Ben je ooit misdienaar geweest ?

“Ja. Ik mocht mijn communie niet doen in de kerk waar al mijn schoolkameraadjes ze zouden doen. Dat was zo bepaald op basis van de straat waar ik woonde …”

… zo zielig …

“… Dat vond mijn grootmoeder ook en dus stelde zij voor dat ik de mis zou helpen dienen in de kerk waar al mijn vriendjes mochten gaan. Als je dat deed, mocht je daar ook je communie doen. Ik ben op dat vlak dus eigenlijk wat mishandeld ( lacht), ik moest dat recht afkopen. Je ziet : het is overal hetzelfde ( lacht).

“Uiteindelijk hield ik het toch vijf jaar vol. Ik had daar eigenlijk nooit problemen mee. Met collega-misdienaars gingen wij op weekend, staken wij dingen ineen, allemaal best plezant. Mijn laatste drie jaren deed ik het zelfs én donderdag én zaterdag. Dat was eigenlijk meer een sociaal gebeuren dan wat anders.

“Nadien is mijn kerkbezoek wel drastisch achteruitgegaan. Ik kom er nu nog enkel voor begrafenissen en huwelijken.”

Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat alsmaar meer mensen flirten in de file. Een herkenbaar fenomeen voor jou ?

Mja, min of meer.”

Je doet het dus zelf ?

“Niet echt. ( twijfelt) Ik moet opletten wat ik zeg hé …”

Maar nee, je vrouw leest dat allemaal niet.

“Ik flirt niet in de file, ik peuter in mijn neus of lees de krant. Maar door dat laatste deelde ik wel al wat tikjes uit. Het is veiliger om gewoon rond te kijken. En ja, bepaalde wagens passeer je soms acht keer. Dan merk je wel eens dat een vrouw bijvoorbeeld elke keer kijkt. ( lacht) En dat zie je niet als je zelf niet kijkt. Maar daar blijft het bij.

“Vorige week zaten trouwens nog vijf vrouwen naar me te staren, in een auto naast me. En maar omkijken en maar lachen.”

Wauw, dat kan niet iedereen zeggen. Zo populair ?

“Neen. Misschien zeiden ze gewoon : ‘Kijk, wat een belachelijke zonnebril.’ ( lacht) Dat weet je niet, hé.”

Stel : jij mag bij de volgende thuiswedstrijd van KV Mechelen een streaker het veld op sturen. Wie trommel je op ?

Jessica Simpson. Die is voorzien van oren en poten, zoals wij dat zeggen. Ik denk dat haar lichaam wel het bekijken waard is, vooral omdat het nog natuurlijk is. Het leunt misschien aan bij dat van Pamela Anderson, maar daar is al serieus aan vertimmerd.”

Wie is de slimste voetballer die je kent ?

“( stilte) Kris De Wree van Germinal Beerschot, die met enig gemak zijn diploma bio-ingenieur haalde. Toch wel straf als je dat kan in combinatie met je voetbalactiviteiten. Die jongen is altijd te vinden voor een grapje, maar je kunt ook een diepgaand gesprek voeren met hem.”

Volg je in de supermarkt de pijlen op de grond ?

“Nee. Ik ga altijd naar dezelfde winkel, weet op voorhand wat ik moet hebben en waar ik het vind. Dus : rechtstreeks die richting uit.”

Als een echte man … Welke meisjesachtige trek heb je eigenlijk ?

Pom, pom … ( stilte) Dat is een moeilijke … Ik heb er zo veel, hé ( lacht).

“Soms ben ik wat ijdel. Ik begin altijd zelf nog te frutselen aan mijn haar als de kapper klaar is met zijn werk. Die probeert dat elke keer goed te leggen en vraagt dan of het oké is. Ik zeg altijd neen, het moet wat meer zus of zo. Daarna gaat hij zijn handen wassen en ondertussen begin ik weer zelf. ‘Nog erger dan een vrouw’, zegt mijn ma altijd.

“Je hebt van die vrouwen hé, die een permanent laten leggen en daarna lichtjes voorovergebogen staan voor de spiegel, wat dichter, wat frunniken.”

Dat is dus hoe jij het ook doet ?

( stilte)

Kom, geef maar toe.

“Nee, dat is erover ( lacht).”

De belevingen van welk dier zou jij wel eens willen meemaken ?

“Die van een leeuw, de koning van het dierenrijk. Ik zou de macht van zo’n beest wel eens willen voelen, je territorium hebben in de wetenschap dat weinig andere viervoeters het kunnen betreden of ze hebben het zitten.”

Op en top jongensachtig, je meisjesachtige trek is volledig geneutraliseerd.

“Ja, dat moest ik doen hé. Als ik nu gezegd had dat ik een muisje wilde zijn om in elk gaatje te kruipen, dan was mijn imago wel helemaal om zeep ( lacht)..” S

KRISTOF DE RYCK