Waldschmidt krijgt kans bij Duitsland

Gian-Luca Waldschmidt © BELGAIMAGE

Vertrouwen doet veel voor een speler. Gian-Luca Waldschmidt krijgt het bij Freiburg, en herleeft. Een selectie voor de Duitse nationale ploeg, die straks tegen Nederland speelt, is zijn beloning.

Morgen/vrijdag staat er met Duitsland-Nederland een klassieker op de interlandagenda. Inzet: een plaats op het EK volgend jaar. Voor de Duitsers tijd voor revanche, nadat ze in november vorig jaar in de Nations League ook tegenover elkaar stonden, en Nederland in de slotfase een 2-0-achterstand omboog in een gelijkspel. Daardoor degradeerde de Mannschaft naar Divisie B.

Vorige week selecteerde bondscoach Joachim LöwGian-Luca Waldschmidt voor deze interland (en die van Noord-Ierland op 9 september). Voor de 23-jarige spits van Freiburg een primeur. Wel terecht, hij startte het nieuwe seizoen goed en was vorige zomer op het EK voor beloften in Italië met 7 doelpunten de topschutter van het toernooi, dat Duitsland in de finale met 2-1 verloor van Spanje. Het toeval wil wel dat de interland tegen Nederland in Hamburg wordt gespeeld en laat dat nu net het stadion (en de stad) zijn waar Waldschmidt zeer slechte herinneringen aan heeft.

De jonge spits komt uit de opleiding van Frankfurt, maar toen doorbreken daar niet lukte, trok hij naar HSV. Waldschmidt over die overgang in een interview met Goal: ‘Met jongeren bewandelen ze vaak de weg van de minste weerstand. Als je hen op de bank zet, kraait daar niemand over.’ HSV was evenwel geen gelukkige keuze: twee jaar was het er vechten tegen de degradatie en met vier kranten in de stad was het er nooit rustig.

Die rust vond hij wel bij Freiburg. Ben je een speler die vertrouwen nodig heeft?, vroegen ze hem deze zomer in Italië. Waldschmidt had daar een ludiek antwoord op: ‘Vertrouwen heeft iedereen nodig, of het nu van de trainer komt, dan wel van je ploegmaats. Het is zoals in je privéleven. Als je je vriendin niet vertrouwt, is dat ook Scheisse. Zo is het ook op een veld. Je voelt je gewoon beter als de man die naast je staat, in jou gelooft.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier