Bondsprocureur René Verstringhe heeft zware straffen, deels met uitstel, gevorderd tegen de (ex-)spelers en trainer van Lierse die genoemd zijn in het gokschandaal rond Zheyun Ye. Alleen Archie Thompson, momenteel met Australië op het WK in Duitsland, wordt merkwaardig genoeg ongemoeid gelaten. Ook tegen Lierse vordert Verstringhe géén straf. Hij laat het over aan de beoordeling van de controlecommissie of ex-manager Gaston Peeters namens de club, dan wel op eigen houtje zaken deed met Ye. Alleen in het eerste geval zou Lierse met degradatie worden bedreigd.

Voorzitter Leo Theyskens is vol vertrouwen. Volgens hem wist het Liersebestuur niet wat er zich met de Chinees in de kleedkamer en op het veld afspeelde. Dat sommige spelers wél de indruk hadden dat trainer Paul Put en Ye handelden in opdracht van het bestuur, noemt hij flauwekul. “Er is nooit een speler naar het oude noch het nieuwe bestuur gestapt om dat verhaal te checken. Dat mochten ze ook niet van Put, die hen chanteerde. Trouwens, stel dat wij wél op de hoogte waren van Ye’s bedoelingen, waarom zouden we dan al die spelers op staande voet hebben ontslagen ?”

Eén gevaar zou wel nog dreigen voor Lierse : reeds vóór het contract tussen Lierse en Ye, zou er een eerste document van samenwerking hebben bestaan, mede ondertekend door Theyskens. Paul Put zou daar weet van hebben gehad. Mogelijk duikt dat document nog op wanneer de controlecommissie vanaf 30 juni de pleidooien van de advocaten aanhoort. Theyskens is niet ongerust. Hij geeft wel toe dat hij oogluikend toestond dat Lierse met Ye onderhandelde toen het eind februari 2005 dringend een paar honderdduizend euro nodig had voor de licentie en hij zelf even met een cashflowprobleem zat. Met Ye’s voorschot stelde Lierse vervolgens de licentie veilig. Daarna werd de samenwerking stopgezet.

Theyskens heeft nog één ultieme reden waarom hij de pleidooien met vertrouwen tegemoet ziet. Volgens de bondsreglementen moeten uiterlijk op 30 juni de reeksen van het nieuwe seizoen worden samengesteld. Aangezien de debatten pas die dag beginnen, valt een uitspraak in het slechtste geval te verwachten wanneer de competitie al bezig is. De vraag is of Lierse dan nog uit het kampioenschap kan worden genomen. Dus, bevestigt Theyskens, gaat de club er in de contractbesprekingen met kandidaat-sponsors en spelers gewoon van uit dat er volgend seizoen eersteklassevoetbal gespeeld wordt in Lier.

GF/JH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier