Usain Bolt, Michael Phelps, Neymar… Aan supervedetten geen gebrek op de Spelen in Rio. Daar voegt zich nu ook Peter Sagan bij. Niet als wegrenner, maar als mountainbiker, en niet alleen om sportieve redenen.

Die sportieve redenen waren dat de Slovaak, na een verkenning in januari, zich kansloos achtte op de wegrit, op een klimparcours dat veeleer geschikt is voor Chris Froome en co. En dus richtte hij zich op het mountainbiken. Zijn oude liefde, want in die discipline veroverde Sagan in 2008 de regenboogtrui bij de junioren. Met het oog op Rio pikte hij na het voor hem zeer succesvolle voorjaar de draad opnieuw op. Met wedstrijden in het Oostenrijkse Stattegg en het Tsjechische Strabag (op 24 en 30 april). Ook op trainingskamp in Utah zat hij daarna geregeld op de mountainbike.

Of de wereldkampioen op de weg ook in Rio kan schitteren, is echter de vraag. Kenners twijfelen of hij zich in de vier weken tussen de Tour en de mountainbikerace in Brazilië (op 21 augustus) de specificiteit van de discipline eigen kan maken, met heel veel korte, explosieve ritmeversnellingen bergop. Sagan moet door zijn lage ranking ook helemaal achteraan starten, maar is desondanks niet van plan om de hoop te vullen. ‘Meestrijden voor de topposities’, is de ambitie.

Uiteraard zal het mountainbiken in Rio meer aandacht krijgen door zijn deelname, maar de Slovaak moet met een topprestatie ook zijn imago, als commercieel merk, kracht bij zetten. Al begin dit jaar vertelde Sagans Italiaanse manager Marco Del Checcolo in Sport/Voetbalmagazine over zijn doel om van zijn atleet binnen x jaar een even grote ster als Usain Bolt te maken. Met hetzelfde profiel: zeer succesrijk, maar ook iemand die zijn sport en fans op een speelse, authentieke manier benadert en het (internationaal minder bekende) wielrennen zo overstijgt – niet toevallig haalde Sagan na zijn wereldtitel het thema van de vluchtelingenproblematiek aan.

Over die te volgen marketingstrategie zei Marco Del Checcolo aan dit magazine. ‘De altijd gehypete Olympische Spelen zijn in dat opzicht zeer belangrijk, als Peter daar een medaille kan behalen (over mountainbike was dan nog officieel geen sprake, nvdr) dan zou dat zijn imago een enorme boost geven. Niet alleen in Slovakije, waar de Spelen boven alles staan, maar ook in de rest van wereld.’

Maar dat zullen Julien Absalon, Nino Schurter en Jaroslav Kulhavy, de drie mountainbiketoppers die sinds mei 2013 alle wereldbekerraces hebben gewonnen, niet zomaar laten gebeuren.

DOOR JONAS CRETEUR

Sagan moet door zijn lage ranking helemaal achteraan starten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier