In Beveren bleef het de voorbije transferperiode opvallend windstil. Hoewel de directe degradatieconcurrenten Bergen, Brussels en Lokeren zich uitgebreid versterkten, gingen de Waaslanders met een identieke spelersgroep de tweede ronde in. Een opgelegde keuze, geeft voorzitter Frans Van Hoof toe. “Beveren heeft nu eenmaal budgettaire beperkingen, we kunnen onze trainer niet meer mogelijkheden geven.” Niet dat Beveren daarom de handdoek in de ring gooit. “We zijn ervan overtuigd dat er voldoende kwaliteit is in de huidige spelersgroep om ons doel voor dit seizoen te realiseren”, aldus Van Hoof. “We willen gewoon zo snel mogelijk het behoud verzekeren. Dit is nu eenmaal een overgangsjaar.”

Hoe wilt u de komende jaren dan een stap vooruitzetten ?

Frans Van Hoof : “Op heel uiteenlopende manieren. In de eerste plaats heeft de technische staf de scoutingscel uitgebouwd. Op die manier willen we makkelijker goeie spelers kunnen rekruteren. Daarnaast zijn we op zoek naar nieuwe sponsors en commerciële partners om zo ons budget te verhogen. Ten slotte willen we ook ons stadion renoveren. We hebben daarvoor een dossier ingediend bij de gemeente en dat is goedgekeurd. Er is maar één probleem, zoals zo vaak bij openbare instellingen verloopt de praktische uitvoering ervan bijzonder traag.”

Hoe evalueert u de eerste ronde van Beveren ?

“Laat ons zeggen dat die minder goed is verlopen dan dat we op voorhand hadden ingeschat. We wisten dat we een moeilijk jaar tegemoet gingen, maar hadden graag vijf of zes punten meer gehad. Op basis van het geleverde spel, waar we wel tevreden over zijn, hadden we daar ook recht op. Maar neem nu de wedstrijd tegen Racing Genk. Tot de 85ste minuut staat het 0-0, maar dan krijgt Kristof Lardenoit een onterechte tweede gele kaart. In de daaropvolgende minuten slikken we alsnog een doelpunt. Dat typeert ons seizoen.”

Bedoelt u dan dat scheidsrechters Beveren zouden benadelen ?

“Dat is natuurlijk een delicate materie. Laat ik zeggen dat ik ervan uitga dat dat niet gebeurt, maar het valt ook niet uit te sluiten. Nu, ik ben ervan overtuigd dat scheidsrechters dat niet bewust doen, hoor.”

Hoe beoordeelt u het werk van trainer Walter Meeuws ?

“Hij doet het perfect. Hij haalt het maximum uit deze spelersgroep. We hebben hem bij het begin van het seizoen verteld dat we niet zenuwachtig zouden worden zodra het wat minder liep. We weten dat er tekortkomingen zijn in de huidige kern. Het indoortoernooi in de Gentse Topsporthal illustreerde dat heel goed. Techniek in overvloed, maar te weinig efficiëntie voor doel. Al verschilt dat van wedstrijd tot wedstrijd, thuis tegen Moeskroen winnen we met 4-1, toen bleek dat we wel superefficiënt kunnen zijn.”

Beveren wou dit seizoen minder Afrikaans worden. Is dat aan het lukken ?

“Heel zeker. We merken dat de lokale jongens zeker geen verzwakking zijn. Dan heb ik het vooral over Laurent Macquet, Karel Snoeckx en David Vanhoyweghen. De komende jaren willen we die ingeslagen weg zeker aanhouden.”

Is het daarom niet vreemd dat een talentvolle doelman als Davino Verhulst mag vertrekken in de winterstop ?

“De technische staf en het bestuur hebben dat samen beslist. Op basis van sportieve prestaties, maar ook op basis van mentaliteit. We hebben een globale evaluatie gemaakt en zo een beslissing genomen. Doet niet elke werkgever dat met zijn werknemers ?”

Wat gebeurt er met Gervinho ? Blijft hij of vertrekt hij alsnog naar Arsenal ?

“Die blijft voorlopig waar hij is. De interesse van Arsenal is absoluut niet concreet. Maar ik sluit niet uit dat daar nog verandering in komt. We hebben altijd goed samengewerkt met de Londense club, dus als zij straks aangeven dat Gervinho een speler voor hen is, dan is zijn vertrek absoluut bespreekbaar.”

In tegenstelling tot veel van uw collega’s blijft u als voorzitter eerder op de achtergrond ? Een bewuste keuze ?

“Inderdaad. Ik ben nu eenmaal iemand die graag low profile blijft. Mijn ervaring leert me dat je als voorzitter beter de nodige discretie in acht neemt, op die manier haal je de beste resultaten.”

JAN-PIETER DE VLIEGER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier