Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Gui Polspoel (Canal+), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Peter Vandenbempt terug op de voorbije week.

Genk verloor op Standard, Brugge won op Lommel en staat dus weer een punt voor. Wat een leuke titelstrijd, nietwaar ?!

Peter Vandenbempt : Laten we zeggen dat ik mij na de match van Genk al zat af te vragen of er wel iemand kampioen wìl worden. Ik hoorde er weinig goeds van, maar misschien is het wel een signaal dat Club na negen jaar in Lommel kan gaan winnen. Genk doet hard zijn best om de druk af te houden, maar laten we ons niets wijsmaken : ze willen doodgraag kampioen worden en als ze het niet worden, dan zal dat – zoals Skoko aangaf – een grote ontgoocheling zijn. Precies omdat ze zo graag willen, zal, vrees ik, hun keel dichtgeknepen worden. Ik vond dat daar op Standard al tekenen van te zien waren. Rustig blijven bij een achterstand, erop vertrouwend dat ze toch scoren, precies dat waarvoor dit Genk al zo vaak is geroemd, was er op Standard niet bij. Ze blijven ook makkelijk doelpunten weggeven. Als de spitsen dan eens tegen sterkere verdedigers komen, verlies je.

België verloor de vriendschappelijke interland in Griekenland met 3-2. Welke conclusies moeten we trekken ?

Heel anders dan die van een maand geleden tegen Noorwegen, die eigenlijk een maat voor niets werd, vond ik dit een op alle vlakken bijzonder interessante en nuttige oefenwedstrijd.

Laten we misschien beginnen met het positieve nieuws.

Geert De Vlieger bevestigde nog maar eens, maar ik vind vooral dat de Belgen bij momenten prima gevoetbald hebben. Het laatste stuk van de eerste helft, maar vooral het eerste kwartier van de tweede helft was zeer sterk. Het combinatiespel liep vlot toen, vooral over links dan, waar je zag dat Bart Goor weer in vorm is. Ik vond die Grieken wel redelijk matig, moet ik zeggen. Dat zij in deze fase nog ploegen in de Champions League hebben, zal, vermoed ik, te maken hebben met sterke buitenlanders die het verschil maken.

Wat deden de Belgen niet goed ?

Wel, verontrustend en een beetje verrassend is dat ze achteraan nergens waren, terwijl in de kwalificatiematchen en tegen Tsjechië toch weinig werd weggegeven, of in elk geval toch weinig doelpunten werden gepakt. Vooral het begin was dramatisch. Als je in het eerste kwartier drie, vier keer de tegenstander alleen voor de keeper laat komen, dan heb je natuurlijk wel slecht verdedigd. Hoe dat kwam, weet ik niet, maar het experiment Van BuytenClement is duidelijk niet voor herhaling vatbaar. Vooral Van Buyten viel mij tegen, niet voor het eerst bij de nationale ploeg trouwens. Uitverdedigen is sowieso altijd al zijn manco geweest, maar zijn positiespel was… Het verbaasde mij dat hij na de rust mocht blijven staan. Ik vond ook de assistentie van de flankverdedigers matig. Van Deflandre, ook niet de man van het geweldige positiespel, vind ik toch dat hij weinig goeie interlands speelt. Als je dan toch Jacky Peeters ook hebt…

Glen De Boeck en Joos Valgaeren gemist ?

Wel, louter op basis van sportieve kwaliteiten kan ik mij niet voorstellen dat Glen De Boeck niet mee mag naar het WK en Van Buyten wel, dat zou echt een lachertje zijn. Zoals we ze in Griekenland centraal achterin bezig hebben gezien, kunnen we inderdaad alleen maar hopen dat Joos Valgaeren alsnog fit geraakt Maar het is natuurlijk wel verontrustend dat hij al zo vaak heeft moeten afhaken.

Je zou kunnen zeggen dat er na Griekenland-België twee winnaars zijn : De Boeck en Vanderhaeghe. Na de rust is duidelijk gebleken dat Baseggio geen alternatief is voor Simons. Er is er maar één : Vanderhaeghe. Ik neem aan dat ook de bondscoach daarvan overtuigd is. Ik snap ook helemaal niet de achterliggende psychologie bij de niet-selectie van Vanderhaeghe. Een speler die het moeilijk heeft bij zijn club, de laatste weken weer goed bezig is, die moet je toch vooral niet nog eens een tik extra geven ?! Verder vond ik Baseggio als een soort buffer op het middenveld geen geschenk, wat ook de positie op rechts voor Mbo Mpenza niet was.

Moeten we het hebben over Johan Walem ?

Ik vond het niet zijn slechtste interland. Hijzelf vond het een van zijn betere. Tja, dat geeft dan weer te denken natuurlijk. Hij was wel actiever, vaker aan de bal en ook wel bij een paar goeie acties betrokken, maar – ik kan er niets aan doen – het blijft te weinig voor de nationale ploeg. Wanneer was zijn vorige – laat ons zeggen – goeie interland ? In Letland. Tja, Letland. Nu Griekenland. Ik begrijp niet waarom hij altijd mag meedoen – en altijd zàl meedoen.

Marc Wilmots was er niet bij. Was zijn afwezigheid een verzwakking ?

Hij heeft nog altijd zijn belang natuurlijk, maar vergeten we niet : de Rode Duivels plaatsten zich voor het WK zonder Marc Wilmots. Als test kan dat toch wel tellen, denk ik; als test voor, zoals Robert Waseige aangaf : hoe zullen ze reageren zonder de leider ? Veel betere realiteitsgetrouwe testomstandigheden heb je niet dan barragematchen voor een WK. Enfin, ik vind het een beetje overbodig dat hij toch naar die vriendschappelijke interland in Griekenland is gekomen.

Misschien als een soort assistent-trainer ?

Om maar niet te zeggen selectieheer ( lacht).

Ook Emile Mpenza was er niet bij. O zo blessuregevoelig, nietwaar ?

Ja, dat sleept nu alweer een heel seizoen aan. Zal hij het aankunnen om op het WK drie wedstrijden op korte tijd te spelen ? Hij is altijd een troef, hij moet uiteraard mee naar het WK, maar ik vind hem niet meer onmisbaar.

Want : Wesley Sonck !

Ja, met Sonck is er nu een alternatief. Een waardige vervanger die bovendien scoort, terwijl een goal maken voor Emile niet evident is.

De bondscoach sprak zijn hoop uit op de terugkeer van Branko Strupar. Deelt u die hoop ?

Ja, want als Strupar inderdaad terugkomt, een gòeie Strupar dan, dan is dat absoluut een surplus – zelfs op de bank, om in te brengen. Zijn traptechniek, zijn vrije trappen, zijn neus voor doelpunten. Hoe het fysiek en mentaal met hem is, daar heb ik geen flauw idee van, maar een Strupar in vorm, dat hebben we niet, hé.

De licentiecommissie oordeelde dat zoals de zaken er nu voor staan RWDM en Aalst geen proflicentie meer verdienen.

Ja, maar ik vrees dat de licentiecommissie nog niet klaar is met de heer De Cock uit Molenbeek ( lacht). Terwijl het feit dat een club met Patrick De Cock in zee gaat bij wijze van spreken eigenlijk al zou moeten volstaan om de licentie te weigeren, want als je dat doet, betekent het dat je alle normale middelen hebt uitgeput.

Wat mij in Aalst vooral tegen de borst stoot, is dat dezelfde mensen het stamnummer kunnen kopen en gewoon in tweede of derde klasse een nieuwe club beginnen : Eendracht Aalst. Je zult maar schuldeiser zijn van de oude vzw Eendracht Aalst. Daar sta je dan, als kleine zelfstandige, champagneleverancier of schilder.

Alzo zou het kunnen bestaan dat het afgescheiden laatstgeklasseerde SK Beveren zijn verblijf in eerste klasse alsnog met een jaar kan verlengen.

Inderdaad, en dat is goed voor Beveren, zeker ? Chapeau alleszins voor hun sanering, terecht spreken ze ook over oneerlijke concurrentie van vooral RWDM, dat spelers is blijven kopen en zich zo sportief kon redden. Mààr : als ik zie wat er dit seizoen weer allemaal is gebeurd in Beveren, dan vraag ik mij af of ze wel veel plezier zullen beleven aan een verlengd verblijf in eerste, als ze volgend seizoen nog eens al die ellende moeten meemaken om weer aan een proflicentie te geraken.

Wie laatste eindigt, moet hoe dan ook degraderen ?

Ja, en vanaf de volgende keer zal dat ook zo zijn. In de loop van het seizoen is er sprake van geweest om het nu al zo te doen, maar dan zijn een aantal clubs in opstand gekomen – onder andere Lierse ( lacht), dat zich toen bedreigd voelde. Niet ten onrechte, omdat je tijdens het spel niet plots de regels kunt veranderen natuurlijk. Maar goed, dan is het vanaf volgend seizoen zo, en zo moet het ook natuurlijk.

door Christian Vandenabeele,

“Van Buyten wel naar het WK en De Boeck niet, dat zou echt een lachertje zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier