Zo is het nu: na dertig speeldagen ben je géén kampioen, de behaalde punten worden gehalveerd en je kunt opnieuw beginnen in een minicompetitie met vijf andere gestraften die strijden om Europees voetbal, verbonden aan plaats twee of drie. Als vierde verdien je normaal zoals in het buitenland een Europees ticket, maar hier wacht je een testmatch tegen de winnaar van play-off 2. Dat kan tegen de dertiende of veertiende uit de voorbije competitie zijn, die normaal geen Europees voetbal verdient. Hun enige verdienste is dat ze gered zijn van die hallucinante best of five. De verliezer van die best of five zakt naar tweede klasse, voor veel eersteklassers het kerkhof. De doodsteek als je niet onmiddellijk terug naar eerste stijgt (zie Roeselare, Dender, Antwerp, Brussels).

Hier ligt de sleutel van de competitiehervorming.

Hoe kun je vermijden dat men vreest naar tweede te zakken, niet mee te profiteren van het tv-contract, minder inkomsten te hebben?

Ga voor een Liga 1 en een Liga 2. In Liga 1 vinden we veertien profploegen. Voordelen: geen overvolle wedstrijdkalender – zelfs met een strenge winter – een lange winterstop en fittere spelers in Europese wedstrijden en voor de nationale ploeg (de afzeggingen bij de Rode Duivels door blessures zijn geen toeval). Wie als eerste eindigt in Liga 1 is kampioen. De tweede, derde, vierde en de bekerwinnaar spelen ook Europees. De laatste drie ploegen van Liga 1 gaan naar Liga 2 en behouden het tv-geld. Ook alle clubs in Liga 2 delen in het tv-contract. De eerste drie in Liga 2 gaan naar Liga 1 en kunnen dan meedoen voor de prijzen (een altijd terugkerende klacht van de tweede klasse). Als ze dan iedere week op tv komen, worden ze interessant voor sponsors. Hebben ze ambitie, dan moeten ze het bewijzen. Ik denk aan Charleroi, Roeselare, Dender, Oostende, Bergen, Lommel, OHL, Antwerp, Beveren, Brussels en misschien Eendracht Aalst met een eersteklasseverleden en een geweldige achterban. Zijn er voor Liga 1 strenge licentievoorwaarden, dan zou ik voor Liga 2 pleiten voor een beperkte licentie. Een gezonde Liga 2 vermijdt probleemgevallen en de clubs krijgen zo de kans iets op te bouwen.

Voetbal weer een feest! Geen play-off 1- of 2-toestanden, geen rekenmachientjes en zeker geen rechtbanken die bepalen wanneer we naar het voetbal kunnen of mogen gaan! Eric Meersschaut, Gentbrugge

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom

bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te

weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier