Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

KV Mechelen krijgt geen licentie en zakt (voorlopig ?) naar derde klasse. Het verhaal van een gemiste touch down.

Anderhalf uur al was er op de eerste vergadering van de commissie over Mechelen gepraat, nog eens drie uur op de tweede bijeenkomst en opnieuw twee uur afgelopen zaterdagnamiddag. De beslissing van de commissie was moeilijk en zeker niet lichtvaardig genomen, ook al sprak Aad de Mos zaterdagavond op de radio zijn grote verontwaardiging uit over de timing. Commissie-voorzitter Germain Landsheere : “Mechelen was kwaad dat die beslissing net voor een match viel, maar het vergeet erbij te zeggen dat het zelf op een beslissing had aangedrongen. En het vergeet er ook bij te zeggen dat wij helemaal niet begrijpen waarom het zo ver moest komen.”

Drie dossiers hingen de leider in tweede klasse als een molensteen om de nek : een probleem rond het transferbedrag voor Luis Guadalupe, achterstallige betalingen aan belofteninternational Sven Vandenbroeck (Roda JC) en een niet-betaalde transfersom voor José Del Solar. Landsheere : “In de eerste twee dossiers is alles geregeld, zij het laattijdig. Met de transfer van Guadalupe is er nog steeds een probleem over geld dat is betaald, maar niet op de juiste plaats is terecht gekomen. Maar goed, dat is een zaak tussen twee clubs, à la limite heeft dat niks met ons te maken. Erger is de zaak-Del Solar, die Mechelen in eerste aanleg de licentie kostte.”

Toen de Peruviaan voor Malinwa tekende, beweerde hij transfervrij te zijn. Dat was zonder de Turkse club Besiktas gerekend, dat wél nog een transfersom claimde (350.000 dollar) en bij de Fifa een klacht neerlegde. Landsheere : “In juli veroordeelde de Fifa Mechelen tot het betalen van dat bedrag. Zes maanden heeft de club die zaak blauw-blauw gelaten en niet gereageerd ! Vervolgens heeft meester Spreutels namens Besiktas gereageerd. Wij van onze kant hebben bij Mechelen aangedrongen om een waarborg voor te leggen om aan de licentie te geraken. Onlangs was ik nog in Nyon ( waar de Fifa is gehuisvest, nvdr) : als een club schulden heeft tegenover een andere club, mogen wij géén licentie uitreiken. Uiteindelijk heeft Mechelen ons die waarborg ook bezorgd, mààr onder voorwaarden. Namelijk dat de borg pas geldig is, als alle juridische middelen tegen het verdict zijn uitgeput. Zoiets is strijdig met de Fifa-beslissing en kunnen wij niet aanvaarden. Want als de Fifa de KBVB zou verplichten om het geld te betalen, dan kunnen wij dat niet wegens die voorwaarden.”

andsheere snapt het niet : “Die voorzitter heeft zoveel voor de club gedaan, al zoveel schulden aangezuiverd, en dan struikelt hij over de laatste horde. Het is, om het in voetbaltermen te stellen, alsof je een touch down gewoon weigert. Jammer, maar we konden écht niet anders.”

KV Mechelen kan nu in beroep gaan. Is het veranderen van de voorwaarden bij de borg voldoende om alsnog een licentie te halen ? Landsheere : “Dat moet het beroepscomité uitmaken, maar als Mechelen niet vasthoudt aan die eis en inderdaad de borg anders formuleert, zonder voorwaarden, dan zie ik niet in waar er problemen zouden liggen.”

Hallo, Willy Van den Wijngaert ? “Is dat zo ? Is dat het enige probleem ? Dan zal die tekst verdorie rap herschreven zijn. Uiteraard hou ik niet vast aan die formulering. Dus is er nog hoop ? Het probleem is dat ik zo weinig weet, ik moet afgaan op wat mijn medewerkers mij zeggen. Onze advocaat zat in Kreta en was daar niet te bereiken – ik spreek die man straks. In het andere geval is het voorbij. Ik heb al een half miljard ( frank, nvdr) in de club gestopt, derde klasse zie ik echt niet zitten.”

door Peter T’Kint,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier