Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Gui Polspoel (Canal+), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Peter Vandenbempt terug op de voorbije week.

Club sleept zich naar de titel en het einde van het seizoen.

Peter Vandenbempt : Tegen Westerlo speelden ze één van hun mindere matchen, maar ze slepen zich al een paar weken naar het einde. Tegen Bergen was het ook niet goed. Alleen verdedigde Bergen zo onwaarschijnlijk slecht dat ze daar nog makkelijk scoorden. Maar Westerlo verdedigde goed. Tevoren creëerde Club tal van kansen, nu nog nauwelijks. Het was pijnlijk om zien hoe ze voortdurend die lange bal gebruikten, iets waar ze al langer waren van afgestapt. Fysiek zijn ze nog oké, de verzwakking lijkt me mentaal. Ik bespeur ook veel irritatie. Via een paar misplaatste opmerkingen van Sollied over Westerlo bijvoorbeeld. Westerlo spéélde verdedigend, maar niet zo negatief als Club aangaf. Ook dat natrappen van Verheyen enkele minuten voor tijd terwijl je 3-0 voor staat, roept vragen op. Ik vond het verbazende reacties voor een ploeg die freewheelend naar de meet kan voetballen.

Englebert was kwaad toen hij vervangen werd.

Hij haalt ook al een paar weken zijn niveau van voorheen niet meer, maar hij is niet de enige. Zeker achteraan moet deze ploeg versterkt worden wil ze Europees een rol van betekenis spelen. Dat kan met de terugkeer van Spilar of met het naar achter halen van Simons, waardoor het middenveld met Ceh, Stoica en Serebrennikov een optie wordt. Hoewel het maar één spits had, kwam Westerlo drie keer alleen voor de keeper. Bij één fase vertrok die met een meter achterstand op de centrale verdedigers, maar raakte hen toch nog voor. Het duo ClementMaertens is te weinig voor Club. Maertens heeft al een tijd geen vooruitgang meer gemaakt. Waar is dat lefgozertje met een goeie lange bal en een grote mond die ineens in die ploeg kwam? Hij is een twijfelaar geworden, je ziet de daver op zijn lijf. Maar achterin gaat het niet enkel centraal minder. Ook Peter Van der Heyden presteert al weken onder zijn niveau.

Heeft Stoica nog een plaats in de plannen van Club ?

Als Stoica goed is, brengt hij een injectie aan techniek die Club nodig heeft. In matchen waar de tegenstander het middenveld goed vast zet, komt het gebrek aan zo’n speler naar boven. Voorin vind ik Saeternes wel beter dan Mendoza. Scoort makkelijk, laat anderen scoren, werkt meer en loopt zich beter vrij.

In de strijd om de tweede plaats haakt Lierse af.

Anderlecht en Lokeren verdienen Europees voetbal. Lokeren heeft gewoon een betere ploeg dan Lierse. Ferrera heeft een fantastische prestatie geleverd met een team gewone voetballers en een paar uitschieters à la Kone. Maar de rek is er uit. Ik verwachtte de terugval al vroeger. Het is een prestatie van formaat dat ze nog zo lang konden meestrijden. Ze hebben zichzelf wijs gemaakt dat ze een prijs konden pakken. Dan komt het vooruitzicht op Intertotovoetbal natuurlijk hard aan.

Wat heeft Lokeren meer dan Lierse ?

Ervaring, plus het dubbele aan voetballend vermogen op het middenveld. Daar zijn het bij Lokeren allemaal kleppers. Achterin is die Doba ook een klassevoetballer. Ze moeten wel opletten met hun aanzwellend paranoia. Toch onwaarschijnlijk wat iemand als Orlans met zijn verleden durft en mag roepen over het verstoren van het reglementair verloop van de competitie. Dat hij in zijn feestzaal op het podium blijft !

Begrijp je de frustratie van voorzitter Lambrecht in de zaak-Bangoura ?

In het lichaam van de voorzitter woedt een enorme tweestrijd : eigenlijk wil hij die Bangoura het liefst een klap rond de oren geven, maar hij zit zo dicht bij de prijs waar hij altijd van droomde dat hij het niet durft. Straf hé, zo’n Afrikaan waar ze zo goed voor zorgen die ineens zijn eigen zin doet ! De ondankbare ! Lambrecht moet nu onwaarschijnlijk op zijn tong bijten en zijn woede onder controle houden. Staat Lokeren twee punten achter, dan is er van Bangoura al lang geen sprake meer. Ik vind ook dat de speler niet goed uit heel die affaire komt. Volgens mij tekent hij elk papier dat hem voorgelegd wordt.

Intussen blijft Anderlecht op zijn elan doorgaan.

Zij zijn aan een indrukwekkend parcours bezig. Voor de vijfde week op rij speelt het met het mes op de keel, maar telkens zet het zich door. Ze hebben nu de beste defensie van het land, terwijl daar toch zo veel om te doen was.

Het heeft ook een opvolger voor Michel Verscheuren. Is Herman Van Holsbeeck de geschikte man ?

Zag jij iemand anders ? Van Holsbeeck lijkt me een ernstige vent die in moeilijke omstandigheden goed werk afleverde bij RWDM en Lierse. Hij heeft het ideale profiel als tweetalige Brusselaar en wordt aanvaard door Michel Verschueren. Het belangrijkste verschil met vroeger is dat Verschueren er straks niet meer is. De vorige keren werd daar iemand neergezet, maar er was geen plaats. Nu wel, al zullen de ogen van Van Holsbeeck nog uit zijn kassen vallen wanneer hij zich realiseert hoe anders Anderlecht is. De druk en de belasting daar is : Lierse maal tien.

Ik ben wel benieuwd wat ze met de sportieve cel zullen doen. Ik vraag me af waarom Anderlecht Marc Degryse niet binnenhaalt. Marcs knowhow over het Belgische voetbal lijkt me oneindig veel groter dan dat van Zetterberg. Ik denk niet dat die in Griekenland volgt wat er hier gebeurt. De keuze voor Zetterberg is een zwaktebod. Wat me bij Anderlecht ook verbaast is dat ze bij het budgetteren van de toekomst, de komende drie jaar uitgaan van één keer Champions League en twee keer Uefacup. Erg ambitieus klinkt dat niet.

Standard gaat door met Dominique D’Onofrio.

Op basis van het vertoonde spel verdient hij een kans. Wel komt hij straks, wanneer hij de dringende opdracht krijgt minstens Europees voetbal en liefst de titel te halen, meer onder druk dan nu als interim-trainer. Het Belgisch voetbal heeft nood aan een sterk Standard. Alleen ontgaat me de zin van de persmededeling dat ze Erik Gerets als trainer vroegen, maar dat die geweigerd heeft. Wat moet D’Onofrio daar van denken, behalve dat hij maar tweede keus is ?

Helemaal bergaf gaat het met Genk, waar Sonck zijn ongenoegen uit over de gang van zaken.

Voor Genk kan het seizoen niet snel genoeg afgelopen zijn. Net als bij Club moeten ze de problemen achteraan oplossen, al zijn die wel tien keer zo groot als bij Club. Sonck is iemand die zo graag wil winnen, dat hij gewoon niet verdraagt dat het eens minder gaat. Dat scheidsrechter Vervecken Soncks frustratie wegens van die kwetsende supportersspreekkoren negeert terwijl hij de autoriteit heeft daar iets aan te doen, is al erg. Dat hij zo’n speler vervolgens geel geeft wanneer hij op die aanhoudende spreekkoren reageert, duidt aan dat hij de zaken niet aanvoelt en daar niet op zijn plaats is. Maar Sonck heeft géén gelijk met zijn klacht dat de tegenstander hem dubbel viseert. Want waarom lopen ze zo kort achter hem aan ? Omdat hij zo goed is, natuurlijk. Als speler van een topclub moet hij daar leren mee leven. De spitsen van Anderlecht maken dat ook elke week mee. Ik vrees dat Wesley in het buitenland nog betere verdedigers op zijn weg zal vinden, tenzij hij naar Nederland gaat. Zijn frustratie is dat hij straks misschien toch niet weggeraakt en zijn internationaal podium, waar hij zich kan tonen, helemaal ziet verdwijnen.

Lommel speelt de competitie uit en haalt misschien nog de bekerfinale.

Dat zou pas helemaal een Belgenmop zijn. Ik snap wel dat Lommel die halve finale wil spelen, want aan een finaleplaats hangt een prijskaartje van 50.000 euro vast. Maar net als Mechelen is het een volledige aanfluiting van het begrip profvoetbal. Ik heb de indruk dat niemand eigenlijk weet hoe het reglement terzake in mekaar zit. Schrijnend vind ik de oorverdovende stilte vanuit de bond. De bondsvoorzitter zou zich daar wel eens in mogen mengen, want dit schaadt zijn sport.

door Geert Foutré

‘Onwaarschijnlijk wat iemand als Orlans met zijn verleden durft te roepen over het verstoren van de competitie.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier