Na zes kwalitatief bedenkelijke speeldagen heeft de Jupiler Pro League – met dank aan de korte onderbreking voor de vriendschappelijke interland tegen Australië – een zinderende herstart genomen. In de eerste zes speeldagen werd gemiddeld 2,7 keer per wedstrijd gescoord. De speelrondes zeven en acht leverden een overdadige oogst met 4,2 treffers per duel op.

Het kunnen toevallige uitschieters zijn – op speeldag negen viel de doelpuntenmachine alweer stil – maar wellicht gaf de korte zomerstop de trainers de gelegenheid om bij te sturen. Bovendien kregen meerdere clubs in de slotfase van de transferperiode een flinke kwaliteitsinjectie.

Dat geldt vooral voor de topclubs. Voor de eerste keer dit seizoen konden de vijf topclubs op speeldag acht allemaal winnen en dit nadat hun drie Europese vertegenwoordigers een bemoedigende internationale prestatie hadden neergezet. Vooral Club Brugge en Standard lijken versterkt uit de zomermercato gekomen, hoewel het voor Michel Preud’homme en Guy Luzon een helse klus wordt om al die nieuwkomers in te passen én resultaten neer te zetten.

De grootste ommekeer deed zich wellicht bij Anderlecht voor. Na de beschamende prestatie bij Lierse dropen de krantenpagina’s in de aanloop naar de opening van het kampioenenbal tegen Galatasaray van het pessimisme. Eén schamel puntje, zoals vorig seizoen, zou al een hele prestatie zijn, zo heette het.

Scorebordjournalistiek blijft echter de populairste vorm van voetbaljournalistiek. Negentig minuten later ging de slinger helemaal de andere richting uit. Er werd bovendien wel heel weinig nadruk gelegd op het feit dat Galatasaray onwaarschijnlijk zwak was en dit seizoen in eigen land nog geen bal goed had geraakt.

Er moet voor gewaakt worden dat het 1-1-gelijkspel in Istanbul niet dezelfde impact krijgt als het gelijkaardige resultaat vorig jaar bij Paris Saint-Germain. De draw in het Parijse Prinsenpark kostte Sporting op een haar na de titel. Die ene wedstrijd bezorgde John van den Brom zo veel nieuw krediet dat hij de Brusselse voetbaltrots nog gedurende maanden richting de ondergang mocht loodsen. Pas toen iedereen, ook binnen Anderlecht, vreesde dat het kalf verdronken was, werd Besnik Hasi naar voren geschoven om op miraculeuze wijze (met dank aan de verfoeide play-offs) alsnog de titel binnen te halen.

Ook na de overwinningen tegen Cercle Brugge en Zulte Waregem is het nog behoorlijk vroeg om te roepen dat een nieuwe titel en de knock-outfase van het kampioenenbal voor het grijpen liggen. Voor dergelijke conclusies wachten we het best minstens tot het bezoek van Borussia Dortmund vanavond aan het Astridpark. De formatie van Jürgen Klopp is van een heel ander kaliber dan het huidige Galatasaray, ook al zijn de Duitsers in eigen land al evenzeer van slag.

Het is nog veel te vroeg om te concluderen dat dit Anderlecht sterker is dan dat van de vorige editie. Vast staat dat Sporting zich, in tegenstelling tot de belangrijkste concurrenten, niet blind maar gericht heeft versterkt. Steven Defour is een enorme aanwinst (althans op voetbalgebied), maar is hij echt beter dan Cheikhou Kouyaté? Met Ibrahima Conte kwam er een creatieveling bij, maar in de breedte lijkt Sporting veel kwetsbaarder. Wat gebeurt er bij een eventuele afwezigheid van Chancel Mbemba of Steven Defour?

We kunnen alleen hopen dat onze topploegen deze week in Europa de positieve trend doorzetten. Dat geldt zeker voor Anderlecht in de Champions League, omdat alleen echte stunts in de thuiswedstrijden voor een Europese lente kunnen zorgen.

Als dat lukt, puurt Sporting daar hopelijk eindelijk ook het zelfvertrouwen uit om de leiding van de bond over te nemen in het Brusselse stadiondossier. Standard en Club Brugge zijn gehuisvest in een arena die op kosten van de overheid werd gerenoveerd voor Euro 2000 en hebben dus niet echt recht van spreken, maar het zou voor ons voetbal een goede zaak zijn als niet de KBVB maar Anderlecht zelf de voortrekker zou zijn in dit dossier. Sporting zal immers ieder seizoen ongeveer 25 à 30 wedstrijden in het Eurostadion afwerken en de Rode Duivels maximaal vijf of zes.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Hoogste tijd dat Anderlecht de leiding neemt in het Brusselse stadiondossier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier