De Duitse internationals moeten een slopend programma afwerken.

Assistent-bondscoach Joachim Löw verwoordde nog het best de gedachtegang. Het vergt moed en veel karakter van de 23 geselecteerde Duitse internationals om na een lang en slopend seizoen zich nog op te laden voor de Confederations Cup, die vanaf vanavond in gang wordt gezet met het treffen tussen Argentinië en Tunesië.

Het wordt voor enkelen op de tanden bijten om fysiek overeind te blijven, zo waarschuwde bondsarts Wilfried Kindermann al. Hij verwees naar de 26-jarige Gerald Asamoah (Schalke 04), die meer dan zestig officiële wedstrijden afwerkte. “Het aantal is niet zo belangrijk”, verklaarde Kindermann in Welt am Sonntag. “Maar wegens zijn krachtenslopende manier van spelen heeft hij gewoon behoefte aan een pauze.” De fysiek sterke aanvaller begon het seizoen al op 17 juli 2004, toen het Intertotoduel tegen het Macedonische Vardar Skopje stond geprogrammeerd.

Ralf Rangnick, zijn trainer, verzette zich lange tijd tegen de deelname van Asamoah aan het mini-WK, maar uiteindelijk gaf het menselijke aspect de doorslag om toch in te stemmen. “Ik begrijp zijn zorgen”, verklaarde Asamoah. “Hij weet ook dat ik momenteel niet honderd procent fit ben. Alleen moet ik, op een dergelijk wereldtoernooi, mijn WK-plaats proberen veilig te stellen.”

Kindermann, verantwoordelijk voor de sport- en preventieafdeling aan de universiteit van Saarbrücken, waarschuwde al meermaals voor de consequenties die een dergelijk toernooi – dat Duitsland als organisator absoluut wil winnen – met zich mee brengt. “Volgend seizoen zullen we niet moeten schrikken als er meerdere internationals last krijgen van spierletsels.” Zijn oplossing is duidelijk : drie weken platte rust, gevolgd door een periode van een maand trainingsopbouw.

De praktijk ziet er echter totaal anders uit. Schalke 04 hervat de collectieve trainingen op 27 juni, twee dagen voor de finale van de Confederations Cup. Op 10 juli trekken de Königsblauen op oefenkamp naar Steiermark, wat betekent dat Asamoah maximaal twee weken vakantie heeft. “Alles hangt ervan af hoeveel privileges en extra rusttijd de trainers hun internationals geven”, zegt Kindermann nog.

Ondertussen werd er al een compromis gesloten tussen de verantwoordelijken van de Mannschaft en de eersteklassers. De geplande trip door Zuid-Amerika gedurende de winterstop valt weg en wordt vervangen door een stage van 11 tot 17 januari. Op die manier kan Kindermann de paraatheid in kaart brengen. “Een tweede kans om gedwongen te rusten. Velen zullen het kunnen gebruiken.” (FV)

De tv-gelden werden verdeeld. Alle eersteklassers kunnen rekenen op 13 miljoen euro, de tweedeklassers moeten het stellen met 3,7 miljoen euro.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier