Oliech speelde een sterk seizoen bij Auxerre.

Terwijl heel Marseille zich opmaakt voor een uitbundige titelviering kan Auxerre na een mooi seizoen zonder veel poeha straks wellicht zijn CL-ticket ophalen. Een van de sterkhouders van de club uit de Bourgognestreek was de Keniaan Dennis Oliech (25).

De international kwam in het begin van 2006 met hoge verwachtingen naar Frankrijk, want FC Nantes betaalde 4 miljoen euro aan Al-Arabi Doha uit Qatar. Het duurde echter tot hij in 2007 naar Auxerre overstapte voor hij zich wat beter kon doorzetten. “Hij had grote aanpassingsproblemen”, vertelt Japhet N’Doram, de vroegere transferverantwoordelijke van FC Nantes. “Dennis was nog maar 22 en voelde zich niet aanvaard.”

Volgens zijn manager Jean-Chris-tophe Thouvenel had Oliech op dat moment ook nog onvoldoende technische en tactische bagage. Ook bij Auxerre lukte het aanvankelijk niet zo best. Oliech haalde zich wel eens de hoon van de supporters op de hals omdat zijn schoten vaak ver over doel gingen. Dit seizoen kon hij toch tonen wat hij echt in zijn mars heeft. “Met zijn indrukwekkende versnelling, zijn kracht en zijn uithoudingsvermogen deed hij als rechtermiddenvelder heel wat tegenstanders pijn”, zegt trainer Jean Fernandez.

Ook buiten het veld liet Oliech van zich spreken. Zo reed hij rond met een al vier jaar verlopen rijbewijs uit Qatar dat in Frankrijk niet geldig is en kreeg hij de bijnaam ‘voorzitter’. Niet alleen omwille van zijn uitgesproken voorliefde voor goed gesneden maatpakken en schoenen in krokodillenleer, maar ook omdat hij effectief voorzitter is van Dagoretti Santos.

Oliech boekte ondertussen als speler niet alleen tactisch een grote vooruitgang, met vier goals en drie assists toonde hij zich ook productief in de Ligue1. Hoewel hij ervan droomt om ooit in Engeland te voetballen, zal de Afrikaan wellicht eerst nog bij zijn huidige club mee willen genieten van het op handen zijnde avontuur in de CL.

PSG haalde het, na verlengingen, met 1-0 in de finale van de Franse beker van AS Monaco, dankzij een treffer van Guillaume Hoarau. Met de achtste bekerzege in zijn geschiedenis kon het team van Antoine Kombouaré zijn blazoen na een alweer mislukt seizoen in de competitie wat oppoetsen.

Rode Duivel Eden Hazard (Lille OSC) is een van de vier genomineerden voor de titel van Speler van het Seizoen. Hij moet het opnemen tegen Lisandro López (Lyon), Marouane Chamakh (Bordeaux) en Mamadou Niang (Marseille). De kandidaat-trainers van het jaar zijn Laurent Blanc (Bordeaux), Didier Deschamps (Marseille), Jean Fernandez (Auxerre) en René Girard (Montpellier).

Franck Ribéry sprak voor het eerst over het seksschandaal met prostituee Zahia. Hij beperkte zijn commentaar tot het zeggen dat een en ander zijn gezin had bedroefd.

Rennes verandert mogelijk van voorzitter. De kans bestaat immers dat Frédéric de Saint-Sernin als gevolg van gezondheidsproblemen de fakkel doorgeeft aan Patrice Le Lay, die vroeger nog voor tv-zender TF1 werkte.

Rudi Garcia kondigde aan dat hij ook volgend seizoen aan de slag blijft bij Lille als coach.

Brest is na Caen de tweede tweedeklasser die de promotie afdwong. In derde klasse werd Evian TGFC, de club van doelman Bertrand Laquait (ex-Charleroi), kampioen, waardoor de club volgend seizoen mag aantreden in tweede klasse.

Zeven supportersclubs – twee van Boulogne, drie van PSG en telkens één van Lyon en Nice – werden omwille van geweldpleging ontbonden door de Franse minister van Binnenlandse Zaken.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier