Vrijdag, 22 februari, is het veertig jaar geleden dat de match in de tweede ronde van de Schotse beker, tussen Inverness Thistle en Falkirk, eindelijk gespeeld werd. Na 29 keer uitstellen…

De partij had oorspronkelijk moeten plaatsvinden op 6 januari 1979. Maar een ijzige dag maakte het veld van het Kingsmills Park onbespeelbaar. Zoals het terrein dat ook was de volgende 47 dagen, aangezien het winterweer bleef aanhouden. In totaal werd de bekermatch 29 keer uitgesteld, tot het gras van het stadion van Inverness op 22 februari 1979 eindelijk – zoals Fred Rutten dat onlangs omschreef – ‘voetbalfit’ werd verklaard. Met vier goals in de eerste helft konden de bezoekers uit Falkirk zich plaatsen voor de derde ronde, een bekerduel dat slechts drie dagen later plaatsvond, in en tegen Dundee. Een late penaltygoal maakte een einde aan het bekeravontuur van Falkirk.

Opvallend: 29 keer uitstel is geen record, het werd nog overtroffen door een andere match in de Scottish Cup zestien jaar eerder. Toen stuurden diepvriestemperaturen en sneeuwstormen in de winter van 1962/63 het hele beker- en competitieschema in Schotland en Engeland in de war. Het seizoen moest zelfs met een maand verlengd worden om alle uitgestelde wedstrijden (in totaal ruim 400) te kunnen afwerken. De FA Cupmatch tussen Coventry en Lincoln kreeg 16 maal een andere datum, de Schotse bekerclash tussen Airdrieonians FC en Stranraer liefst 33 keer – een Brits record dat allicht nooit meer gebroken zal worden.

Overigens: Inverness Thistle nam het gisteravond in de 1/8 finales van de Schotse beker thuis op tegen Ross County. Het is een replay: Inverness hield The Staggies vorige week maandag op een 2-2-gelijkspel. Nu maar hopen dat de replay niet werd uitgesteld… Falkirk werd al in de derde ronde van de Scottish Cup uitgeschakeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier