Komend weekend start de Serie A opnieuw.

Bij de tien duurste transfers in het tussenseizoen staat één speler uit de Serie A : de Braziliaan Alexandre Pato, die vanaf januari voor Milan speelgerechtigd is, staat op nummer acht. Hij kostte 22 miljoen euro. Op nummer twintig staat de tweede Italiaan : David Suazo, die van Cagliari naar Inter verhuisde voor 14 miljoen euro. De Hondurese spits werd door oud-bondscoach Marcello Lippi omschreven als de ontbrekende schakel die de aanval van Inter nog sterker maakt.

Inter geldt voor iedereen in Italië als dé te kloppen titelkandidaat. Enig voorbehoud maakte Arrigo Sacchi, die meende dat de titelhouder té veel goeie spelers heeft dan het kan gebruiken. Het behield grotendeels de kern – alleen wereldkampioen en verdediger Fabio Grosso verhuisde naar Lyon, maar was geen vaste titularis – en trok ook nog Cristian Chivu aan. Trainer Roberto Mancini vindt dat Sacchi ongelijk heeft. “Zo’n ruime kern betekent dat je een turn-over kan doen. En dat je weet dat voor elke speler die je van het veld haalt iemand inkomt die minstens even goed is.”

De meeste transfers deed Juventus, niet in het minst door het behoud van zijn overgebleven vedetten ( Buffon, Nedved, Del Piero, Trezeguet, Camoranesi). Champions Leaguewinnaar Milan kocht alleen Pato en behield zijn relatief oude selectie. AS Roma moet nog altijd eerst naar het budget kijken. AS Roma is een van de drie eersteklassers, samen met Palermo en Parma, die nog zonder shirtsponsor zitten. Tot halfweg 2005 dokte Mazda zeven miljoen euro per jaar neer. Voor minder verkoopt Roma zijn shirt niet. Het meeste geld van de shirtsponsor krijgt Juventus (11 miljoen euro), voor Milan (10), Inter (7), Siena (6,5 miljoen), Napoli (5,5) en Fiorentina (4). Acht clubs krijgen van hun sponsor minder dan twee miljoen euro.

Inter trok vorig seizoen ook het meeste volk (gemiddeld 53.800 toeschouwers), gevolgd door Milan (51.700), AS Roma (40.300) en Fiorentina (31.500). De drie andere Toscaanse clubs (Siena, Livorno, Empoli) bleven gemiddeld onder 10.000 bezoekers. Hekkensluiter qua volk is Empoli (5900), dat nochtans voor het eerst Europees voetbal afdwong.

De meeste Italiaanse titels won Juventus (27), voor Milan (17), Inter (15), Genoa (9), Bologna, Pro Vercelli en Torino (7). Fiorentina, Lazio, Napoli en AS Roma werden elk twee keer kampioen.

Antonio Cassano werd uiteindelijk door Real voor één jaar uitgeleend aan Sampdoria dat slechts één derde betaalt van Cassano’s jaarloon (4,2 miljoen euro). In 2001 kocht AS Roma de middenvelder toen voor omgerekend 28 miljoen euro bij Bari, twee jaar geleden vertrok de middenvelder naar Spanje.

Marco Ballotta was vorige week dinsdag met zijn 43 jaar de oudste speler ooit in een CL-wedstrijd. Vijftien jaar geleden won de doelman van Lazio al eens de Beker voor Bekerwinnaars. Met Parma klopte hij toen R Antwerp FC.

Bij Lazio, dat thuis zonder GabyMudingayi (op de bank) in de CL-voorronde niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen Dinamo Boekarest, moet de Braziliaanse verdediger Emilson Cribari twee maanden aan de kant blijven na een jukbeenbreuk.

Fiorentina kocht bij Atalanta Bergamo voor ruim 4 miljoen euro een spits : Daniel Osvaldo (21) is geboren in Argentinië, maar heeft Italiaanse roots én paspoort.

In de Coppa Italia overleefde Bari de eerste twee ronden. In de eerste ronde tegen Albinoleffe (1-0-winst voor 791 toeschouwers) stond Jean-François Gillet in doel en viel Tony Sergeant halfweg de tweede helft in. In de tweede ronde ontving Bari een andere tweedeklasser, Vicenza, dat in 1997 nog de Italiaanse beker won. Bari won met 2-0 en speelt op 29 augustus tegen Udinese.

De twee eersteklassers die meteen van start moesten in de beker, promovendi Genoa en Napoli, gingen door. Napoli had verlengingen nodig thuis tegen neotweedeklasser Pisa, Genoa ging eruit tegen Ascoli, net gedegradeerd uit de Serie A. De andere twee degradanten (Messina en Chievo) overleefden de eerste ronde niet. De wedstrijden om de derde ronde (waarin behalve de eerste acht de resterende eersteklassers aantreden) gaan door op 29 augustus.

Zondag stonden net als vorig jaar Inter en bekerwinnaar AS Roma tegenover mekaar voor de Supercup. Vorig jaar won de kampioen met 4-3 nadat het een 0-3-achterstand ophaalde. Dit keer won AS Roma met 1-0.

Vanavond speelt het Italië van bondscoach Roberto Donadoni in Boedapest vriendschappelijk tegen Hongarije, als test voor de belangrijke interland van 8 september in Milaan tegen Frankrijk.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier