Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Jelle Vossen is de man van het sterke seizoensbegin bij RC Genk. Met vier doelpunten uit drie competitieduels is de 21-jarige aanvaller topschutter. Mede onder druk van Frank Vercauteren (“Niet iedereen was overtuigd”, aldus de trainer) zocht de clubdirectie na de glansvertoning op AA Gent opnieuw toenadering tot de speler. Binnen de kortste keren raakten beide partijen het eens over een nieuw contract tot 2015. “Dat ik topschutter was, zal wel een rol hebben gespeeld. Op twee dagen was alles in orde.”

Vossen keerde dit tussenseizoen niet met volle goesting terug van een uitleenbeurt aan Cercle Brugge. Hij ging zijn laatste contractjaar in, maar weigerde bij te tekenen. Tot vorige week. “De situatie was veranderd”, zegt hij. “Ik ben heel goed aan het seizoen begonnen en dan is het logisch dat er boter bij de vis komt, al is geld zeker niet het voornaamste. Ik wil me gewoon goed voelen. Ik voetbal hier van mijn twaalfde en ben vergroeid met deze club. Dan is het moeilijk om afscheid te nemen. Toen ik van Cercle terugkeerde, had ik nog twijfels. Bij mijn vorige contractverlenging waren er dingen gebeurd die ik moeilijk van me kon afzetten. Ik stond in de ploeg onder Broos, maar de dag nadat ik had bijgetekend, verdween ik plots naar de bank. Nu kreeg ik meteen het vertrouwen van de trainer. Voor een speler is dat het belangrijkste. Vercauteren heeft er weer de mentaliteit ingebracht die ze hier graag zien, maar die verloren was gegaan. Volgens mij is de trainer hier de grootste verandering.”

Donderdag is FC Porto de tegenstander. “Dat is toch een beetje een kinderdroom. Porto speelt normaal Champions League. Top in Europa dus. Hoe je het ook draait of keert: het zat in mijn hoofd dat dit mijn laatste contractjaar was. Nu kan ik me weer voluit concentreren op het voetbal. Deze jonge ploeg kan groeien en daar wil ik deel van uitmaken. Zoals het nu loopt, is het genieten van elk moment dat je op het veld staat. Genk staat weer in een positief daglicht en dan doet het deugd dat je doelpunten maakt. Dat is mijn grote kwaliteit.”

Tekende Vossen bij, de kans dat een of meer sterkhouders Genk alsnog verlaten, is reëel. Kevin De Bruyne bijvoorbeeld, ondanks zijn recente contractverlenging tot 2015. “De kans is minder dan vijftig procent, maar als Kevin weggaat, zal het eerder naar het buitenland zijn dan naar Anderlecht”, aldus zijn makelaar Patrick De Koster. “Er zijn contacten met de Europese grootmachten en zondag sprak ik kort met de mensen van Bayer Leverkusen. Tenzij Boussoufa vertrekt, dan zou Anderlecht weer op de proppen komen, hoor ik.” S

JAN HAUSPIE

‘Ik ben vergroeid met deze club.’

Jelle Vossen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier