De Jupiler Pro League 2008/09 zit er bijna op. De eersteklassers hebben hun huiswerk gemaakt en beginnen zich stilaan te roeren op de transfermarkt. Wie blijft? Wie mag weg? Een stand van zaken.

1 Waar is de ploeg kwetsbaar gebleken?

2 Wie mag/moet/zal er vertrekken?

3 Welke nieuwe spelers zijn er nodig?

anderlecht

1 Doelman Schollen ontpopte zich niet als een puntenpakker en op de rechtsachter faalde Rnic als doublure voor Wasilewski. Op de linksachter was er door de langdurige onbeschikbaarheid van Van Damme en het vertrek van Goor geen alternatief voor Deschacht. De tussentijdse aanwerving van Bernárdez loste een nijpend gebrek aan centrale verdedigers op. Ook in de aanval liep het lang stroef: zonder Frutos en tot de komst van De Sutter was middenvelder Gillet topschutter. Op het middenveld kwam er pas stabiliteit toen Polák een rij naar achteren schoof in steun van Biglia.

2 Vlcek (Slavia Praag) en Rnic vertrekken zeker, de geflopte Bulykin wellicht ook. Als Proto terugkeert, is het de vraag of hij of Schollen zich met een invallersrol kan verzoenen. Juhasz lonkt na vier jaar Anderlecht naar een grotere competitie. Polák, Biglia en Boussoufa zijn potentiële vertrekkers, maar als Anderlecht kampioen wordt en rechtstreeks naar de Champions Leaguepoules mag, is de kans reëel dat zeker Polák toch blijft. Als Biglia weg kan/wil, zal Anderlecht hem niet tegenhouden.

3 Vooral in de verdedigende posities en de as wordt naar versterking gezocht. Prioritair zijn een rechtsachter en een (twee als Juhasz vertrekt) centrumverdediger(s). Zonder vertrek van Deschacht (of Van Damme) is de linkerkant minder dringend. Als Proto of Schollen gaat, komt er een doelman (Copa?) met meer ervaring dan Cordier bij. Vertrekt Polák of Boussoufa, is er geld en moet er een topspeler (Ruiz?) bij.

BERGEN

1 De Draken schoten dit seizoen op elk gebied tekort. De eer van slechtste aanval en meest gepasseerde achterhoede in de Jupiler Pro League komt hen toe. Bergen bezit voldoende voetballend vermogen, dat zagen we tegen Anderlecht en onlangs nog tegen Club Brugge. Maar de ploeg miste beleving en een portie gezonde agressiviteit. Net datgene wat in de tweede klasse zo belangrijk is.

2 Alessandro Cordaro speelt volgend seizoen voor Charleroi. Mirri, De Pauw en Okkonen zijn einde contract. Rudi Cossey, de nieuwe trainer, wil graag Roberto Mirri meenemen naar de tweede klasse. Frédéric Herpoel zal binnenkort zijn afscheid op de Belgische velden aankondigen. Mustapha Jarju trof enkele keren raak, waardoor andere clubs interesse zullen tonen. Ook Cédric Collet, in de belangstelling van KV Mechelen, wil Bergen verlaten. Er zullen nog een aantal spelers vertrekken die niet met Bergen naar de EXQI League willen trekken.

3 Een zeer moeilijke vraag. Haast onmogelijk om daarop te antwoorden op dit moment. Alles hangt af van het aantal spelers met een zwaar contract dat Bergen bij een verhuis naar tweede klasse wil dumpen. Er is nog naar geen enkele speler gepolst. Rudi Cossey en zijn staf gaan wel op zoek naar een waardige aanvaller die geregeld een doelpuntje meepikt.

CERCLE BRUGGE

1 Het probleem van Cercle Brugge situeerde zich dit seizoen vooral op positie 9, een cruciale plaats in het 4-2-3-1-spelsysteem. De lat lag er hoog na het vertrek van Tom De Sutter tijdens de winterstop naar Anderlecht. Kanu en Dominic Foley konden de verwachtingen nog niet inlossen. Zij maakten zelfs nog niet één goal. Ook de Peruaan José Carlos Fernández, vorige zomer aangeworven als doublure voor De Sutter, redde het niet. Hij vertrok alweer na de heenronde.

2 De optie op Patrick Lane (Brad Friedels Premier Soccer Academies) wordt niet gelicht, omdat Ruben Dantschotter terugkeert van SK Beveren. Cercle helpt een ploeg te vinden voor hem in de tweede klasse. Anderlecht werd gevraagd om Kanu ook volgend seizoen ter beschikking te krijgen. Kristof Snelders, Wouter Artz en Igor Gjuzelov zijn einde contract en zullen vertrekken. Voor Jelle Schotte (contract tot 2010) wordt een ploeg in de derde klasse gezocht. Stijn De Smet (contract tot 2010) gaf aan toe te zijn aan iets anders. Ook voor Thomas Buffel is een vertrek een optie.

3 Cercle Brugge zoekt in eerste instantie een linksachter (ipv Artz) en een spits (ipv Snelders). Mochten Buffel en/of De Smet vertrekken, dan worden die uiteraard vervangen. Er wordt input verwacht van de samenwerking met Sporting Clube de Portugal. Glen De Boeck gaat er binnenkort spelers scouten.

CHARLEROI

1 Charleroi is op zoek naar een linksback. Zelfs als Massimo Moia herstelt van zijn blessure, wil de club een waardig alternatief. De voorbije jaren werd naarstig gescout, maar zonder succes. Gelegenheidslinksback Mohamed Chakouri is een rechtspoot en zelfs middenvelder Damien Miceli moest op de linksachter depanneren. Een linksvoetige centrale verdediger is voor de Zebra’s geen overbodige luxe.

2 Bertrand Laquait, enige lichtpuntje in dit grijze seizoen, en Frank Defays hekelen het sportieve beleid van de clubleiding. De doelman lijkt nood te hebben aan een nieuwe uitdaging. De aanvoerder wacht nog steeds op een contractverlenging. Habib Habibou en Geoffrey Mujangi-Bia moeten voor Sporting geld in het laatje brengen. Christophe Grégoire mag terug naar Tilburg, want zijn contract zou te zwaar wegen op Charleroi.

3 Alessandro Cordaro (Bergen) en Grégory Grisez liggen al vast voor volgend seizoen. De talentvolle middenvelder van Bergen is een publiekstrekker en moet bewijzen dat hij een waardige opvolger is voor de gehuurde Grégoire. Grisez komt van US du Centre en moet de aanval versterken. Maar het belangrijkste contract dat op de onderhandelingstafel ligt, is dat van trainer John Collins. Als de Schot vertrekt, heeft Charleroi niet veel alternatieven. Mogelijke opvolgers zijn Christophe Dessy en Sunday Oliseh. Een ondankbare functie in het snel ontvlambare Stade du Pays.

CLUB BRUGGE

1 Quasi zeker van de derde plaats, maar toch slechts 4 op 21 tegen ploegen als Anderlecht, Standard (die return volgt nog), AA Gent en RC Genk, ploegen met vergelijkbare ambities. In die (en andere) wedstrijden kwamen ernstige problemen aan het licht: kwetsbaarheid in de omschakeling, een gebrek aan goeie verdedigers en offensief te veel afhankelijk van Wesley Sonck, af en toe out met kleine letsels. Verdedigend zit men dunnetjes, offensief is een goeie derde man bruikbaar, en centraal kan Club een dominante patron gebruiken om het jonge geweld (Kruska, Odjidja, Dirar en Vargas) te sturen.

2 Club Brugge wil niet officieel communiceren tot het seizoen voorbij is. De nieuwe trainer licht momenteel de kern door. “Laat ons die man de tijd geven en daarna zullen de spelers zelf als eersten op de hoogte worden gebracht”, zegt Luc Devroe. Club zit met vier doelmannen (Stijnen, De Vlieger, Lenaerts en Verbauwhede), dat is er alvast een te veel. Van zij die einde contract waren, werden de opties al gelicht. Elrio Van Heerden vertrekt.

3 Ook hier geen namen, alleen geruchten (Daan Van Gijseghem). Lijken nodig: een nieuwe rechtsachter (Ciman en Geraerts voldeden niet), een goeie centrale verdediger (als Alcaraz en Simaeys niet beschikbaar zijn, is er een probleem, aanvoerder Clement weegt op de kleedkamer, maar wordt een dag ouder), een doublure voor Michael Klukowski (tenzij Koen Daerden zich daarop toelegt), en een balvaste targetman mocht Adrie Koster 4-3-3 gaan spelen. Van de huidige spitsen kan alleen Sonck dat, maar die zakt ook graag terug.

FCV DENDER

1 Met meer dan vijftig tegengoals scoort Dender zwak in het verdedigende compartiment. Als het behoud veilig wordt gesteld, zal de klemtoon van de versterking op dit departement komen te liggen. Offensief liep het vlotter, in haast elke wedstrijd werd gescoord, ook al was het in de heenronde, na het mislukken van de transfer van Bart Van den Eede, lang zoeken naar een vaste centrumspits. Die werd in januari gevonden, met de Bosniër Admir Aganovic, maar voor hem is er geen alternatief. En een echte diepe spits lijkt Aganovic, die sporadisch een goaltje maakte, ook niet te zijn. Ook op links was het sukkelen, bij gebrek aan alternatief voor Siebe Blondelle, die af en toe in het centrum nodig was.

2 Een paar spelers zijn einde contract. Als het behoud wordt verzekerd, krijgt Cédric Berthelin een nieuw voorstel. Alexandre Martinovic keert terug naar AA Gent. Eric Deflandre onderhandelt alleen in het geval van behoud. Norman Sylla en Dieter Wittesaele zijn einde contract en mogen gaan. Fabrice Mvemba krijgt een nieuw contract. Een paar spelers staan in de belangstelling van buitenlandse clubs: Sulejman Smajic (Groningen) en Fred Burgel (Borussia Mönchengladbach).

3 Dender zoekt momenteel systematisch in lagere afdelingen naar mogelijke versterking, tot er zekerheid is over het lot voor volgend seizoen. De ploeg zoekt: een tweede doelman, een linksachter, een rechtsachter, eventueel een centrale verdediger en een diepe spits. Alleen op het middenveld is er geen vacature.

RACING GENK

1 Een te grote kern zorgde voor concurrentie, maar ook voor sluimerende misnoegdheid. Het gebrek aan strijdlust en winnaarsmentaliteit was opvallend. De positie van diepe spits raakte nooit goed ingevuld. Alleen Huysegems voldoet er sinds kort, maar dan in 4-4-2. Op de linksachter viel Pudil na de blessure van Tiago door de mand, waardoor de rechtsvoetige centrumverdediger Anele er noodgedwongen depanneerde.

2 Soetaers en Bosnjak zijn einde contract en verdwijnen zeker. De Mul is slechts gehuurd van Sevilla en financieel niet houdbaar. Alex Da Silva, door de komst van De Mul op een zijspoor geraakt, heeft aangegeven dat hij weg wil. Genk zal hem niet tegenhouden. Ook Tözser gaf in de media lucht aan zijn onvrede, maar hij moet voorlopig niet weg, ondanks een overschot aan centrale middenvelders. Ook Nemec, die onder de verwachtingen bleef, is niet gelukkig en lijkt te zullen vertrekken.

3 Tenzij Hein Vanhaezebrouck er anders over denkt (sportief overleg met de nieuwe trainer is uitgesteld tot na Genk-Kortrijk), gaat Genk op zoek naar een diepe spits. Zonder De Mul, Da Silva en Bosnjak heeft het ook nood aan een nieuwe rechtsbuiten. De jonge Dugary wordt daar nog even achter de hand gehouden. Of er een concurrent komt voor doelman Verhulst, is nog niet uitgemaakt, maar ook Genk weet dat Copa hogerop wil. Raakt Tiago weer helemaal fit, dan komt er geen nieuwe linksback en blijven Pudil en Anele de alternatieven.

AA GENT

1 Aan het gebrek aan fysieke en mentale kracht voor het voetbal dat Michel Preud’homme voor ogen heeft, werd in de winterstop al het nodige gedaan door met Foley, Nfor, Moia, De Beule en Sorokin zes spelers van de hand te doen en er met Custovic, Smolders, Wils, N’Diaye, Doumbia, Hanstveit, Leye en Lepoint (komt pas volgend seizoen) acht nieuwe te halen. Hetzelfde geldt voor de stabiliteit van de verdediging met de komst van Stef Wils en Erlend Hanstveit en de fit en aangepast geraakte Roy Myrie. Interlands hebben ervoor gezorgd dat spelers – vooral Olufade, Ljubijankic, Suler en in mindere mate Ruiz – uit vorm of langdurig geblesseerd raakten. Rechts achteraan moesten Duarte, Rosales en Grondin depanneren. Als Myrie daar nu uitvalt, is er geen direct inzetbaar alternatief.

2 Ruiz is beloofd dat hij mag vertrekken bij een goed bod. Aangenomen wordt dat de transfer, drie jaar na zijn komst, zal plaatsvinden. Dario Smoje en Jonas De Roeck zijn einde contract en krijgen geen nieuwe verbintenis. Hetzelfde geldt voor derde doelman Mathias Goossens. Dat Gent nog andere spelers laat vertrekken, wordt niet uitgesloten. Centraal op het middenveld zijn de keuzemogelijkheden nogal ruim.

3 Christophe Lepoint, een centrale middenvelder met loopvermogen, werd bij Moeskroen al vastgelegd voor volgend seizoen. AA Gent zoekt een vervanger voor Ruiz. Een bijkomende rechtsachter zou voor een betere dubbele bezetting zorgen.

GERMINAL BEERSCHOT

1 Germinal Beerschot kwam vaak te kort op de flanken, zeker in de heenronde, omdat er op het Kiel geen echte buitenspelers lopen. Bart Goor vulde na Nieuwjaar het gat op links goed op. Voor de rest bleef alles vrij centraal georiënteerd. De offensieve bijdragen van Martijn en vooral Pieterjan Monteyne waren (mede daardoor) niet altijd toereikend. Voor een 4-3-3 lijken vooraan niet de ideale types voorhanden. Tosin Dosunmu toont bijvoorbeeld op rechts af en toe een flits, maar raakt te vaak zijn mannetje niet voorbij.

2 Nzelo Lembi loopt er nog altijd voor spek en bonen bij en is einde contract. Kevin Vandenbergh gaf al aan dat hij normaliter terugkeert naar FC Utrecht. Nadjim Haroun schiet tekort, is te horen. Didier Dheedene (37) wil graag nog een jaar doorgaan, maar ondervindt meer last van zijn leeftijd dan Goor (36). Bij Daniel Owusu en Gyan King is de vraag wat hun eigenaar Fulham wil. Rocky Peeters kwam weinig aan spelen toe. Maar zijn contract loopt tot 2012, net als dat van Henri Munyaneza. Wat met Silvio Proto gebeurt, is vooralsnog onduidelijk.

3 Als Proto gaat, komt er een nieuwe keeper. Concurrentie voor Pieterjan Monteyne is welkom. Vooraan zijn er nu vooral kleinere pocketspitsen. Een grote, stevige aanvaller die centraal diep kan spelen, zou complementair met hen kunnen zijn.

KV KORTRIJK

1 De té beperkte kern, een gebrek aan leidersfiguren en de blessure van sterkhouder Karim Belhocine zorgden voor een moeilijk seizoenseinde. Het ontbrak de ploeg ook aan een echte opportunist voor doel, aangezien William de hooggespannen verwachtingen niet kon inlossen. Gelukkig was er de goede ontwikkeling van Elimane Coulibaly als diepe spits en Sven Kums als sterke infiltratiekracht vanuit het middenveld.

2 De tegenvallende Mansour Boutabout mag weg. Cheikhou Kouyaté, die werd gehuurd, keert zeker terug naar Anderlecht. De talentvolle Abdullah Omari diende na veelvuldig blessureleed zijn ontslag in. Trainer Hein Vanhaezebrouck vertrekt naar RC Genk. Peter Mollez, Davy De Beule, Istvan Backx, Olivier Fontenette en Elimane Coulibaly zijn einde contract. Mollez, Bakx en Coulibaly dreigen net als Sven Kums met een vertrek. Het blijft een groot vraagteken of weinig gebruikte spelers als Jo Vermast en Anthony Bartholome zullen blijven.

3 Alles staat in stand-by. Gezien de ongunstige positie in het klassement en er nog geen opvolger werd gevonden van Vanhaezebrouck, is het koffiedik kijken. Meer kwaliteit lijkt aangewezen, net als een verbreding van en meer evenwicht in de spelerskern. Mochten Mollez, Kums, Bakx en Coulibaly vertrekken (heel waarschijnlijk door de bestaande interesse van andere ploegen), dan wordt er gezocht naar waardige vervangers.

LOKEREN

1 Na het vertrek van topschutter Ouwo Moussa Maâzou (naar CSKA Moskou) viel het scorend vermogen volledig weg. Spelmaker Ertan Demiri kon zich niet doorzetten door veelvuldige blessures en persoonlijke tegenslagen (zijn echtgenote verloor een baby).

2 De Serviër Aleksandar Jankovic krijgt de komende weken de tijd om de kern te inventariseren. De optie van twee jaar op Nebojsa Pavlovic werd niet gelicht, maar de nieuwe hoofdcoach mag beslissen over zijn lot. In principe blijft Dawid Janczyk – die duidelijk nog wat problemen ondervindt met het ritme en de integratie – tot eind december, daarna bepaalt CSKA Moskou wat er zal gebeuren. Voor de jongeren Arne Ivens, Benjamin De Wilde, Kobe De Rudder en Kwinten Clappaert wordt een oplossing (een club op lager niveau) gezocht. Juan Martin Amieva mag weg. De clubleiding wil graag dat aanvoerder Olivier Doll nog een jaartje verder doet, maar hij twijfelt. Stoppen op een hoogtepunt en luisteren naar zijn eigen lichaam, of alsnog doorgaan? De jonge spits Stijn De Wilde, ook einde contract, kreeg de laatste weken meer speelkansen, maar eist garanties bij een nieuwe verbintenis.

3 Er wordt gestreefd naar een selectie van achttien volwaardige profs plus zes eigen jeugdspelers (Deloose, De Bock, Tshimanga, De Pauw, Speltdooren en eventueel Stijn De Wilde). Doelman Barry Boubacar Copa, bezig aan een ijzersterk seizoen, flirt met wat geïnteresseerde teams. Er bestaat de kans dat CSKA Moskou nog wat overbodige spelers afstaat.

KV MECHELEN

1 Links op het middenveld zijn er enkel rechtsvoetige spelers. Bij hen kampte Abdul-Yakuni Iddi de afgelopen maanden dan ook nog eens met blessures. Rond Nieuwjaar leek een extra centrale verdediger een must. Intussen manifesteerden zich daar enkele jongens, onder wie Romeo Van Dessel. Daar is dus een interne oplossing voor.

2 Kristof Imschoot kreeg al te horen dat er voor hem geen plaats meer is. David Grondin kon Peter Maes niet overtuigen. De trainer beseft dat hij onmogelijk al zijn keepers (Olivier Renard, Wouter Biebauw, Jéremy De Vriendt en Yannick Thoelen) tevreden kan houden. Jeroen Mellemans (31) liet zich al ontvallen dat zijn leeftijd en blessures hem mogelijk naar een lagere klasse sturen. Wouter Vrancken heeft niet zijn gelukkigste maanden achter de rug. Vaak kreeg Maxime Biset de voorkeur op hem. Ten slotte dreigt er ook leegloop van sterkhouders. Nana Asare is grof wild op de transfermarkt. Er wordt getrokken aan de mouw van Björn Vleminckx. Koen Persoons gaf al aan dat hij zich klaar voelt voor een stap hoger.

3 Voor elke sterkhouder die vertrekt, wil KV Mechelen er een nieuwe in de plaats. Voorts vormt een linksvoetige linkermiddenvelder een prioriteit. Een eventuele opvolger van Asare zal, net als Nana zelf, uit de Ghanese school van Feyenoord komen. Dat verklapte sportief directeur Fi Vanhoof al in dit blad.

MOESKROEN

1 Bij Excelsior weegt het vertrek van Adnan Custovic zwaarder door dan verwacht. De Henegouwse club rekent op de doelpunten van Jaycee Okwunwanne en Bassalia Sakanoko. Tot nog toe stelden beide spitsen teleur. Zvonimir Deranja kreeg zijn kans in de thuiswedstrijd tegen Standard, maar greep ze niet. Moeskroen moet ook op zoek naar een kilometervreter, nu Christophe Lepoint naar AA Gent overstapt.

2 De transfer van Lepoint was al langer rond. In het uitstalraam van les Hurlus staat de talentvolle centrale verdediger Daan Van Gyseghem te pronken. De belofte-international kan rekenen op de interesse van Club Brugge. Blauw-zwart is centraal achterin op zoek naar versterking. Idir Ouali lijkt deze zomer andere oorden op te zoeken. De leeftijd en het zware contract van Walter Baseggio, Mark Volders en Gonzague Vandooren kunnen geïnteresseerde clubs afschrikken. Teklak, Chantry, Assou-Ekotto, Deranja en Haghedooren zijn einde contract.

3 Het financieel geplaagde Moeskroen moet de uitgaven tot een minimum beperken. Er zullen dus meer uitgaande dan inkomende transfers plaatsvinden. Zonder geld moet Moeskroen zich richten op huurspelers of spelers met een aflopend contract. Misschien kan de Spaanse weldoener, die beloofde Moeskroen te reanimeren, een aantal spelers naar Le Canonnier sturen. Er was sprake van een samenwerkingsakkoord met de Franse club Lille, dat spelers wil stallen in Henegouwen.

ROESELARE

1 In de heenronde was SV Roeselare een zeer kwetsbare ploeg, het stond toen afgescheiden laatste in de klassering. Na zeven wintertransfers is het in de terugronde een solide elftal. Maar: geen van die recentste aanwinsten ligt ook volgend jaar nog onder contract. Van de basiself loopt alleen de overeenkomst van Sierens, Van Loo, Mirvic, Provoost, Tanghe, Dequevy en Dissa door. De huurlingen Mac Donald (West Bromwich Albion) en Perisic (Sochaux) zijn niet te houden. Lazarevic (Partizan Belgrado) en Ten Heuvel (FC Den Bosch) zijn einde contract. Ze zijn bereid te blijven als Roeselare zich redt. Voor een verlengd verblijf van Huyghebaert, Gommans en Benjelloun moet met hun club onderhandeld worden.

2 De A-kern moet afgeslankt worden: hij telt momenteel 31 spelers, de grootste van de eerste klasse. Hietanen, Papassarantis, Jalliti, De Wilde en Kaba liggen nog onder contract, maar komen niet aan de bak en mogen vertrekken. Dat geldt ook voor Mulisa, Topka en Troch, die momenteel ter beschikking gesteld zijn van respectievelijk SK Beveren, Olympic Charleroi en FCN Sint-Niklaas. De optie voor contractverlenging van Dembele, Van Handenhoven en Oliseh werd niet gelicht. Huurling Ouattara keert terug naar Le Mans. Van Bourdon, Goossens, Ternest en Smits loopt het contract nog door, voor hen is er wel nog plaats in de kern.

3 Moeilijk te zeggen, omdat het behoud in de eerste klasse nog niet is verzekerd. Gezien smaakmakers Mac Donald en Perisic niet te houden zijn, wordt nieuw bloed in de offensieve sector alleszins noodzakelijk.

STANDARD

1 Dit seizoen bleek dat Standard bij afwezigheid van Marcos geen alternatief heeft voor de rechtsback. Ook Mulemo ondervond moeilijkheden om Dante te vervangen. De leemte die Fellaini liet, werd door Bölöni opgevangen door De Camargo te laten terugzakken in een 4-2-3-1-opstelling. De nieuwe veldbezetting werkte uitstekend in Europa, maar in de eigen competitie stond spits Dieumerci Mbokani vaak op een eiland. Standard schakelde over naar 4-4-2 met twee aanvallers in de zone van de waarheid.

2 Espinoza, Ingrao en Benko zijn einde contract. Dufer (verhuurd aan Tubeke) zal net als Toama de club verlaten. De toekomst van sterkhouders Onyewu en Jovanovic blijft het belangrijkste gespreksonderwerp. Defour, Witsel en Mbokani dromen van het buitenland, maar liggen nog onder contract tot 2013. Een onmiddellijk vertrek is onbespreekbaar.

3 De Rouches zoeken een tweede doelman, een centrale verdediger en alternatieven voor de links- en rechtsachter. Om de kern in de breedte te versterken doet Standard een beroep op hun academie. Linkspoot Carcela is klaar voor de A-kern. Björn Vleminckx wordt geciteerd als versterking. De landskampioen legde de 18-jarige Ivoriaan Cyriac tijdens de winterstop al vast. De jongeren zullen volgend seizoen zeker hun kans krijgen.

TUBEKE

1 Elke linie van de Waals-Brabantse ploeg heeft zwakke schakels: de aanval is niet sterk genoeg voor eerste klasse en Tubeke heeft de meest gepasseerde verdediging. Het middenveld was dit seizoen niet in staat de ploeg te sturen of het spel te maken. Alleen het enthousiasme van enkele spelers bezorgde Tubeke een paar succesjes in eerste klasse. De zomertransfers braken niet door en de winterkoopjes waren verre van voltreffers. Het bestuur mag volgend seizoen opnieuw inkopen met de inkomsten uit hun kort verblijf in de Jupiler Pro League.

2 De directie knoopt gesprekken aan met trainer Albert Cartier, maar de Franse coach lijkt zijn verblijf bij Tubeke niet te verlengen. Manager Louis Derwa heeft een project klaar wanneer de club de competitie aanvat in de EXQI League. Hij wil blijven, maar wacht nog op groen licht van de directie. Drie spelers wekten de interesse op van een aantal eersteklassers: Perbet, Villano en Vandelanoitte. Ardouin, Forschelet, Haydock, Fortune en Sorokin (einde contract) zullen Tubeke niet vergezellen naar tweede klasse.

3 Veel zal afhangen van het beschikbare budget, dat niet meer dan 2,5 miljoen euro zal bedragen. Tubeke zet duidelijk een stapje terug. Gailly (Olympic Charleroi), Lambot (Virton), Paternotte (Olympic) keren terug van een verhuurperiode. De tweede klasse kent geen geheimen voor Tubeke. De club zal zich versterken in de breedte, en nieuwe talenten en een coach zoeken die de competitie kent.

WESTERLO

1 Van sommige spelers is het moeilijk inschatten wat ze de ploeg kunnen bijbrengen: Dieter Dekelver was zo lang geblesseerd dat hij nooit ritme kon opdoen, Joris Van Hout werd omgeschoold tot verdediger maar speelde in die functie nog nauwelijks. In de achterhoede zijn de doublures schaars. Westerlo deed het na het vertrek van Wils deze winter achterin met Van Audenaerde, Corstjens, Van Kerckhoven en Delen/Farssi. Valt een van hen uit, dan is Joris Van Hout, een ex-spits, het enige alternatief. Toen Deelkens in zijn hand zaagde, bleek er geen tweede keeper meer voorhanden en moest Getulio worden teruggehaald.

2 Alleen Van Imschoot en Van Kerckhoven zijn einde contract. Met Van Kerckhoven wordt nog gepraat of hij er met een prestatiegericht contract een jaar bij wil doen; bij Van Imschoot werd de optie in zijn verbintenis niet gelicht. Of hij alsnog een nieuw contract krijgt, blijft een open vraag. Hellings en Timmermans mogen naar een andere club uitkijken. Voorts denkt Westerlo eraan zijn ruime kern van 26 spelers in te krimpen.

3 De jongeren Glen Van Asten (Heist), een spits, en Soufian Bidaoui (Diegem), een flankspeler, werden al vastgelegd. Westerlo noemt zich geen ploeg die kan zeggen: dát willen we voor díé positie. Er wordt daarom werk gemaakt van wat ze zelf de ‘finetuning’ noemen: een of twee spelers met een totale meerwaarde óf een aankomend talent proberen te halen als versterking en dan desnoods in eigen rangen schuiven met posities om ze in te passen. Een verdediger lijkt het eerst in aanmerking te komen.

ZULTE WAREGEM

1 Voorin vingen Ernest Nfor en Chris Makiese het plotse vertrek van de succesvolle spits Mbaye Leye goed op. Zulte Waregem scoorde meer goals dan vorig jaar, slikte er minder en heeft een van de betere middenvelden van eerste klasse. Kwetsbare punten ziet men binnen de club niet.

2 Niemand moet of wil weg. In januari schoonde Zulte Waregem zijn kern al op. Uitgeleende spelers worden niet terug verwacht. Wie amper aan voetballen toekwam – Van Zundert, Coppin, Dachelet – weet dat een (tijdelijk) vertrek bespreekbaar is. Coppin die einde contract is, kreeg te horen dat de club graag zijn contract wil verlengen, maar hem volgend seizoen wil uitlenen. Zo lang de door Portsmouth uitgeleende Khaleem Hyland geen werkvergunning in Engeland krijgt, mag hij blijven. Verder wordt gefocust op het behoud van de huidige, jonge kern. Er beweegt wat rond Franck Berrier, Sammy Bossut en Ernest Nfor maar concrete aanbiedingen zijn er nog niet. Liefst wil de club de complete kern nog een jaar samen houden. Het is niet de bedoeling dat de drie meest gewilde spelers vertrekken. Berrier gaf al aan dat hij nog een jaar wil blijven.

3 Alleen als er iemand vertrekt, komt er een vervanger. De club beraadt zich nog of Eetu Muinonen en Tarmo Neemelo, die in de winterstop werden gehaald, een extra aanpassingsperiode krijgen of vervangen worden door een nieuwe aanvaller. Eerder toonden trainer en manager zich al gecharmeerd door Elimane Coulibaly, die einde contract is bij Kortrijk. S

bilic danvoye de groote de ryck devos foutré hauspie t’kint vandenabeele vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier