Erik Gerets moet Kaiserslautern aan vier op zes helpen.

Erik Gerets is niet te benijden. Hij leeft bij Kaiserslautern op een vulkaan, die dreigt te ontploffen als er niet snel succes wordt geboekt. Voorzitter René C. Jäggi eist van zijn trainer dat hij in de volgende wedstrijden punten pakt. “Minstens vier punten uit de volgende twee duels tegen Freiburg en Frankfurt”, luidde de boodschap in Kicker.

Precies een jaar geleden werd Gerets nog als verlosser binnengehaald. Pas vanaf de winterstop lukte het hem om een eenheid van de ploeg te maken. Beter zelfs, Kaiserslautern ging presteren, ontliep overtuigend de degradatie met een veertiende plek en haalde zelfs de finale van de DFB Pokal. Gerets kreeg alom lof toegezwaaid.

Maar augustus werd een rampzalige maand. Van de eerste vier competitieduels werden er drie verloren, terwijl de winst tegen FC Keulen per saldo niks opleverde, omdat zijn ploeg met drie minpunten aan de competitie begon. Het dieptepunt volgde echter tien dagen geleden, toen die Pfälzer voor de beker met 4-1 onderuitgingen bij derdeklasser Eintracht Braunschweig.

Direct na die vernedering nam Jäggi het nog op voor zijn vriend. “Hij staat niet ter discussie”, was hij toen categoriek in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Eigenlijk moet je achttien spelers wegsturen.” Maar in de dagen die volgden, werd duidelijk dat Gerets moet presteren en harder moet worden voor zijn spelers, met wie hij blijkbaar te vriendschappelijk omgaat.

Dat zal niet gemakkelijk worden, want tot nu toe presteerden haast alle spelers ondermaats. En niet alleen dat, mopperde uitzondering Klose. “Wanneer het niet loopt, dan kan men minstens nog lopen en vechten.” Dat gebeurt dus niet. Vaste krachten als Knavs, Lokvenc, Hristov, Lincoln en Grammozis geven niet thuis, terwijl de routiniers Sforza en Ramzy geblesseerd zijn. Bovendien maakten de aanwinsten Vreven, Nurmela, Kosowski en Freund nog geen indruk. De Duitse pers bestempelde hun spel zelfs als zwaar teleurstellend. Dus mag Gerets weer eens gaan puzzelen. (FV)DUITSLAND haalde tegen IJsland een troosteloos scoorloos gelijkspel. Kwalificatie voor het EK zal de internationals elk 80.000 euro opleveren. DFB POKAL. Er kwamen enkele leuke affiches voor de tweede ronde, op 28 en 29 oktober, uit de trommel. Borussia Mönchengladbach mag het daarin opnemen tegen Borussia Dortmund, terwijl Hansa Rostock het bezoek krijgt van Hertha BSC. Andere duels tussen eersteklassers zijn Freiburg-Schalke 04 en Werder Bremen-VfL Wolfsburg. Bekerwinnaar Bayern München treft FC Nürnberg. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Max (Rostock) 6 goals ; 2. Ailton (Bremen), Amoroso (Dortmund), Pizarro (Bayern) 4 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier