AZ is nog geen topclub.

Ook voor het UEFA Cupduel in het Russische Sint-Petersburg, tegen Zenit, kon het team van Louis van Gaal zijn vormcrisis niet camoufleren. Maar de overlevingstocht, na de domme rode kaart van Ari (kniestoot) leverde nog een punt op, wat voor het fel geplaagde AZ een solide basis vormt om bij de eerste drie te eindigen en door te stoten naar de volgende fase.

Na alle miserie van de afgelopen weken stapten Sébastien Pocognoli, MaartenMartens, Moussa Dembele en co eindelijk weer eens met een goed gevoel van het veld, want ze wonnen een puntje op karakter. “Dit moet voor een ommekeer zorgen”, verklaarde David Mendes da Silva, die terugkeerde na ruim acht maanden vanwege een knieblessure in De Telegraaf. “Mentaal zorgt dit voor een serieuze opkikker.”

Aanvoerder Kew Jaliens (29) gaf eerder al in VI toe dat zijn ploeg dramatisch aan het seizoen begon. “Het loopt niet zo goed, dat lijkt me ondertussen wel duidelijk”, verklaarde de verdediger, een van de weinige knokkers die nu het voortouw moet nemen in een elftal dat matig draait. “Het voetballende gedeelte gaat nog niet zoals het moet.” Hij verwijst daarbij naar de rommelige voorbereiding. “Hét moment om vastigheden te trainen. Als er dan spelers wegvallen en je krijgt er nieuwe voor in de plaats, is het logisch dat je wat meer tijd nodig hebt.”

Twee vlot scorende spitsen, Shota Arveladze en Danny Koevermans, vertrokken immers. Hun plaatsvervangers Graziano Pellè en Ari dienen zich nog te bewijzen. Jaliens : “We zitten in de fase van opbouw. Het bestuur koos voor spelers met veel potentie. Dat is een visie. We haalden spelers die het nog allemaal moeten bewijzen. Misschien is AZ gewoon nog niet zo ver als we allemaal hopen of denken. In veel opzichten zijn we geen topclub. Voor veel spelers is het de eerste keer dat ze bij AZ met een lange periode van mindere resultaten te maken hebben. Veel jonge spelers weten nog niet precies hoe ze zich hieruit moeten knokken. Dat we onze ambities hebben uitgesproken zorgt er ook voor dat mensen het grappig vinden als we verliezen, zo zijn Nederlanders nu eenmaal.”

Eric Addo (PSV) werd door de UEFA voor vier speeldagen geschorst, nadat de oud-verdediger van Club Brugge in het CL-duel tegen Fenerbahçe spuwde naar een tegenstander na een elleboogstoot.

Heerenveen hoeft dit jaar niet meer te rekenen op de Noorse middenvelder André Hansen (26). Hij werd opnieuw aan zijn rechterknie geopereerd, net als eerder gebeurde tijdens de voorbereiding. Ondertussen is Afonso Alves bezig aan een duizelingwekkend scoringsgemiddelde : in amper vier duels geraakte de Braziliaanse spits al aan tien treffers.

Kevin Begois (ex-KV Mechelen) staat niet langer onder de lat bij VVV-Venlo. Volgens trainer André Wetzel maakt hij momenteel geen zekere indruk. Danny Wintjens (24), die het tegen PSV zeer goed deed, kreeg tegen Heerenveen een nieuwe kans.

Balazs Dzsudzsak (20), een linksvoetige aanvallende middenvelder van Debrecen, meldt zich vanaf januari bij PSV. De Hongaarse international kreeg een vijfjarig contract.

Sparta kan minimaal vijf weken niet beschikken over middenvelder Edwin van Bueren (27). De middenvelder heeft problemen met het functioneren van zijn schildklier. Zolang dit lichamelijk ongemak niet is opgelost, mag hij geen maximale belasting ondergaan.

NEC deed de laatste tijd bijzonder geheimzinnig over de afwezigheid van Ferne Snoyl. De club liet eerst weten dat de verdediger afwezig was door ziekte, later werden het privé-omstandigheden. Pas vorig weekend werd duidelijk dat de linksvoetige speler sinds afgelopen donderdag in de cel zit, wegens huiselijk geweld.

FRéDéRIC VANHEULe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier