Wachten op hein

Het is te hopen voor KAA Gent dat Vadis Odjidja snel op kruissnelheid geraakt. © BELGAIMAGE

Na de spelersopstand en het daaropvolgende ontslag van László Bölöni moeten Wim De Decker en Peter Balette de rust doen terugkeren bij KAA Gent. Tegelijk wacht er in de laatste CL-voorronde met Dinamo Kiev een stevige kluif.

Zou teammanager Gunther Schepens bij de aftrap van het duel tegen Rapid Wien hebben teruggedacht aan de profetische woorden van zijn oud-coach Patrick Remy (66)? De Fransman is nu scout bij KAA Gent, maar een kleine twintig jaar geleden begon hij er als trainer. Zijn credo toen luidde: bien jouer, c’est gagner. Vrij vertaald: enkel het resultaat telt.

Remy, die in een 4-5-1 voetbalde, had het liefst dat er na het veroveren van de bal binnen de zeven seconden spelers opdoken in de zestien meter van de tegenstander. Een succesvolle filosofie, want KAA Gent eindigde meteen vijfde. Het won zijn wedstrijden wel vaak met maar één doelpunt verschil en de spektakelwaarde was zeer beperkt. Op 28 februari 2002 was het rijk van Remy over, ondanks een vierde plaats in het klassement. De spelersgroep gruwelde van ‘Saint Patrick’, die graag sprak over ‘ les petits Belges‘ en het plezier bij de spelersgroep weghaalde met zijn uiterst behouden aanpak. Schepens, die destijds zijn aanvoerdersband had moeten afstaan, vroeg en kreeg steun van Ivan De Witte. ‘Een vertrek in het belang van de club’, klonk het toen bij de voorzitter. ‘Er is een gebrek aan vechtlust en enthousiasme in de groep. Ik hakte de knoop door.’

De stem van de supporters

Nadat de positie van László Bölöni (67) onhoudbaar bleek, moest De Witte onlangs opnieuw de knoop doorhakken. De kroniek van een aangekondigd afscheid eigenlijk, want er was geen chemie tussen coach en team. De spelersraad gaf het laatste duwtje, ook al was de aanstelling van Bölöni helemaal de keuze van De Witte. ‘Dit was waarschijnlijk een miscast’, opperde de 73-jarige voorzitter. ‘Ik schatte het verkeerd in.’ Kort daarna betrok hij ook algemeen manager Michel Louwagie in de schuldbekentenis. Die kon alleen maar kort ‘ja’ antwoorden, verbouwereerd als hij was door de uitvoerige mea culpa. Louwagie had voormalig sportief adviseur Roger Henrotay ingeschakeld om het pad te effenen voor de komst van Bölöni. Henrotay wordt in de tweede lijn nog altijd veel wordt geraadpleegd – zijn zoon Martin treedt immers op als makelaar van de paradepaardjes Roman Jaremtsjoek en Giorgi Tsjakvetadze.

De voorzitter deed nog een andere opvallende uitspraak. ‘Jullie weten dat ik de stem van de supporters belangrijk vind’, luidde het. ‘Ik heb in mijn ambtstermijn nog maar zelden zo’n weerstand gevoeld bij hen. Dan kan je het beter niet te lang laten aanslepen.’ Voor de eigen aanhang blijft De Witte (en niet Frans Verheeke van vdk bank) de man die de club redde van de financiële ondergang, wat zijn populariteit alleen maar gunstig beïnvloedt. ‘De gevoeligheden van de fans zijn belangrijk voor ons’, weet hij. Nog nooit weerklonk er vanop de tribunes boegeroep aan het adres van De Witte. Kop-van-jut bij de Gentfans is eerder Louwagie.

De afgelopen maanden werd ook duidelijk dat Mogi Bayat meer dan een belangrijke rol vertolkt in het aan- en verkoopbeleid. Zo mocht hij recent nog Brecht Dejaegere richting Toulouse FC leiden, terwijl het ook dankzij zijn tussenkomst is dat er aan het Charleroi van gedelegeerd bestuurder Mehdi Bayat minstens 6 miljoen euro werd betaald voor Núrio Fortuna en vanuit het niks Alexandre De Bruyn van bij STVV werd aangebracht.

persoonlijkheden

The harder the struggle, the more glorious the triumph‘, vertolkte sportief manager Tim Matthys zijn gevoel bij de recente ontwikkelingen via sociale media. Wim De Decker, die samen met technisch directeur Peter Balette nu de rust moet doen terugkeren en het team moet plaatsen voor de CL-groepsfase, onthield van Bölöni alvast volgende fameuze uitdrukking: ‘ Le diable ne dort jamais!’ Betekenis: er is een scherpe focus nodig om je doelstelling te bereiken. Dezer dagen mag, met vandaag/woensdag de komst van Dinamo Kiev en de terugwedstrijd volgende woensdag, meer dan ooit ook nog eens het oude credo van Patrick Remy van stal: enkel het resultaat telt.

KAA Gent profileert zich dan wel graag als een titeluitdager, maar de club laat zich nog te vaak misleiden. Onder meer door de bijzonder ambitieuze De Decker, die bij het bestuursduo sterk aandrong om T2 te mogen zijn boven Balette. Bij eerdere gesprekken had hij ook uitvoerig meegegeven dat hij bij R Antwerp FC nagenoeg alles organiseerde, een niet erg loyaal gebaar ten opzichte van Bölöni. En hoe valt het te verklaren dat doelman Sinan Bolat een contract kreeg zonder dat er iemand van de beleidsbepalers wist dat de Belgische Turk nog drie Europese duels geschorst was?

De Decker moet nu hopen dat aanvoerder Vadis Odjidja snel op kruissnelheid geraakt. Ook de defensieve stabiliteit vereist veel denk- en trainingswerk. Balette zal met zijn enthousiasme de spelvreugde verder moeten aanwakkeren.

Op de achtergrond wordt er werk gemaakt van het plan om de Verlosser terug te halen. Hein Vanhaezebrouck (56) vertrok niet naar het R Antwerp FC van Paul Gheysens vanwege een geplande operatie, een ingreep die recent werd uitgevoerd. Naar verluidt zou de West-Vlaamse coach, die KAA Gent in 2015 naar het eerste en enige kampioenschap voerde, vier tot vijf weken moeten herstellen.

De Witte pakt graag uit met persoonlijkheden, zoals eerder met Michel Preud’homme en Georges Leekens. Maar dan zal de voorzitter straks vooral Louwagie en Schepens moeten overtuigen van Vanhaezebrouck, wiens belangen worden behartigd door Mogi Bayat. Want net als Bölöni is de ex-verdediger geen man van het compromis. Iedereen weet dat Vanhaezebrouck graag altijd en overal het laatste woord heeft. Dat veranderde niet sinds zijn vertrek uit de Ghelamco Arena in september 2017.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier