Waarom AS Monaco nu wel een opleider kiest als T1 van Cercle

Laurent Guyot moet bij Cercle het 'project' van AS Monaco in goede banen leiden. © belgaimage

Laurent Guyot, de nieuwe hoofdcoach van Cercle Brugge, is niet toevallig vooral een heel ervaren jeugdcoach en jeugdacademiedirecteur.

Op het eerste gezicht is het opmerkelijk. Tenslotte werd er vorig seizoen met José Riga een hoofdcoach met opleiderskwaliteiten en een grote zorg voor de kwaliteit van het spel al na elf speeldagen (en slechts drie punten achterstand op de leider) ontslagen. Hij werd vervangen door ‘resultaatcoach’ Frank Vercauteren. Dat had te maken met de doelstelling: promoveren! AS Monaco, de Franse topclub die Cercle in mei 2017 overnam, wou absoluut meteen naar 1A, omdat het niveau er beter geschikt is voor de postformatie van zijn talenten. De nieuwe coach bracht zijn enige opdracht onder grote druk tot een goed einde: met voetbal dat wel eens ‘defensief’ werd genoemd, promoveerde Cercle ten nadele van het zogezegd beter voetballende Beerschot Wilrijk. Mission accomplished.

Dit seizoen is de doelstelling helemaal anders. Links en rechts werd er al geschreven dat Cercle onder de leiding van ‘poenclub’ AS Monaco wel eens een bedreiging zou kunnen worden voor Club, maar daar ziet het helemaal niet naar uit. Het doel van de club van Dmitri Rybolovlev, 242e op de Forbes-ranglijst van rijkste mensen ter wereld, is niet om kampioen te worden in België, maar wel in Frankrijk. Daar moet Cercle een ondersteunende rol in spelen. Die bestaat erin jonge spelers van AS Monaco de kans te geven zich verder te ontwikkelen op een niveau dat hoger is dan dat van hun tweede ploeg in de Franse vierde klasse om te kunnen groeien naar het niveau van de eerste ploeg van AS Monaco (of om op z’n minst hun marktwaarde te kunnen verhogen).

Door Cercle over te nemen, verwierf AS Monaco volledige controle over wat er met hun uitgeleende spelers gebeurt. Leent het hen uit aan andere clubs, dan is dat niet zo. Voor bijvoorbeeld een Franse eersteklasser is de verdere ontwikkeling van een geleende speler die eigendom is van AS Monaco allesbehalve prioritair. Hoofdcoaches worden ook doorgaans in de eerste plaats beoordeeld op het ploegresultaat en kiezen daarom spelers op basis van hun onmiddellijke rendement. Bij Cercle kan AS Monaco nu een coach zetten die de ontwikkeling van hun spelers stuurt en voor de opstelling en de spelstijl kiest die daar het best toe bijdraagt. Het is dat wat bedoeld wordt met ‘ le projet‘. Het project.

Laurent Guyot (48) is daar de geschikte coach voor. De ex-verdediger van FC Nantes, waar hij ooit ploegmaat was van Frank Vercauteren, is sinds de start van zijn trainerscarrière in 2002 vooral jeugdtrainer en academiedirecteur geweest. Tussendoor was hij T1 van US Boulogne en CS Sedan, waarmee hij respectievelijk degradeerde uit de Ligue 1 en de Ligue 2, maar zijn ervaring als ‘formateur’ is indrukwekkend: jeugdtrainer en academiedirecteur bij FC Nantes, U16- en U17-coach bij de Franse voetbalbond en academiedirecteur en beloftentrainer bij Toronto FC. Ongetwijfeld is het de bedoeling van AS Monaco dat hij voldoende spelersmateriaal ter beschikking krijgt om met Cercle in 1A het behoud te verzekeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier