Sampdoria geniet van een nieuw Europees avontuur.

Vanavond speelt Sampdoria in het Kroatische Split tegen Hajduk de heenmatch van de tweede voorronde in de UEFA Cup. Als het Split uitschakelt, gaat het door naar de eerste ronde. Twee jaar geleden bleef de ploeg hangen in de groepsfase. Dit jaar bereikte de ploeg uit Genua de UEFA Cup via de Intertoto. Als negende in de rangschikking grepen ze eind vorig seizoen naast een rechtstreeks ticket.

De fusieclub, opgericht in 1946 uit een samengaan van Andrea Doria en Sampierdarenese, heeft een stevig Europees palmares. Het debuut in de Beker der Jaarsbeurssteden in 1962 stelde niet veel voor, maar toen de club onder leiding van oliemagnaat Paolo Mantovani in 1982 opnieuw naar de Serie A promoveerde, zette zich een periode van hoogconjunctuur in. Sampdoria won vier Italiaanse bekers en werd in 1991 zelfs Italiaans kampioen. Europees speelde het drie finales, twee in de Beker voor Bekerwinnaars, intussen opgegaan in de UEFA Cup. In het seizoen 1989/90 verloor het nog met 0-2 van Barcelona, een jaar later klopte het Anderlecht met twee goals van Gianluca Vialli. In 1991/92, bij de CL-finale, was opnieuw Barcelona met 0-1 te sterk.

Na het overlijden van Paolo Mantovani was het geld op en moest de club flink afbouwen. In 2000 zakten ze na 22 jaar uit de Serie A. Twee jaar later redde de nieuwe eigenaar, Riccardo Garrone, de club van de val naar de derde klasse. In mei 2003 hielp trainer Walter Novellino Sampdoria na drie jaar weer naar de Serie A.

Afgelopen zomer verliet Novellino na vier seizoenen de club, om bij Torino een nieuwe uitdaging aan te gaan. Zijn vervanger, Walter Mazzarri (46), toonde zich bij bescheiden clubs een garantie voor succes. Eerst promoveerde hij met Livorno, vervolgens haalde hij twee jaar stevige resultaten met Reggina. Vooral het kunstje om ondanks een handicap van elf punten het behoud af te dwingen, maakte indruk.

Sampdoria verloor wel international Fabio Quagliarella (23) aan Udinese, maar haalde met Vincenzo Montella een ervaren spits. Sportief directeur Giuseppe Marotta wil nu een heuse stunt realiseren : Antonio Cassano (25) weer naar Italië halen. Het talent uit Bari zit bij Real Madrid helemaal op een zijspoor en wil graag terug om zich te herbronnen. Bij de topclubs is hij niet welkom, bij Samp wel. Cassano wimpelde al aanbiedingen uit Engeland af : Manchester City bood 9 miljoen euro, maar de international zet alles op een terugkeer naar huis.

Alessio Tacchinardi (32) verhuist van Juventus naar tweedeklasser Brescia. De ex-internationaal die met Juventus vijf keer kampioen werd en vorig jaar voor Villarreal voetbalde, tekende een contract voor twee jaar. Brescia wil na drie jaar absoluut terug naar de Serie A. Milan wil voor eind augustus nog een extra middenvelder binnenhalen. Kanshebbers zijn Thiago Motta (Barcelona) en de zes jaar oudere Emerson (Real, ex-Juventus en AS Roma).

Italië-Frankrijk, straks op 8 september in San Siro, is al helemaal uitverkocht. In één week werden de 65.000 kaarten (inclusief 5000 voor de bezoekers) aan de man gebracht.

Christian Vieri (34) speelde vorige week zijn eerste wedstrijd met Fiorentina. Verdediger Federico Balzaretti, overgenomen van Juventus, viel al geblesseerd uit en is een maand buiten strijd.

Bij Inter is nieuwkomer David Suazo (27) de man in vorm. De Hondurese spits, overgenomen van Cagliari waar hij sinds 1999 speelde, kostte 14 miljoen euro. Eerst leek het erop dat Milan het zou halen, maar toen Suazo smeekte om toch naar Inter te mogen, trok Milan zich terug.

Juan Pablo Carrizo kan straks toch voor Lazio Europees voetballen. De 23-jarige Argentijnse doelman zal binnen veertien dagen een Italiaans paspoort hebben, met dank aan zijn voorouders, die in 1840 uit het Italiaanse Pinerolo emigreerden.

Jess Vanstrattan wordt dan toch niet de derde keeper van Juventus. Eind vorig seizoen ontbond Hellas Verona het contract van de Australische keeper omdat die last had van heimwee en terug naar huis wilde. Op voorwaarde dat hij twee jaar niet voor een andere Italiaanse ploeg tekende. Toen Vanstrattan vervolgens bij Juventus tekende, ging Verona, dat ondertussen van de tweede naar de derde klasse zakte, in beroep en kreeg gelijk.

Alessandro Del Piero staat dicht bij een overeenkomst voor nog eens twee jaar met Juventus. Zijn huidige contract loopt medio 2008 ten einde. Del Piero, die in 2010 34 jaar zal zijn, moet wel één vijfde inleveren. Tegenwoordig verdient de aanvoerder 5 miljoen euro per jaar.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier