Vrouwelijke primeur in de Bundesliga

De Duitse eerste klasse begroette met Bibiana Steinhaus de eerste vrouwelijke scheidsrechter. © BELGAIMAGE

Politieagente Bibiana Steinhaus debuteerde als eerste vrouwelijke scheidsrechter bij Hertha tegen Werder.

Berlijn oogt vrouwvriendelijk. De club Hertha wordt door haar geboorte in 1892 voorgesteld als een Oude Dame, twee jaar later kwam de beste vrouwelijke afgestudeerde, Hildegard Wegscheider, uit de hoofdstad. Herta Heuwer ontdekte in 1949 de curryworst daar, terwijl op 8 februari 1960 Marlène Dietrich als eerste Duitse haar ster kreeg op de Walk of Fame in Hollywood.

Afgelopen zondag volgde er een nieuwe mijlpaal, bij het eerste fluitsignaal van Bibiana Steinhaus. Alles stond trouwens in het teken van de vrouw, want een Bibiana Steinhausticket betekende dat elke vrouw aan de helft van de prijs een plaats kreeg in het Olympiastadion. Eind vorig seizoen kreeg de vriendin van Howard Webb, de Engelse topscheidsrechter die in 2010 de WK-finale tussen Spanje en Nederland in goede banen leidde, al duidelijkheid over haar primeur. De afgelopen jaren deed ze veel ervaring op, onder andere bij wedstrijden in de 2. Bundesliga en als vierde official. Haar prestaties waren zodanig positief dat een promotie (met drie anderen) naar de elitegroep volgde. Die bestaat sinds dit seizoen uit 23 mannen en één vrouw.

Steinhaus kreeg in juni ook de eindverantwoordelijkheid in de CL-finale bij de vrouwen tussen Lyon en PSG, die werd beslist met een ultraspannende strafschoppenepiloog (7-6 na 0-0). In het internationale vrouwenvoetbal staat Steinhaus al geruime tijd aan de top. In 2011 floot ze de WK-finale in Frankfurt tussen Japan en de VS, nadien volgden ook nog de OS van 2012 in Londen en het WK van 2015. Dat ze niet met zich laat sollen, bleek al duidelijk. Memorabel blijft het handje dat ze als vierde ref kreeg van Pep Guardiola bij Bayern München tegen Gladbach. En Franck Ribéry kreeg op 12 augustus in de bekerpartij op Chemnitzer FC (0-5) een flink standje toen hij haar veter lostrok terwijl hij de bal goed legde voor een vrije trap.

FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier