Ajax sluit Kenneth Perez weer in de armen.

Na amper een half jaar keert Kenneth Perez (33) PSV de rug toe. De spelmaker tekende een overeenkomst van anderhalf jaar, met optie voor nog een seizoen, bij Ajax. Perez vertrok afgelopen zomer uit Amsterdam wegens een verschil in voetbalvisie met Henk ten Cate. Ook bij PSV was hij, sinds de aanstelling van interim-coach Jan Wouters, nooit zeker van een plaats in de basis en stond hij de doorbraak van een jong talent als Ismail Aissati in de weg. Bovendien was Perez voor 1,8 miljoen euro op voorspraak van Ronald Koeman naar Eindhoven gekomen, maar die verhuisde ondertussen naar Valencia. Hoewel hij een van de meest rendabele spelers was met acht goals in veertien optredens, bleek Perez niet echt geliefd bij een groot gedeelte van de PSV-aanhang. “Wij hebben begrip voor de wens van de speler. PSV ziet nu tevens mogelijkheden voor de snellere ontwikkeling van de eigen talenten die op dezelfde positie uit de voeten kunnen”, zo luidde de officiële verklaring op de website. Technisch manager Stan Valckx kon nauwelijks zijn glimlach onderdrukken bij een interview op de NOS. “Eind november kregen we het verzoek van zijn zaakwaarnemer met de vraag of een vertrek tijdens de winterstop bespreekbaar was. Iedereen weet dat Kenneth heel ambitieus is en niet snel genoegen neemt met een bijrol. In dat opzicht was ik daar niet zo verbaasd over. Op zijn positie, de nummer tien, hadden we nog drie tot vier mogelijkheden. Indien de prijs goed zou zijn, wilden we wel meewerken aan een transfer.” Technisch directeur Jan Reker vulde aan. ” Sef Vergoossen probeerde hem op andere gedachten te brengen, maar zijn beslissing stond vast.”

De transfer is dus hoogst opmerkelijk, maar lijkt vooral het (risicovolle) werk en een persoonlijke actie van Martin van Geel, technisch directeur bij Ajax. Die werkte eerder bij AZ ook al met Perez. De vraag is echter hoe Perez zal worden ontvangen door zijn Ajax-ploegmaats. Want in het verleden gaf Urby Emanuelson al eens aan dat veel spelers in de kleedkamer moeite hadden met het gedrag van Perez. Een incident waarbij hij zich racistisch uitliet tegenover een grensrechter zorgde voor heel wat commotie, maar later bood Perez uitgebreid zijn excuses aan.

Voor de zesde opeenvolgende keer mag PSV zich de winterkampioen van de eredivisie noemen. Het heeft evenveel punten als Feyenoord, maar kan uitpakken met een beter doelsaldo. Ismail Aissati (19) verlengde tot 2011. De Hongaarse international Balázs Dzsudzsák (21) werd, als vervanger van Perez, overgenomen van Debrecen.

Sander Westerveld (33) speelt ook na de winterstop bij Sparta. De doelman ziet daarmee af van zijn voornemen om weer naar het buitenland te vertrekken. Concurrent Harald Wapenaar is hersteld van een herniaoperatie.

Vitesse zal vanaf 1 februari over oud-speler Marc van Hintum (40) kunnen beschikken als technisch directeur. Hij is de opvolger van Jan Streuer, tekende tot 2010 en is momenteel nog spelersbegeleider bij de spelersvakbond VVCS.

Patrick van Diemen (35, ex-Anderlecht) zet na dit seizoen een punt achter zijn actieve voetballoopbaan. De aanvoerder van RKC treedt per 1 juli in dienst van spelersvakbond VVCS.

Gert Heerkes (42) is tot eind dit seizoen de nieuwe trainer van Heracles. Hij is de opvolger van Ruud Brood, die eind december werd ontslagen, en trainde tot voor kort amateurclub Germanicus. Hendrie Krüzen (ex-KV Kortrijk) wordt opnieuw assistent-coach.

Willem II bereikte met FC Twente een overeenkomst over Sergio Zijler (20). De aanvaller tekende voor 2,5 jaar. Technisch directeur Andries Jonker maakt het seizoen uit als hoofdtrainer.

AZ contracteerde voor de linkerflank Simon Poulsen (23) van FC Midtjylland. De Deense international tekende tot 2012. Kiki Musampa is daardoor overbodig en mag transfervrij vertrekken.

FRéDéRIC VANHEULe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier