AA Gent kon ook bij Club Brugge de punten niet halen. Aan flexibiliteit in de veldbezetting geen gebrek, maar het rendement blijft achterwege.

Met een 3-4-3 in de eerste en een 4-2-3-1 in de tweede helft illustreerde AA Gent nog eens dat het dit seizoen geen ploeg is die zich in één systeem of veldbezetting laat vatten en een tegenstander kan verrassen. Twee van de drie zomertransfers die Gent deed, stonden daarbij zondag nog eens in de basis: Lepoint voor de vierde keer, De Smet voor de derde keer. Coulibaly, de derde nieuwkomer en tweevoudig basisspeler, zat op de bank.

Voor geen van hen is deze competitie al een succes gebleken. Coulibaly ondervindt moeite met het niveau en het diepgaan en afhaken dat Michel Preu-d’homme van zijn centrale spits verwacht, De Smet kampte naar eigen zeggen met blessuurtjes die hem aan de kant hielden. Vooral de eerste helft tegen Club Brugge toonde aan dat hij de aanpassing aan het fysieke niveau van AA Gent nog niet volledig achter de rug heeft: veel balverlies in de duels en twee zuivere kansen niet afgewerkt.

Dan verging het Christophe Lepoint beter: de wedstrijd op Club Brugge was de negende al waarin hij dit seizoen op het veld stond. Niet als tweede spits of op het middenveld, zoals voorheen, maar in de verdediging was het waar de Moeskroener werd uitgespeeld. Zijn loopvermogen rendeert er minder, maar zijn duelkracht hield hem overeind. Al liet hij Dahmane ongehinderd passeren waardoor Chavez het beslissende doelpunt kon maken. Lepoint is niet snel op de eerste meters en had bovendien schrik voor een penalty.

Zijn passing vinden ze in Gent nog niet zuiver genoeg op het middenveld, waar Azofeifa, de betere voetballer, na een interland en recent vaderschap ontbrak nadat hij nagenoeg elke wedstrijd in de basis stond. Met Maric en in de tweede helft Grondin naast Smolders liepen er zo meer balveroveraars. Want ook al is Azofeifa op dat vlak geëvolueerd, voor de recuperatie roept Gent al het hele seizoen om een verdedigende middenvelder. Gent blijft wachten op de fitheid van zijn backs Roy Myrie en Kenny Thompson en zijn verdedigende middenvelder, Bernd Thijs.

“Vanaf nu gaan onze spelers eindelijk trainen als echte topsporters”, zei Michel Louwagie bij de aanstelling van Michel Preud’homme, maar dat heeft niet kunnen verhinderen dat AA Gent geblesseerden aanhaalt als belangrijkste reden voor het minder presteren. En als spelers fit zijn, luidt de verklaring dat ze nog geen wedstrijdritme konden opdoen.

Dat tegen Club Brugge met Boeckx, Hanstveit, Azofeifa, El Ghanassy, Duarte en Coulibaly een doelman, twee verdedigers en drie aanvallers op de bank zaten, weerhield Michel Preud’homme er niet van aan te stippen dat hij niemand voorhanden had om de moegestreden Grondin en Rosales te vervangen.

AA Gent leek op weg minstens een verdiend punt mee te nemen in Brugge, tot Adrie Koster zijn ploeg van een 4-4-2 omzette naar een 4-3-3 en AA Gent als antwoord zijn driemansdefensie naar een viermansverdediging veranderde. Grondin en Smolders kwamen centraal op het middenveld tegenover Blondel en Perisic te staan, waar Gent in de eerste helft het middenveld breed hield, waren de flanken in de tweede voor Club Brugge, dat de druk opvoerde.

Gent kreeg in de eerste helft de kansen om te scoren via Ljubijankic en De Smet vooral, maar benutte ze niet – na een interlandweek is het altijd afwachten wat het niveau van de Slovenen Suler en Ljubijankic zal zijn. Zo nuttig als Ljubijankic zich in zijn beste periode maakte door zijn loopvermogen en kracht, zo onzichtbaar was hij tegen Club Brugge. Viel hij toch op dan bleek, alleen voor Stijnen, dat hij niet de drive heeft van een echte afwerker. Op dat vlak willen ze hem in Gent ook in de andere wedstrijden best wat harder voor zichzelf zien.

Wat Gent niet lukte, lukte Brugge wel: met Dahmane en Chavez invallers inbrengen die het verschil maken. Als het met de teruggekeerde geblesseerden nog niet loopt, moet Gent zich vragen beginnen te stellen. Op één vraag kennen ze het antwoord wel al: de drie zomertransfers, nochtans allen binnen de vertrouwde Belgische competitie overgestapt, haalden nog niet het beste niveau van bij hun vroegere clubs.

door raoul de groote

De drie zomertransfers haalden nog niet het beste niveau van bij hun vroegere clubs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier