Vorige zomer haalde sportief manager Arnar Grétarsson zeven nieuwe spelers naar het Jan Breydelstadion, maar alleen Simons, De Sutter en Ryan konden op een basisplaats rekenen. Wang mocht aan het seizoen beginnen en verdween dan uit beeld, terwijl de ‘beloften’ Vlachos (Aris Thessaloniki), Fourlanos (Kalloni FC) en Monteiro (Académica Coimbra, anderhalf seizoen) al aan de winterstop uitgeleend werden. Na de vroegtijdige uitschakeling in de Europa League en het opnieuw mislopen van de Champions League hield Club de voorbije maanden de vingers op de knip en probeerde het vooral overbodige spelers te lozen. De fauw (gelimiteerd bedrag van Zulte Waregem) en Menegazzo (transfervrij van Al-Shabab) zijn koopjes, de jonge Letse spits Sabala (Skonto Riga) werd in februari al vastgelegd.

VERDEDIGING

De status van Ryan, dé revelatie van vorig seizoen, is onaantastbaar, door de uitleenbeurt van Dhoest (Mouscron-Peruwelz) is Kujovic (35) het eerste alternatief. Met de komst van De fauw (twee seizoenen) anticipeerde Club op het eventuele vertrek van Meunier, maar door het vertrek van stoplap Høgli is de spoeling op rechts vrij dun. Engels (19) en Mechele (21), die vorig seizoen week na week in hun rol groeiden, moeten straks centraal in de verdediging bevestigen, de blessuregevoelige Larsen en Duarte (goed WK met Costa Rica) starten wellicht op de bank. De eerste maanden van De Bock in Brugse loondienst waren wisselvallig, maar in zijn eerste volledige seizoen toonde de jonge Oost-Vlaming wél waarom blauw-zwart drie miljoen euro voor hem neertelde. Net als op de rechterflank zijn de wisselmogelijkheden op links beperkt: Bolingoli werd tot flankverdediger omgeturnd, maar heeft vooral offensieve kwaliteiten.

MIDDENVELD

Simons, die aan zijn laatste contractjaar begint, krijgt als controlerende middenvelder concurrentie van Menegazzo (33), tussen 2005 en 2011 zes seizoenen titularis bij Girondins de Bordeaux, al kan de 33-jarige Braziliaanse ex-international (8 caps tussen 2006 en 2007) ook een rijtje hoger spelen. Odjidja snakt al enkele seizoenen naar een buitenlands avontuur, maar ook nu was de belangstelling voor de inmiddels 25-jarige middenvelder matig. Wangis rechts op het middenveld een alternatief voor Odjidja, die met een blessure een groot deel van de voorbereiding miste, al was Storm in de oefenwedstrijd tegen Zenit Sint-Petersburg in een vrije rol achter de drie aanvallers een van de lichtpunten. De verdedigende kwaliteiten van Jørgensen geven de Deen op de linkerkant een voordeel op Vázquez en de nog steeds geblesseerde Blondel.

AANVAL

Preud’homme hoopt op de komst van een extra aanvaller, die zowel centraal als op de flanken uit de voeten kan, zeker omdat De Sutter na een operatie (pubalgie) nog tot midden augustus in de lappenmand ligt. Zijn eerste vervanger in de spits, Castillo, maakte in de tweede helft van vorig seizoen geen verpletterende indruk, terwijl de 19-jarige Let Sabala door Preud’homme onlangs nog “een cadeau van het bestuur” genoemd werd. Vorig seizoen legde Club Brugge een gigantisch bod van CSKA Moskou op Lestienne naast zich neer, na een matig seizoen was er voor de winger amper belangstelling en moet hij wellicht vrede nemen met een extra seizoen in Brugge. Refaelov was na drie matige seizoenen gegeerd in Israël, maar tekende een contractverlenging tot juni 2017 en kan zowel links als rechts spelen. Sobota lijkt een certitude voor de rechterflank, maar met twee talentvolle jonge leeuwen op de bank – Storm en Dierckx – moeten de flankaanvallers op weinig krediet rekenen.

CONCLUSIE

In de voorbereiding experimenteerde Preud’homme tijdens het oefenkamp in Garderen met verschillende opstellingen (3-5-2 en 4-4-2), al lijkt de keuze toch opnieuw op de vertrouwde 4-3-3 te vallen. Vorig seizoen deed Club tot op de voorlaatste speeldag mee voor de titel, maar ook toen al was Preud’homme kritisch: hij had alles uit de groep gehaald. En die lijkt na het tussenseizoen niet meteen versterkt.

DOOR CHRIS TETAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier