Bordeaux is een favoriet onder decathlonspecialisten en zwemliefhebbers, maar mag zich ook een stad van rugby en vooral voetbal noemen. Dit seizoen bakten de Girondins er weinig van, met een teleurstellende elfde plaats in de Ligue 1, maar in een niet eens zo ver verleden zwaaiden de blauw-witten de plak in het Franse voetbal. Midden jaren tachtig rivaliseerde de charismatische en megalomane voorzitter Claude Bez met die andere golden boy, Bernard Tapie, aan het hoofd van Olympique Marseille, om de titel van meest extravagante voetbalvoorzitter. Dat deed hij aan het stuur van zijn Cadillac, met veel verbale uithalen. De Girondins de Bordeaux behaalden onder zijn bewind wel drie landstitels op korte tijd (1984, 1985 en 1987).

Op een gegeven moment gingen ze zelfs de Belgische toer op, met de komst van Raymond Goethals en zijn trouwe assistent Martin Lippens. Later mochten de supporters zich vergapen aan de klasse van Enzo Scifo (die nadien helemaal zou ontbolsteren bij Auxerre) en de stalen linker van Patrick Vervoort. Pas in het seizoen 1995/96 kwam het weer tot een sportieve hausse, met een fenomenaal parcours in de UEFA Cup. Zo versloegen de Girondins onder meer het grote AC Milan in de kwartfinales, na een onwaarschijnlijke comeback: 2-0-verlies in San Siro, 3-0-winst in eigen huis. Het was de campagne waarin het talent van de jonge Bixente Lizarazu, Zinédine Zidane en Christophe Dugarry zich aan de wereld openbaarde. Enkel in de finale bleek Bayern München te sterk. Sinds die gouden generatie kende Bordeaux nog twee piekmomenten: in 1999 en 2006 werd telkens de landstitel behaald.

De laatste jaren verlopen stroever. Zeker ook met de verhuiring van het mythische Parc Lescure naar het fonkelnieuwe Stade Matmut-Atlantique, speciaal opgetrokken voor het EK. Niet iedereen onder de Bordeauxsupporters is blij met die nieuwe stap in de evolutie van de club. Hoewel het een pareltje betreft uit de hersenkoker van het gerenommeerde Zwitserse architectenduo Herzog en Meuron, wist de met 42.115 zitjes gevulde ultramoderne voetbaltempel nog geen enkele keer vol te lopen sinds de opening vorig jaar. Met gemiddeld 25.000 toeschouwers – cijfers die opgesmukt worden dankzij de topwedstrijden tegen Marseille en PSG – viel de opkomst dit seizoen dik tegen. Het gebrek aan sportieve ambities bij het clubbestuur zit daar voor veel tussen.

Onze Rode Duivels zullen de hele maand juni in de rustige omgeving van het historierijke Domaine du Hailin verblijven. Het Belgische supporterslegioen kan zich begeven naar de Esplanade des Quinconces, waar ook de fanzone zich bevindt. De 51 EK-wedstrijden zullen er op een groot scherm van 116 m2 getoond worden, met een maximale capaciteit van 60.000 mensen in de fanzone. Daaronder wellicht het merendeel met zwart-geel-rode vlaggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier