De continuïteit die KV Mechelen het statuut van stabiele middenmoter opleverde, raakte de club in het seizoen 2013/14 even kwijt. De aanwinsten Mokulu, Prodell en Michalski brachten niet het verhoopte rendement. En, nog atypischer voor Malinois: de club stuurde zijn trainer, Van Veldhoven, de laan uit. Na dat gerommel streek de ene Balkanboy na de andere neer bij KV; makelaar Veljkovic deed goede zaken. KV vernieuwde ook zijn technische staf en maakte daarbij met Jankovic een verrassende trainerskeuze – weer een pion van Veljkovic. Ten slotte waren er ook wat vreemd ogende transfers, die van Hanni bijvoorbeeld, een spelverdeler uit de Turkse tweede klasse. Maar het geheel klikte vorig seizoen ineen en Jankovic viel in de smaak bij de fans, in die mate dat de prestaties van KV zelfs rooskleuriger werden voorgesteld dan ze eigenlijk waren. De negende plaats in de reguliere competitie was uiteindelijk niet meer dan degelijk. Na een gunstige loting in play-off 2 schopte KV het uiteindelijk tot de barragematchen om een Europees ticket. Dat beïnvloedde het gevoel over vorig seizoen nog eens in positieve zin.

VERDEDIGING

De grootste wijzigingen nu zijn er in het verdedigende compartiment. Doelman Biebauw zet zijn carrière voort in Oostende nadat in de winter ook al Pachovski de club verliet. KV haalde dit tussenseizoen twee nieuwe keepers. Eerst strikte geel-rood de transfervrije Coosemans en daarna de ervaren Gillet, die op uitleenbasis overkomt van de Italiaanse tweedeklasser Catania.

Linksachter Obradovic versierde een transfer naar Anderlecht. Zijn vervanger heet Volkov, komt over van Partizan Belgrado en was ook transfervrij. Met zijn Montenegrijnse achtergrond houdt hij het aantal Balkanboys bij KV op peil. Ook Corryn, een jeugdproduct van Lokeren, is een nieuwe linksachter.

De invulling van de andere posities in de achterlinie van het basiselftal blijft ongewijzigd. Biset, die naar Antwerp trok, kwam vorig seizoen niet vaak meer aan spelen toe.

MIDDENVELD

Op het middenveld blijft alles min of meer bij het oude. Mingiedi, nog een jeugdproduct van Lokeren, is er de enige nieuweling. Vóór de verdediging profileerde de bedrijvige Cissé zich afgelopen seizoen als een echte aanwinst. ‘Vaste waarde’ De Petter kwam dan weer wat minder aan spelen toe. Bij de centrale middenvelders kreeg Rits een contractverlenging. Hij beleefde afgelopen seizoen een goede periode, maar constant op hoog niveau presteren is er nog altijd niet bij. De lichtvoetige Van Tricht verdween naar de achtergrond terwijl Van Damme dan weer een kwalijke reputatie als ‘beenhouwer’ opbouwde. Dan was het fijner om te kijken naar de ontbolstering van Hanni. Hij schudde de vraagtekens achter zijn naam met flair van zich af en lijkt nog een progressiemarge in zich te dragen. Voor de flankspelers Matthys en Claes is er niet altijd plaats in het 5-3-2-systeem dat Jankovic graag hanteert; Claes kende ook een terugval. Aanvallende middenvelder Wolski ten slotte, die Fiorentina sinds begin dit jaar verhuurt, kon nog niet echt zijn stempel drukken.

AANVAL

In het aanvallende compartiment zet Veselinovic de toon. Hij is niet alleen een goed aanspeelpunt, hij maakte vorig seizoen ook dertien goals, waaronder verscheidene belangrijke. Hij past goed in het systeem van Jankovic, waardoor Naessens en Verdier op de tweede rij zitten.

CONCLUSIE

De centen voor Obradovic werden niet gebruikt voor een sportieve kwaliteitsinjectie. KV slaagde er tot nog toe wel in om de groep van vorig seizoen in grote lijnen bijeen te houden. Terwijl KV naast het veld aan zijn stadionuitbreiding werkt, die de club af en toe aan een plaats in play-off 1 moet gaan helpen, kan Jankovic ook op het veld voort bouwen. De mensen in de A-kern kennen nu elkaar en de manier van werken een stuk beter dan een jaar geleden. De vraag is of dat op zich zal volstaan om op sportief vlak nu al een stap vooruit te zetten.

DOOR KRISTOF DE RYCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier