Van Petegem en Baguet hangen fiets aan de haak.

Na een profcarrière van vijftien jaar kan Peter Van Petegem (37) een indrukwekkende erelijst voorleggen : twee keer Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, drie keer Omloop Het Volk, twee keer Driedaagse van De Panne, E3-Prijs, Kuurne-Brussel-Kuurne, twee WK-medailles. Toch kende de loopbaan van de Oost-Vlaming vele ups en downs. In 1991 tekent hij zijn eerste profcontract bij PDM, maar een jaar later staat hij alweer op straat : de sponsor houdt het voor gezien na de dopingaffaire in de Tour van 1991. Van Petegem trekt naar Lotto, maar daar wordt hij na één seizoen bedankt wegens gebrek aan resultaten. Het bescheiden Trident vist hem op en de eergierige Van Petegem neemt wraak met een overwinning in de Scheldeprijs. Cees Priem, na het PDM-debacle opnieuw boven water bij TVM, haalt de Oost-Vlaming binnen. Enkele jaren lang toeft Van Petegem in rustiger vaarwater, maar in de Tour van 1998 voert de Franse politie een razzia uit bij TVM. Van Petegem is op dat ogenblik al naar huis, maar moet nadien wel naar Frankrijk voor ondervraging.

1999 is een boerenjaar voor dePeet : in een goede week tijd wint hij Harelbeke, de Panne en de Ronde van Vlaanderen. Wanneer nieuwe sponsor Farm Frites in de winter van 2000 plots Cees Priem opzij zet en meer discipline eist, komt Van Petegem samen met een aantal bevriende renners in opstand. De kopman en Peter Post, intussen aangesteld als crisismanager, komen lijnrecht tegenover elkaar te staan wanneer Van Petegem zijn lopende contract wil verbreken om naar Mapei te gaan.

Na een wekenlang welles-nietesspel tussen Farm Frites en Mapei moet Van Petegem in de winter van 2001 nog halsoverkop op zoek naar een ploeg. Dat wordt het Amerikaanse Mercury, maar al snel blijkt de hele constructie een zeepbel. Van Petegem wordt maanden niet uitbetaald en maakt het seizoen vol bij Palmans-Collstrop. In 2002 trekt hij naar Lotto, waar hij in 2003 de grootste stunt uit zijn carrière uithaalt : de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in één week tijd. Wanneer Marc Coucke zich in 2005 als nieuwe sponsor aanmeldt, verzuurt de relatie tussen Van Petegem en de ploegleiding langzaam maar zeker. Na de spetterende resultaten van TomBoonen bij concurrent Quick-Step in 2005 wordt de druk op Van Petegem stelselmatig opgevoerd en de veer breekt definitief wanneer zijn vriend Serge Baguet eind 2005 moet vertrekken ondanks de Belgische titel. Eind 2006 tekent Van Petegem nog een contract van een jaar bij Quick-Step, zijn laatste.

Serge Baguet (38) begint zijn carrière in 1991 bij Lotto. Hij wint er enkele kleinere wedstrijden en blijft er tot 1995, waarna hij naar Vlaanderen 2002-Eddy Merckx trekt. Wegens gebrek aan resultaten stapt Ba- guet in 1997 ondanks een lopend contract uit de wielersport om dakwerker te worden. In 1999 onderhandelt Jef Braeckevelt voor hem een minimumcontract bij Lotto, en Baguet grijpt de nieuwe kans met beide handen. In 2001 wint hij een Touretappe in Montluçon. Een nieuwe triomf volgt in 2005, wanneer Baguet in Saint-Hubert Belgisch kampioen wordt. Davitamon-Lotto wil echter geen boter bij de vis serveren en Baguet verkast in 2006 naar Quick-Step, waar hij in de voorjaarsklassiekers een belangrijke rol speelt voor Tom Boonen. S

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content