De Rus zit in een impasse: Jacobs wil hem niet en de twee miljoen die paars-wit in ruil voor hem vraagt, boven op de financiële eisen van de speler zelf, ontmoedigt de kandidaat-kopers.

Voor Dmitri Boelykin (31 jaar) begon bij Anderlecht alles zoals in een droom. Met veel moeite uit Bayer Leverkusen overgekomen, waar hij drie jaar was, belandde de Russische aanvaller in het Astridpark en tekende meteen voor twee doelpunten in zijn eerste match (tegen Kortrijk). Niettegenstaande de opvallende entree weigerde Ariël Jacobs, op basis van wat hij zag, mee te gaan in de euforie. Hij had geen ongelijk, want Boely-kin verbeterde daarna zijn persoonlijke statistieken niet: één goal bij een 7-1 tegen KV Mechelen, dat was het. Aan het einde van het seizoen werd Boelykin uitgeleend aan Fortuna Düsseldorf. Met een balans die nog magerder oogde, aangezien hij het doel niet één keer zou vinden in tien wedstrijden.

Zijn plaats bij ADO Den Haag, vorig seizoen, bracht hem daarentegen op het pad van het succes: 21 goals in 30 optredens en een titel van vicetopschutter bij de Nederlandse elite achter Björn Vleminckx. Ondanks de goede productie van de speler rekent RSCA vandaag echter niet op hem. Blijkbaar staat Jacobs’ hoofd er niet naar (wat men intern bevestigt) en komt Boelykin zo gauw nog niet terug. Het omgekeerde is trouwens ook waar. Geïnterviewd over zijn tegenslagen bij Anderlecht tijdens zijn periode bij ADO zei de speler: “Ik had de pech op een trainer te stuiten voor wie ik niet geschikt was en die ook niet geschikt was voor mij.”

Het is waar dat in het geliefde 4-2-3-1 van de trainer van de paars-witten enkel Romelu Lukaku de laatste maanden in aanmerking kwam voor de positie van diepste spits.

De schaarse keer dat de Diegemse trainer afweek van zijn klassieke opstelling (zoals voorbije vrijdag met een 4-4-2 tegen KV Mechelen) was het Tom De Sutter of Matías Suárez die de voorkeur kreeg. Als Boelykin tijdens de voorbereiding in een vriendschappelijke wedstrijd mocht opdraven, was dat zeker niet omdat hij deel uitmaakte van de plannen van de coach maar om hem in de etalage te plaatsen. Zij die opmerken dat de Rus misschien een nieuwe kans in het Astridpark verdient, scheept Jacobs af met de volgende reactie: “Het Belgische en het Nederlandse voetbal met elkaar vergelijken is als het vergelijken van appels met peren.”

Dat neemt niet weg dat Boelykin in Nederland gewild is, zelfs bij de topploegen. Maar tot op heden deinsden Ajax en PSV terug voor de twee miljoen euro die de Brusselaars vragen voor een speler wiens contract in 2012 afloopt. Bovendien wil hij zelf niet zomaar verkocht worden en kandidaat-overnemers moeten rekening houden met het jaarlijkse brutoloon van een miljoen euro dat Anderlecht hem momenteel biedt.

DOOR BRUNO GOVERS

Ajax en PSV deinzen terug voor de transferprijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier