die begin januari de kruisband van zijn rechterknie afscheurde, hoopt dit seizoen nog in actie te komen.

Bondscoach Joachim Löw besliste om Christoph Metzelder (28), op een zijspoor bij Real Madrid en weinig speelminuten, niet op te roepen voor de WK-kwalificatieduels tegen Liechtenstein en Wales. Per Mertesacker (Werder Bremen) en Arne Friedrich (Hertha BSC) zullen centraal in de verdediging worden uitgespeeld.

Na een gedwongen pauze van vier weken door een spierscheur maakte Werder Bremendoelman Tim Wiese bij Hoffenheim zijn wederoptreden. Een opsteker, want door het ham-stringletsel bij doublure Christian Vander moest Thomas Schaaf voor het bekerduel tegen VfL Wolfsburg een beroep doen op de onervaren Nico Pellatz (22).

Oud-international Dieter Eilts is niet langer coach van tweedeklasser Hansa Rostock. Na amper tien duels (5 op 30) werd hij ontslagen bij de voormalige Oost-Duitse club, die er niet in slaagt de degradatiezone van de tweede Bundesliga te ontlopen. Het was zijn eerste baan als clubtrainer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier