Praten helpt : na de praatsessies trainde FC Brussels donderdag en vrijdag alvast pittig. Alleen moet dat een verlengstuk krijgen in een wedstrijd. Tegen Charleroi dan nog, een team waar in tegenstelling tot Brussels wél het maximale uit een bescheiden spelersgroep wordt gehaald.

Sinterklaas gaf dan wel de aftrap, maar cadeaus had hij niet voor de thuisploeg. Die speelde dan maar zelf sinterklaas voor de bezoekers. Trainer Emilio Ferrera maakte er zich niet eens kwaad meer om, zo gewend is hij inmiddels aan dat soort weggevers.

De inzet was alvast een stuk beter dan de weken voordien, maar niveau haalde Brussels weer niet. Gebrek aan eersteklasse-ervaring bij de helft van de basisspelers wordt cash betaald, zuchtte Ferrera achteraf. Gelatenheid kenmerkte de reactie van trainer én publiek, dat liever thuisblijft. Niet onlogisch voor een team dat thuis over vijftien speeldagen nog maar één punt haalde. Met twaalf goals in vijftien wedstrijden is Brussels het slechtst bij schot van alle eersteklassers, terwijl het er door de opeenvolgende blunders dan twee per match incasseert.

Ergernis bestond vorige week meer over het gebrek aan inzet dan over de prestaties zelf. Eerste klasse onwaardig was het wat Brussels toonde tegen Oostende en op Lierse. Zo slecht was het dat men al zou vermoeden dat de spelers de trainer buiten wilden. Het woord sabotage werd net niet uitgesproken, maar wie in de kern het vel van Ferrera wil, kreeg vorige week een duidelijk signaal. Het is de bedoeling het seizoen met Ferrera uit te doen. Die krijgt voortaan hulp van drie clubmensen om hem te ontlasten op organisatorisch, communicatief, psychologisch en scoutingniveau. Waakhonden voelen manager Gino Gylain en co zich niet : “Want Ferrera heeft zélf gevraagd om dichter omringd te zijn.” Spelers die zich niet kunnen vinden in de aanpak van de trainer, moeten maar opstappen.

Op de wedstrijden na is Vermeersch best tevreden over de samenwerking met de trainer. Al wat Ferrera op Lierse aangewreven werd (geen commerciële ingesteldheid), doet hij bij Brussels wel. Nog geen enkele keer botsten voorzitter en trainer. Bovendien weet Vermeersch dat hij zelf aansprakelijk is voor een flink aantal van de sportieve keuzes dit jaar. Venance Zézéto, zondag voor het eerst sinds de negende speeldag op 15 oktober nog eens aan de aftrap, Kristof Snelders, Alberto Malusci en Davy Theunis vroeg en kreeg de trainer. Vladimir Voskoboinikov, Fritz Emeran en Bertrand Crasson haalde Vermeersch zelf. De president was het ook die besliste de topschutters Ibrahim Tankary en Dieter Dekelver door te sturen wegens onvoldoende voor eerste klasse.

Dat zijn naam als voetbalkenner door de tegenvallende resultaten en de gemaakte spelerskeuzes in vraag wordt gesteld, daar heeft Vermeersch het moeilijk mee. Bovendien is hij, gesteund door de commerciële resultaten die beter meevallen dan verhoopt, vast van plan Brussels in eerste te houden. Daar zijn wel betere resultaten voor nodig. Net als twee jaar geleden wordt verwacht dat de voorzitter straks een halve nieuwe ploeg koopt, om na de winterstop alles of niets te spelen. Maar eerst moet Vermeersch nog twee weken lijdzaam toekijken op de huidige lichte brigade. Bij hen hoort alvast niet meer Christophe Kinet, vorig jaar nog speler van het jaar, maar dit seizoen ondermaats. Kinet, drukt de clubleiding het nog beleefd uit, verzorgt zich niet zoals het hoort en haalt daarom niet zijn potentieel niveau. Bij de trainer heeft de Luikenaar het helemaal verkorven. Wie hem hebben wil, kan hem komen halen. (GF)

GF

Straks koopt Brussels net als twee jaar geleden weer een halve ploeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier