Als het van de Amerikaanse voetbalbond afhangt, komt er in 2020 een nieuwe versie van de Copa América Centenario. Een prijzenpot van 200 miljoen dollar moet de Zuid-Amerikaanse landen over de streep trekken.

Mogen Lionel Messi en co een streep trekken door hun zomerplannen voor 2020? Het ziet er naar uit. Een jaar na het WK zit er deze zomer voor hen al geen vakantie in, want op 14 juni begint in Brazilië een nieuwe Copa América. Titelverdediger is Chili, gastland Brazilië, op 7 juli is er de finale. De winnaar plaatst zich voor de Confederations Cup van 2021. Omdat de Zuid-Amerikaanse landen maar met tien zijn en dat lastig te verdelen is in groepen, worden er ook gastlanden uitgenodigd. De VS en Mexico hebben deze zomer hun eigen Gold Cup, zodat Japan en Qatar dit keer deelnemen.

Deze Copa América is de laatste in een onpaar jaar, vanaf 2020 schakelt men over naar de pare jaren en valt het tornooi samen met het EK. Een gastland voor 2020 was nog niet aangeduid, het leek erop dat het volgende tornooi pas voor 2024 zou zijn. Daar trok vorige week US Soccer een streep door. Naar aanleiding van de 100e verjaardag van de Copa América kwam er in 2016 in de VS een speciale editie, en die bleek sportief én financieel zo’n succes dat de Amerikanen in de zomer van 2020 een nieuwe ontmoeting willen tussen Noord-Amerikaanse landen en Zuid-Amerikaanse. Met een prijzenpot van 200 miljoen dollar willen ze de Zuid-Amerikanen over de streep trekken. Het nieuwe tornooi zou wel niet Copa América heten.

Sportief is het een win-winsituatie voor vooral de VS en Mexico. Op die manier kunnen ze weer deelnemen aan een tornooi dat voor hen meer uitdaging biedt dan wedstrijden in de eigen regio, zoals in de Gold Cup. Commercieel is de belangstelling groot voor zo’n evenement, dat in een – voor het Amerikaans continent – voetbalvrije zomer valt. Alleen de spelers zijn weer de pineut, zij moeten opnieuw opdraven voor een zomeropdracht na een lang seizoen. Voor de VS, die samen met Mexico en Canada in 2026 het WK organiseren, is het ook een extra test in stadions, en extra populariteit voor het soccer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier