Tot één minuut voor affluiten leek een aanvallend gehandicapt Anderlecht relatief makkelijk met drie punten uit Charleroi te vertrekken. Een goeie actie van JosephAkpala, die pas in laatste instantie door Jacky Mathijssen aan de kern was toegevoegd – “omdat ik niemand anders had” – besliste daar anders over.

Voor die tegenslag kan Anderlecht alleen kwaad zijn op zichzelf. Al na twee minuten kwam het met een scherpe actie via Grégory Pujol op voorsprong, maar gaandeweg verzuimde de ploeg om zelf nog een vuist te maken. Dat kwam niet door de druk van de thuisploeg. Die voetbalde wel enthousiast, maar bracht op geen enkel moment de verdediging van de bezoekers in de verdrukking. Alleen stelde Anderlecht zich té snel tevreden met het verdedigen van de krappe voorsprong. Na de rust vergat (of kon het niet beter ?) paars-wit om nog een paar keer het gaspedaal in te drukken. Het bleef nog nadrukkelijker op de eigen helft verdedigen en verzuimde zo een niet eens goed voetballende thuisploeg helemaal af te maken. Dat was zeker niet de opdracht, gaf Frank Vercauteren na de wedstrijd duidelijk aan.

Voetbalkenners verbaasden er zich vrijdag nog eens over hoe dun de aanvallende spoeling bij Anderlecht is bij afwezigheid van drie geblesseerde en één geschorste spits. Het siert Vercauteren dat hij zich voor het puntenverlies van de laatste twee weken niet wegstopt achter het uitvallen van Nicolas Frutos. Maar de feiten spreken voor zich : zonder Frutos voetbalde Anderlecht thuis tegen Lokeren drie kansen bij elkaar (waaronder één goal), op Charleroi kwam het (doelpunt inbegrepen) aan tweeënhalve kans : té weinig voor een ploeg die met dominant voetbal de landstitel wil. Daarom wil Vercauteren er volgend seizoen absoluut een tweede type Frutos bij.

Dat Frutos (van wie men gisteren of vandaag wist/weet of hij komend weekend inzetbaar is) geblesseerd uitviel, verbaasde Vercauteren niet. De trainer zag de blessure van Frutos aankomen, net als die van Mbo Mpenza en Oleg Iachtchouk, op Charleroi samen met de geschorste Christian Wil- helmsson de andere afwezige spitsen. “Ik geloof niet in spelers die de hele week niet kunnen meetrainen maar in het weekend wel spelen. Vroeg of laat betaal je dat gebrek aan training cash. Eerst is er last aan de dij, dan de knie, vervolgens de kuit. Alle drie misten ze een groot deel van de voorbereiding tijdens de winterstage. Dan ontbeer je de kracht om moeiteloos de tweede helft van het seizoen door te komen en dreig je van de ene kwaal in de andere te vervallen. Maken de drie de voorbereiding wél mee, overkomt hen dit niet.” Om Standard weer van de leidersplaats te verdringen, zal Anderlecht fitte en scherpe spitsen nodig hebben. Pujol gaf vrijdag alvast zijn visitekaartje af.

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier