Waarom kiest Kroatische international voor Lokeren?

Jakov Filipovic wist in zijn eerste wedstrijd voor Lokeren te bekoren. © belgaimage
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Jakov Filipovic debuteerde afgelopen weekend voor Lokeren.

In België hoopt de Kroatische verdediger zijn status als international te bestendigen.

De 24-jarige verdediger werd vorige week weggeplukt bij de Kroatische eersteklasser NK Inter Zapresic en tekende op Daknam een contract voor drie seizoenen. Dat Lokeren, de voorbije seizoenen vechtend tegen de degradatie, een international van zo een sterke voetbalnatie kan strikken, zorgde hier en daar voor een opgetrokken wenkbrauw. Nuance is dan ook op zijn plaats. Jakov Filipovic heeft drie A-caps voor Kroatië op zijn teller staan, alle drie in een vriendschappelijke wedstrijd. In januari tegen Chili en China, en in mei tegen Mexico, stond Filipovic weliswaar telkens een volledige wedstrijd tussen de lijnen, maar dat gebeurde in experimentele teams. Voor de komende kwalificatie-interlands tegen Kosovo en Turkije werd hij bijvoorbeeld niet geselecteerd door bondscoach Ante Cacic.

Mijat Maric, Zwitser met Kroatische roots (hij treedt voorlopig op als tolk voor Filipovic, die amper Engels spreekt), vindt de keuze voor Lokeren niet onlogisch: ‘Jakov is een jongen met talent, maar eerlijk: ik had nog niet van hem gehoord. Zapresic is een bescheiden ploeg in Kroatië, en de Kroatische competitie staat minder hoog aangeschreven dan de Belgische. Lokeren is heus wel een stap vooruit voor hem. Hij gaf al toe dat hij moeite had met het hogere ritme op de eerste trainingen en in zijn eerste wedstrijd. Dan is Lokeren een goed tussenstation.’

Filipovic kreeg afgelopen weekend tegen Eupen meteen een basisplaats van Peter Maes en wist te bekoren met secuur verdedigend werk tegen een geroutineerde spits als Mbaye Leye. Verwacht wordt dat hij achterin een vast duo zal vormen met Maric. Jammer voor Arno Monsecour, het jeugdproduct van Lokeren dat het de week voordien tegen Waasland-Beveren meer dan behoorlijk deed. Vraag is ook wat er met Joher Rassoul zal gebeuren eens die weer fit is. De Senegalese verdediger was een van de weinige lichtpunten in de wedstrijden onder de vorige coach Rúnar Kristinsson. Wellicht wordt hij naar het middenveld geschoven nu Koen Persoons vertrekt naar OH Leuven.

Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier