Naar stilaan aloude traditie werkte SK Beveren de voorbereiding af met een smalle kern. Een associatie vormen met een overzeese club houdt in dat je vrij laat zekerheid krijgt over uitgeleende spelers. En dus hing er lang een vraagteken achter de namen van het Arsenalduo Graham Stack en John Halls. Bovendien verloor Beveren twee ervaren jongens aan AA Gent.

Verdediging

Je zou het niet zeggen als je hem bezig zag, maar de qua figuur en uitstraling imposante Graham Stack, de man die vorig jaar het doel verdedigde, was nog maar 21. Een jonge doelman houdt het risico op fouten in. Stack maakte die ook, maar toonde zich anderzijds match- of puntenwinnaar in de wedstrijden tegen Moeskroen, Lokeren, Antwerp en Anderlecht. Zijn beloning : een terugkeer naar Arsenal als tweede of derde doelman – de komst van Jens Lehmann veranderde daar niks aan.

De vraag was lang wie hem zou opvolgen. Beveren heeft twee Belgen uit eigen kweek, maar die konden zich de voorbije maanden niet opwerpen tot waardige opvolgers van Pfaff, Rosez, De Wilde, De Vlieger, Lemmens of Peersman. Philip Deckers had de pech dat hij een kleine operatie aan de arm moest ondergaan, en David Meul greep zijn kans niet. Onzeker en vol schrik ging hij een paar keer in de fout, zodat Beveren zijn laatste oefenwedstrijden alsnog aangreep om keepers te testen. Februari 2002 haalde het al eens Christophe Revel weg uit de anonimiteit in Frankrijk. Misschien is de inderhaast bij Rennes geleende Barry Boubacar Copa nu de nieuwe witte raaf.

Nu John Halls niet terugkeert van Arsenal, mag Stéphane Demets zich opmaken voor een basisplaats centraal in de verdediging. Demets is een vlijtige verdediger die zijn technische mankementen compenseert met een immens strijdershart. Arsène Né is tweevoetig, begint straks aan zijn derde seizoen en mag zich stilaan incontournable noemen als centrale verdediger.

Als rechtsachter ontdekte Beveren na nieuwjaar de Ivoriaan Emmanuel Eboué. Goed kopspel, defensief een plantrekker, maar offensief nog wat zwakjes. Een jongen dus met progressiemarge. Dé figuur van het einde van vorig seizoen was Arthur Boka, de Roberto Carlos van Beveren, tevens de enige linkervoet in de kern. Goede trap, dito techniek, offensief sterk, defensief bij de pinken en ondanks zijn beperkte lengte vrij degelijk in de lucht.

Middenveld

Grote vraag is wie de leidersrol van Davy Theunis, vertrokken naar Gent, gaat overnemen. Dat zou de Fransman David Le Bras kunnen zijn. De man is rechtsvoetig en zou centraal voor de verdediging uit de voeten kunnen. Zoú, want door een probleem aan de adductoren (te wijten aan de harde velden) kon hij lang niet zoveel laten zien.

Vraag was in de voorbereiding ook waar de toekomst van Gneri Yaya Touré ligt. De Ivoriaan vertrok met Arsenal op oefenkamp. Als hij van de coach daar, Arsène Wenger, een contract krijgt bij de Gunners, zullen ze in Beveren een zucht van opluchting slaken. Touré heeft immers nog te weinig A-interlands gespeeld met zijn land om al een werkvergunning te krijgen in Engeland. Dus blijft hij in dat geval zeker nog een jaar in het Waasland. Wordt het niets met Arsenal, dan komen twee andere clubs in beeld, waarvan één uit Rusland, die meer dan concrete belangstelling lieten blijken. Dan hangt het van Jean-Marc Guillou af of de middenvelder vertrekt. Doet hij dat, dan is Beveren hem direct kwijt. Hoewel Touré een wat grillig karakter heeft en met name op het einde van vorig seizoen veel te zwaar was, blijft hij een toptalent van wie het vertrek een grote leemte zou laten.

Gilles Yapi Yapo is de leider van de Ivoriaanse connectie en wordt de nieuwe aanvoerder. Hij kan zowel links als rechts spelen, is offensief sterk en slim, en beschikt over een groot loopvermogen. Steven Wostijn is straks misschien de enige Belg in de Beverse basis. De West-Vlaming, een werkmier, houdt zich aardig staande tussen al het Afrikaanse talent. Josselynn Joss Péhé is er al een paar jaar, maar kon zich nog niet opdringen. In het spel van de Ivorianen kan hij mee, maar voor de Belgische competitie is hij nog steeds niet geschikt. Bou-Sfia en Diallo zijn ook kandidaat-middenvelders.

Aanval

De grillige Venance Zézéto was uitgekeken op Beveren. Constant Kipre Kaiper moet – met zijn dribbel en doelgerichtheid – op termijn beter kunnen worden dan zijn landgenoot. De opvolger van Zézéto landde vorig jaar in de winterstop al in Beveren en heet Moussa Sanogo. Groter, doelgericht, rechtsvoetig, maar soms nog onbesuisd.

Conclusie

Als zal blijken dat Beveren zijn keepersprobleem daadwerkelijk heeft opgelost, dan staat de technische bagage van de Ivorianen vast garant voor opnieuw veel lol op de Freethiel.

door Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier